Brian De Palmas klassiker «De ubestikkelige» (1988) forteller historien om hvordan Eliot Ness (Kevin Costner) og hans rakryggede team sørger for å få Al Capone (Robert De Niro) bak lås og slå.

De Palmas film, og en tv-serie ved samme navn fra 1959, har gjort Ness til en av de mest ikoniske mafiajegerne i amerikansk historie. Enda en film og en tv-serie er nå planlagt om en annen sak den norskættede (foreldrene Peter og Emma Ness hadde reist fra Møre og Romsdal før de slo seg ned i Chicago) etterforskeren var involvert i.

Nå har det imidlertid brutt ut en krangel om hvorvidt Ness fortjener ettermælet som helt, eller om heltehistorien er et resultat av fri Hollywood-fantasi.

Krangelen har oppstått som følge av et forslag om å navngi to statlige bygninger i Washington DC etter Eliot Ness, skriver nyhetsbyrået AP.

Den demokratiske politikeren og advokaten Ed Burke er fast overbevist om at Ness’ rolle i Capone-saken er sterkt overdrevet.

– Det er hundrevis av heltemodige politifolk som ville fortjent æren det er å få bygninger oppkalt etter seg. Men Eliot Ness er ikke en av dem, sier han til AP.

Som kilde for påstanden bruker Burke boka «Get Capone» av Jonathan Eig. Her kommer det fram at Ness jobbet med å etterforske Capones alkoholvirksomhet, men at etterforskningen hadde liten effekt (Capone ble til slutt dømt for skatteunndragelse).

Og det er lite som tyder på at Capone og Eliot Ness noen gang møttes.

– Mitt tips er at Al Capone aldri hørte om Eliot Ness, heller ikke etter at han ble dømt til fengsel, sier Eig til nyhetsbyrået AP.

«De ubestikkelige» var skrevet av David Mamet, og basert på Ness’ egen bok ved samme navn som han skrev med en samarbeidspartner like før sin død i 1957.

Boka er imidlertid ansett for å være full av unøyaktigheter og til tider rent oppspinn. Nyhetsbyrået AP har også snakket med tidligere IRS-agent Bob Fuesel, som jobbet som konsulent på filmen, og han hevder han prøvde å få sagt ifra om dette til Kevin Costner:

– Jeg sa til Kevin at Eliot Ness ikke gjorde noe av det som filmen viser, og Kevin svarte: «Bob, dette er Hollywood. Vi finner på underveis».

Biograf Doug Perry sier imidlertid til nyhetsbyrået AP at Ness selv aldri hevdet å hatt noe med skattesaken som felte Capone å gjøre.

«De ubestikkelige» sin jobb var å gjøre det vanskelig for Capones virksomhet og å strupe inntektene hans, og det klarte de, sier han.

Eliot Ness døde av hjerteinfarkt. De siste årene av hans liv hadde han slitt med alkoholproblemer, og han hadde ikke jobbet med kriminalitetsbekjempelse siden midten av 40-tallet.

Det er imidlertid flere tv-serier og filmer om Eliot Ness på vei, som kan gjøre ham kjent for mer enn Capone-saken.

NBC utvikler en miniserie titulert «Nemesis» om jakten på seriemorderen The Cleveland Torso Murderer, som drepte, halshugget og parterte minst 12 ofre på 30-tallet.

Riktignok jobbet ikke Ness direkte med denne saken (han var direktør for offentlig sikkerhet i Cleveland på denne tida), men han er ment å bli en karakter i serien.

David Lowery («Ain’t Them Bodies Saints») jobber dessuten med en film om samme sak, basert på Brian Michael Bendis‘ tegneserieroman «Torso».

torso