Ja, dette har vi venta på så lenge -å så lenge!

Og i natt kom endelig traileren til P.T. Andersons første film siden «There Will Be Blood» (2007), som julikvelden på kjerringa om du vil. Vi gledet oss fra før av noe helt grønnjævlig til (USA-)premieren i oktober (la oss håpe at Norge følger opp kjappest mulig), og vi kan ikke akkurat si at denne traileren gjorde ventetiden noe enklere. La oss først oppsummere kjapt det vi vet om filmen fra før. «The Master» handler om den eksentriske forfatteren Lancaster Dodd (spilt av Philip Seymor Hoffman -utrolig fett navn på rollefiguren, forresten) som starter opp sin egen religion i etterkrigstidens California.

Høres det kjent ut? Det er vel ikke helt uten grunn at Anderson visstnok skal ha gått til det uvanlige skrittet å arrangere lukkede visninger for noen av Hollywoods mektigste scientologer -inkludert Tom Cruise (som jo hadde en såkalt liten, men sentral rolle i Andersons kunstneriske gjennombrudd «Magnolia»). Muligens et forsøk på å roe gemyttene ned hos de svært så advokattunge/saksøkingskåte scientologene.

Etterhvert har det kommet frem at filmens egentlige hovedperson er den L. Ron Hubbard-lignende figurens Dodds venstre hånd, spilt av Joaquin Phoenix, en søkende omstreifer som Dodd tar til seg på et tidlig stadium, men som etterhvert begynner å tvile ettersom organisasjonen han er med på å bygge opp antar groteske former, og personkulten blir stadig mer sentral. Eller noe sånt.

Så hva kan vi lese ut av denne traileren? Angående scientologi vekker voiceoveren unektelig assosiasjoner til personlighetstestene (eller manipulasjonsmetodene, vil noen hevde) Hubbard utviklet, og som scientologene stadig bruker. Ellers ser dette umiskjennelig Andersonsk ut: storslagne bilder, bevegelig kamera …og veldig pratsomt. Bedre regissører enn Anderson har riktignok klart å miste grepet på kortere tid enn de fem årene som har gått siden sist. Men vi har trua. Kom forresten også en ny, offisiell (og passe kryptisk …) plakat i går: