Til helgen starter den mye omtalte Steven Soderbergh-serien «The Knick» opp på C More Series og HBO Nordic, og vi har sett første episode.

Én episode er såklart altfor lite til å felle noen entydig dom, men det er heller ikke denne kjappe posten ment å gi – snarere har vi en beskjeden ambisjon om å gi deg noen hint om hvorvidt denne serien er verdt tiden din eller ikke.

Det gjør vi ved å notere ned fem førsteinntrykk:

1. «The Knick» er veldig HBO

«The Knick» sendes på HBO-eide Cinemax i USA, og er en del av forsøket på å reposisjonere Cinemax i en enda mer kvalitetstung retning. Tidligere Cinemax-serier inkluderer «Strike Back» og «Banshee» – begge underholdende på hver sine vis, men «The Knick» er betraktelig mindre adrenalinfylt og macho.

Snarere ligger den nærmere «Deadwood» i sin skittenrealistiske tone, selv om den mangler mye av «Deadwood»s lyriske briljans.

Vi følger altså kirurgen Dr. John Thackery (Clive Owen) , en fremragende og grensesprengende kirurg ved det fiktive sykehuset The Knickerbocker i New York på starten av 1900-tallet. Jeg skal ikke spoile for mye om Thackery, men han er en vel på mange måter en typisk HBO-antihelt, på godt og vondt.

I første episode får vi møte flere karakterer vi blir interessert i, selv om mange av dem er svært gjenkjennelige fra både tidligere HBO-serier og sykehusserier generelt.

 

2. Du merker kjapt om du har mage for «The Knick»

Serien er utpreget lite sentimental, og har ingen planer om å skjule hvor vanskelig det var å jobbe på et sykehus på denne tiden, da medisinfaget var i en eksperimenterende fase og sjansen for å overleve som pasient ofte var minimal.

Legger man til at The Knickerbocker behandlet mange fattige pasienter med grusomme sykdommer, skjønner du greia.

the-knick-cinemax

Det positive er at «The Knick» går offensivt ut fra start, og i løpet av få minutter kommer du til å merke om du har mage for denne serien. Men ikke se den mens du spiser kveldsmat.

 

3. «The Knick» er fremragende håndverk

Som forventet når vi snakker om Steven Soderbergh: «The Knick» er teknisk briljant utført. Etter hvert blir det nesten noe vakkert over alle de nærgående bildene fra operasjonssalene, av åpne sår og tykt blod som flyter.

Chuck Bowen hos Slant (som er en mer filmteknisk kompetent skribent enn jeg er) påpeker at «The Knick» er full av imponerende tracking shots, og at karakterer ofte følges nedenfra snarere enn fra høyden – som er gjengs i mange sykehusserier. De emosjonelle scenene blir enda mer effektive ved at kameraet sjelden dveler ved karakterenes reaksjoner.

Cliff Martinez’ elektroniske score utgjør også en kontrast det er lett å legge merke til:

4. Men hvem kommer til å se på «The Knick»?

Hele første episode brukes i stor grad på å etablere karakterene (som tilfellet gjerne er i pilotepisoder), og ifølge mange amerikanske anmeldere må man følge med helt fram til fjerde episode før serien virkelig setter seg.

Jeg kommer definitivt til å følge med, men det er helt åpenbart at HBO/Cinemax krever mye av seeren her – både når det gjelder narrativ oppbygning og mengden av detaljerte operasjonsbilder. Jeg har en liten følelse av at denne serien kan bli en ny «Masters of Sex», en annen sykehusbasert kvalitetsserie som dessverre ikke fikk det publikummet den kanskje hadde fortjent.

knick111

Men vi får se, vi får håpe jeg tar feil. Cinemax har visstnok allerede bestilt en andre sesong, så det er åpenbart at de ønsker å gi den tid.

 

5. Jeg har lyst på slike sko (men uten blod)

sko

Som man kan forvente av et prestisjedrama som «The Knick» er produksjonsdesignet og kostymene detaljerte og flotte, men lite glorifiserende og spektakulære.

Samtidig er det ikke til å komme bort ifra at det er mange kule plagg her, og at mange middel- og arbeiderklassemenn i New York på starten av 1900-tallet visste å kle seg.

Nærmere halvparten av serien er filmet på location (noe som visstnok er uvanlig mye for en tv-serie), og produksjonsdesigner Howard Cummings forteller til LA Times at han lærte seg himla mye om søle i forbindelse med innspillingen:

sole

Første episode av «The Knick» kommer på HBO Nordic og starter opp på C More Series lørdag kl. 21.00.