– Historien om Thomas’ liv er filmatisk perfekt. Historien har alle komponentene som utgjør en god film: Lidenskap og melankoli, humor, risiko og kjærlighet, sier den engelske regissøren Richard Knights til Filter.

I år er det femten år siden artisten Thomas Hansen – bedre kjent som St. Thomas – skrev sin første platekontrakt som soloartist, med plateselskapet Racing Junior. Hans korte, men produktive karriere ble avsluttet altfor tidlig – i 2007 døde han grunnet en uheldig kombinasjon av reseptbelagte medisiner.

Nå er en dokumentar om St. Thomas, titulert «Burn the Place You Hide», på vei – regissert av to engelskmenn som aldri møtte Hansen mens han levde.

– For cirka fire år siden googlet jeg St. Thomas i et forsøk på å finne ut hvorfor det var så lenge siden han hadde sluppet et album. At han var død kom fullstendig overraskende på meg, forteller Knights.

Regissøren har bakgrunn som art director hos MTV, der han også møtte Gary Reynolds som han nå har laget «Burn the Place You Hide» sammen med.

Regissøren hadde vært fan siden han så St. Thomas spille konsert i England foran et tjuetalls personer, og da han fikk vite om dødsfallet ville han undersøke muligheten for å lage en kortfilm om artisten.

Sammen med Reynolds dro han til Oslo for å intervjue noen av Thomas’ venner og samarbeidspartnere.

– Det var da vi skjønte at materialet var så sterkt at vi trengte en fullengdes dokumentar. For oss var det veldig overraskende at ingen i Norge hadde gjort dette tidligere.

«Burn the Place You Hide» er finansiert av regissørene selv, men for å få betalt diverse etterarbeid – slik at den kan bli helt ferdigstilt – har regissørene nå lansert en Kickstarter-kampanje med mål om å få inn 5000 pund.

For å skape blest om kampanjen har de også fått tilgang på et par tidligere uutgitte demoer som de nå tilgjengeliggjør via filmens hjemmeside.

Ifølge regissørene er «Burn the Place You Hide» en håpefull historie, med mye fokus på de mer oppløftende sidene av Thomas Hansens personlighet og kunstneriske karriere. Samtidig la St. Thomas aldri skjul på at han slet med psykiske problemer, og det vil heller ikke filmen gjøre.

– Thomas virket både å være dratt mot, og frastøtt av, det å skulle være kjent. For en fyr som slet med sosial angst må tanken på å framføre musikk foran en folkemengde vært skremmende. Til en viss grad tror jeg han følte at han måtte gjøre det, da ønsket om å uttrykke seg var sterkere enn angsten. Stresset relatert til turnévirksomhet og opptredener tok nok på mot slutten, men det virket som om han ikke følte at han hadde noe valg.

I en pressemelding skriver filmskaperne at Thomas’ suksess, og kompromissløse ærlighet, gjorde ham sårbar overfor aggressive medier.

trolley

– Hva mener dere egentlig med den formuleringen?

– At han var ærlig og åpen gjorde han til et temmelig opplagt mål for enkelte deler av tabloidmediene, og det var en ganske stor backlash mot ham etter konserten i Royal Albert Hall. Jeg tror ikke nødvendigvis at enkelte deler av pressen tok hensyn til at dette var en mann som slet med psykiske problemer, og handlingene hans ble dels trivialisert og i enkelte tilfeller også utskjelt, sier Knights.

Likevel understreker han at filmen ikke gir pressen skylden for artistens psykiske problemer.

– Det blir for enkelt å si at én faktor hadde mye større betydning enn noe annet. Jeg mener i hvert fall at han fortjente å bli beundret for å snakke åpent om et tema som fremdeles er ganske tabubelagt, og jeg vet at åpenheten hans, både i intervjuer og gjennom sangene, var til inspirasjon og trøst for mange fans.

«Burn the Place You Hide» er ventet å se dagens lys mot slutten av 2014, om siste bit av finansieringen nå kommer på plass.

BTPYH_poster_01