TV3s nye serie «Vis meg ditt kjøleskap» har på papiret et par ting gående for seg. Matprogrammer har i høyeste grad vist seg som levedyktig TV-underholdning de senere årene. Faktisk også kombinert med klein «hjem til en kjendis›-vinkling: «4 stjerners middag» kombinerer i sine beste øyeblikk minneverdig pute-TV med genuint lærerike innspill fra ekspertkommentator Ole-Martin Alfsen (kjent fra blant annet Kulinarisk Akademi).

Så selve utgangspunktet for denne serien er ikke så dum: Alfsens kollega fra Kulinarisk Akademi, Øyvind Hjelle, drar hjem til kjendiser, sjekker hva som er i kjøleskapene deres og lager en tre retters middag av det han finner, etter beste evne. Dessverre har han også med seg Mia Gundersen på slep, som innimellom kokkeleringen skal gjøre … et slags femminutters dybdeintervju om «ingrediensene i ditt liv».

Jo flere kokker, jo mere søl, som det heter.

Altså, i utgangspunktet synes jeg Mia Gundersen får litt ufortjent mye tyn, eller i det aller minste at hun ofte misoppfattes. Hun har noe … medfødt teatralsk over seg, som sikkert passer perfekt inn på en showscene. Eller en såpeopera, eller i den kulørte pressen. Men de samme egenskapene gjør at hun lett kan leses som karikert og unaturlig i situasjoner hvor hun høyst sannsynligvis faktisk bare slapper av og er seg selv. Og byr på seg selv, som det heter.

Det gjør henne uegnet i rollen som TV-programleder.

Og er med på å overtydeliggjøre hvor iscenesatt alt er i denne serien, muligens får det også reelt spontane opptrinn til å se iscenesatte ut. Verst er dessverre intervjusegmentene. Det føles direkte smakløst med disse tominuttersbolkene hvor Mia fritter John Arne Riise ut om farens tidlige bortgang, eller får Vibeke Skofterud til å legge ut om spiseforstyrrelsense sine. Ikke akkurat temaer som pirrer matlysten i utgangspunktet. Særlig ikke slik de blir presentert her: i tresetningsform med kvalmende bakgrunnsmusikk som gir instrukser om hva vi skal FØLE hvert sekund på veien.

Intet vondt å si om intervjuobjektene i seg selv forsåvidt, i hvert fall ikke Skofterud. Men er det ikke litt merkelig å velge ut toppidrettsutøvere, med sine strengt regulerte inntaksrutiner og nøye planlagte utskeielser. som objekter i en serie som handler om mat?! Selv om det er litt humremorsomt å se hvordan Riise – eller kjøleskapet hans -insisterer på å følge opp signaturreplikken/leveregelen «Frukt er sunt og digg!»

Enda verre er det at heller ikke matdelen av programmet fungerer slik det kunne og burde ha gjort. Hjelle er en god kokk, som dessuten har gjort en forbilledlig folkeopplysningsinnsats, blant annet med nevnte Kulinarisk Akademi. I segmentene her trekker han imidlertid mer veksler på de tvilsomme sidene ved hans tidligere (generelt sett utmerkede) restaurant Palace Grill – det norske rockekokkeriets arnested.

Her er det fleksing av biceps og ville og gærne innfall det går i – la oss servere forrettene på en ski, dere! Det er nok til å påkalle min indre lille Gordon Ramsay: «What on earth made you think that was a good idea?!»

Altså: grunnideen til dette programmet er ikke så gærent. De burde stolt mer på den. Snakket med gjestene om mat for eksempel. For jeg er overbevist om at anekdoter om Riise og Skofteruds beste og verste måltider gjennom livet hadde fortalt oss TV-seere mye mer om personligheten deres, og gitt et langt mer interessant blikk «bak fasaden», enn når de etter beste evne og synlig ukomfortable lirer av seg noen standardsvar om sine respektive TUNGE STUNDER, kryssklippet med Mia Gundersens sikkert genuint medfølende, men akk så teatralske blikk og nikk.

Nok til å miste matlysta av, så dette burde i det aller minste funke som slanke-TV.

 

«Vis meg ditt kjøleskap» har premiere på TV3 mandag 27. februar kl. 20.00.