Filmen, som fortsatt ikke har hatt premiere, er plukket ut av den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter for norsk filmbransje samt Norsk filminstitutt. De to andre filmene på kortlista var «Pyromanen» og «Welcome to Norway».

Med avgjørelsen er det klart at vår faste spaltist fortsatt må betale sine månedlige avdrag (hvilket antakelig er flaks for oss).

For ordens skyld snakker vi om kategorien «beste fremmedspråklige film», der alle verdens nasjoner kan foreslå en film på ikke-engelsk som deretter blir vurdert av det amerikanske filmakademiet. Etter at diverse komiteer har gjort sitt skal man stå igjen med fem nominerte når Oscar-utdelinga går av stabelen 26. februar 2017.

«Kongens nei» er kanskje høstens mest storfilmete storfilm her hjemme, med 65 millioner kroner i budsjett, Erik Poppe i regissørstolen, fire års innspillingstid, danske Jesper Christensen («Mr. White» i de siste James Bond-filmene) i rollen som kong Haakon og Anders Baasmo Christiansen som kronprins Olav.

Og, såklart, en dramatisk krigsheltehistorie fra virkeligheten: Kongens dramatiske flukt fra Oslo da tyskerne invaderte i 1940.

– Det er en film som forteller om en dramatisk hendelse knyttet til oss som nasjon, men som tematiserer historien som berørte store deler av verden. Med en sin engasjerende tematikk og sterke filmatiske kvaliteter har jeg stor tro på «Kongens nei» som vår kandidat i Oscar-løpet, sier NFI-direktør Sindre Guldvog i en pressemelding om avgjørelsen.

Sist Norge ble nominert, var med «Kon-Tiki» i 2013. Før det har vi kommet gjennom nåløyet fire ganger: Med «Elling» i 2001, «Søndagsengler» i 1996, «Veiviseren» i 1987 og «Ni Liv» i 1957. I motsetning til svenskene og danskene har vi aldri fått selve prisen.

En rekke andre land har allerede valgt ut sin kandidat, og vi kan derfor slå fast at «Kongens nei» skal konkurrere mot blant annet den svenske publikumshiten «En mann ved navn Ove», tyske «Toni Erdmann» som begeistret veldig i Cannes i år, og den spanske mesterregissøren Pedro Almodóvar sin «Julieta».

«Kongens nei» har norsk premiere 23. september.