Gledelige nyheter: To norske filmskapere, to (relativt) unge regidebutanter, er tatt til neste års Sundance-festival.

Du vet, den viktige salgsplassen/festivalen for (hovedsaklig) amerikansk indiefilm, som Robert Redford har frontet siden slutten av 70-årene.

Eskil Vogt (39) drar med sin «Blind», som egentlig skulle komme i høst, men som ble utsatt (muligens på grunn av positive signaler fra Sundance?), mens Mona Fastvold deltar i Park City med «Søvngjengeren».

eskil
Eskil Vogt.

De to filmene er imidlertid plukket ut til helt ulike programmer – «Blind» vil vises i konkurranseprogrammet World Competition (for ikke-amerikansk film), mens «Søvngjengeren» – som er delvis USA-produsert og har engelsk dialog – skal delta i programmet US Dramatic Competition.

Sistnevnte beskrives av NFI som en konkurransekategori for nye stemmer innen amerikansk film.

«Blind» får norsk premiere 28. februar, mens «Søvngjengerne» kommer 31. januar – like etter at Sundance er avsluttet.

Sundance slipper sine programmer i løpet av dagene som kommer, og det loves flere norske innslag.

Her er beskrivelser av filmene, klippet fra pressemeldingen til Norsk filminstitutt:

 

Om Blind

Blind er den etterlengtede regidebuten til Eskil Vogt, som sammen med Joachim Trier har skrevet manus til Reprise og Oslo, 31. august. Med sin første spillefilm har Vogt laget et originalt og fascinerende drama spekket med store doser svart humor.

Etter at hun mistet synet har Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) knapt nok beveget seg utenfor leiligheten. Hun kan fortsatt huske hvordan verden rundt henne ser ut, men de en gang så klare bildene er i ferd med å erstattes av dunkle forestillinger. Ingrid aner at ektemannen Morten (Henrik Rafaelsen) ikke går på jobb når han sier at han gjør det, men sniker seg rundt i leiligheten og observerer henne i det stille. Hun mistenker at han er utro, og at han chatter med elskerinnen når han sier han skriver e-post til arbeids- kollegene sine.

Blind er produsert av Motlys, Manus og regi er ved Eskil Vogt og filmen har norsk premiere 28.02.2014.

Om Søvngjengeren

Søvngjengeren handler om Kaias fredelige liv med kjæresten Andrew  som blir brutalt snudd på hodet da søsteren Christine dukker uventet opp midt på natten. Snart kommer også Ira, Christines forlovede til stedet; gammel sjalusi kommer til overflaten og nye, uventede relasjoner oppstår. Når en av de fire forsvinner, kastes de tre gjenværende inn i et kaos fylt av gåter og familiehemmeligheter.

Søvngjengeren er produsert av 4 1/2 Film, i co-produksjon med Tandem Pictures i NY. Manus er ved Brady Corbet og Mona Fastvold. Filmen har norsk premiere 31.01.2014.

 

Les også:

NAKEN URO I FØRSTE POSTER FRA
ESKIL VOGTS UHYRE ETTERLENGTEDE «BLIND»

4