Vi har flere ganger erklært oss misunnelige på amerikanske iTunes, som av og til har kunnet slippe filmer samtidig som de går på kino. Riktgnok har det som regel vært snakk om smalere titler (og noe høyere priser), men relativt gode filmer som «Margin Call», «God Bless America» og «Bachelorette» har det siste året vært tilgjengelig på video on demand fra dag én, og også tjent gode penger på det.

Men det har altså kun vært i USA. I Norge har vi i Comoyo eksperimentert med forhåndsvisning av «Sønner av Norge», mens Start.no i sin tid hadde forhåndspremiere på «Pittbullterje».

Nå er imidlertid Mubi.no – en streamingtjeneste som har spesialisert seg på smalere kvalitetsfilm – først ute med premiere på en norsk film samtidig som den går på kino.

Fredag slipper de den norske regissøren Mariken Halles (30) siste film «Kanskje i morgen». På samme tid går den også opp på Ringen kino i Oslo.

Kanskje i morgen trailer from Vapen och Dramatik on Vimeo.

At dette ikke er noen blockbuster blir vel ingen såret om vi slår fast – snarere er dette en eksperimentell blanding av fiksjonsfilm og dokumentar, der filmskaperen reiser rundt i ulike miljøer i Gøteborg. Fra produksjonselskapet Vapen och Dramatik sin hjemmeside:

«Jeg lurte på om jeg kunne få filme deg?» «Filme meg? Hvorfor det?» Dette er de første ordene i Kanskje i morgen. En filmskaper som banker på sin nabos dør. Vi fortsetter ut i Gøteborgs gater. Inn i leiligheter og skoger. Til filminnspillinger og middagsselskap. Noen mennesker sier til oss at vi skal gå. Andre ber oss igjen og igjen om å bli.

Filmmagasinet har allerede gitt filmen fem stjerner, og drar paralleller i retning for eksempel Ruben Östlund – noe som defintivt er en god ting.

Uansett om dette låter din tekopp eller ikke, er dette et misunnelsesverdig eksperiment – og det er fint at Oslo kino også er med på noe sånt. Kinokjeder (særlig utenlandske, kanskje) har jo tidligere reagert til dels sterkt på tukling med de tradisjonelle lanseringsvinduene som filmbransjen har tjent såpass godt på tidligere.

– Vi ser så mange ganger at små norske filmer ikke finner sitt publikum på kino alene, og mener at tilgjengeligheten på MUBI.no kombinert med visningene våre på Ringen Kino er riktig type distribusjon for filmer som denne, sier programdirektør Christin Berg hos Oslo kino via en pressemelding.

Og åpner dermed døren for flere samtidige VOD- og kinopremierer av samme type?

Vi kan jo håpe.