Spoilerfri artikkel: Spoilers er et vanskelig landskap – det har vi skrevet om før. Å røpe slutten, twisten, den onde tvillingbroren, eller hvem som dør i en film, tv-serie, bok eller spill er noe mange unngår som pesten.

Spesielt i disse dager – når en tv-serie ikke nødvendigvis blir sett klokken 21.25 hver onsdag kveld, men kan bli sluppet sesongvis for alle som har tid og rom i sofaen – er det vanskelig å diskutere slikt, når ikke alle har kommet like langt.

Nå har Netflix laget en ny nettside som spør folket etter hva det er greit å spoile – i 30 ulike titler fra deres database. Om du tør.

– På et eller annet tidspunkt så blir selv spoilers helt frie for alle å dele, skriver selskapet på nettsiden.

At Darth Vader er Luke Skywalkers far må det vel være greit å snakke om nå, men hva med slutten på «Reservoir Dogs»? Er det greit å snakke om «Den sjette sansen»? Siste sesong av «Lost»? Siste sesong av «Game of Thrones»? Den kommende «Hunger Games»-filmen? Det er mange gråsoner her – når blir en spoiler for gammel?

Slapp av, vi skal ikke spoile noe som helst.
Slapp av, vi skal ikke spoile noe som helst.

Du bør nok ikke klikke deg inn på siden om du er var på slikt. På den andre siden, om du føler deg ganske oppdatert, så kan du jo gå inn og si din mening.

Selv bryr jeg meg ikke – en god historievending er en god historievending uansett om du vet hva som kommer eller ikke – men av omtanke til dere andre behersker jeg meg. «Den sjette sansen» blir ikke verre av at du vet GI DEG, DU VET GODT HVA SOM SKJER – tvert imot!

Og brukerne av Netflix mener heller egentlig ikke at det er så farlig – over 90 % svarte i en undersøkelse gjort for Netflix at de fortsetter å se en serie, selv om de har fått røpet et viktig plottpoeng før tiden. 76 % svarte at «spoilers er en del av livet».

På den andre siden – om spoilere blir fritt vilt, så er det ikke like lett for den mattelæreren i Belgia å straffe bråkete elever ved å skrive «Game of Thrones»-spoilers på tavlen.

Foreløpig er det slutten på «Cool Runnings» («Kalde rumper»), «Ghostbusters» og «The Graduate» («Manndomsprøven») som «leder» på statistikken over hvilke historier det er greit å røpe slutten på – mens siste sesong av «Orange is the new black» og «House of Cards» stort sett er off-limits.

Er det noensinne greit å spoile det som skjer i en film, tv-serie, bok eller spill?