Standup, ass! Hva gir du meg, liksom.

Instantrimshot.com.

For å være helt ærlig har jeg ikke peiling på standup i det hele tatt. Det virker alltid så innmari hardt arbeid å skulle se gjennom alt som ikke er morsomt for å finne fram til de tilfellene der det faktisk funker.

Heldigvis er det andre som har mer snøring på live-komikk enn det jeg har. Blant annet redaksjonen i Vulture, bloggen til New York Magazine.

Nå har de kåret årets beste standupopptredener som er gitt ut i år, enten på dvd eller distribuert via tv. Og det spørs om ikke jeg skal ønske meg et par av dem til jul.

Her er i hvert fall topp tre, ifølge Vulture:

1. Tig Notaro – Live

Jeg har hørt Tig Notaro på et par podcaster tidligere (der hun var morsom), og visste dessuten at hun er en del av vennegjengen rundt Sarah Silverman. Men jeg ante ikke at hun hadde en så høy stjerne på den amerikanske standup-scenen.

Omstendighetene rundt innspillingen av «Live» var svært dramatiske (du kan lese mer i en omfattende sak i New Yorker). I løpet av fire måneder hadde hun mistet moren, kjæresten hennes hadde gjort det slutt og nå hadde de funnet ondartede svulster i begge brystene hennes.

Så hvordan lager man komikk av noe sånt?

«Tig Notaro – Live» er visst på ingen måte hylende morsom, og skiller seg skarpt fra hennes vanlige opptredener. Backstage fulgte langt mer merriterte Louis CK nøye med, og han har i ettertid hevdet at opptredenen hennes er blant en håndfull virkelig store sett han har vært vitne til. Han hjalp henne seinere med distribusjonen via sin hjemmeside.

Filmen kan nå ses via iTunes, i hvert fall hvis du har amerikansk konto.

2. Kyle Kinane, «Whiskey Icarus»

Kyle Kinane er vel ikke alene om å snakke mye om masturbasjon, ensomhet og følelsen av å være gammel selv om man bare er midt i 30-årene.

Men få gjorde det med samme stil, og med flere overraskende poenger, i 2012, ifølge Vulture.

Døm selv:

«Whiskey Icarus» ble sendt på Comedy Central, men er å få kjøpt i lydversjon fra flere steder.

3. John Mulaney, «New In Town»

John Mulaney er en av de mest brukte manusforfatterne på «Saturday Night Live» de siste sesongene, selv om han såvidt har bikket 30 år.

Mange av settene hans går på ting som skjedde ham i barndommen, enten det handler om barnevakter eller «Hjemme alene 2». Som her:

Se hele lista hos Vulture.