Kollegaer. Du tilbringer mer tid sammen med dem enn din bedre halvdel, men å ligge med dem kan allikevel være mer bry enn det er verdt.

Ifølge en undersøkelse utført av det tyske meningsmålingsinstituttet Forsa har i snitt hver femte arbeidstager forelsket seg i en kollega, mens hver syvende har bollet noen på kontoret. Nordmenn ligger høyt på europatoppen når det gjelder å sjekke opp kollegaer, og ifølge rekrutteringsselskapet Randstad innleder drøyt halvparten av norske arbeidstagere romantiske forhold til hverandre.

Denne formen for intim teambuilding kan skape friksjoner i selv de mest frilynte kontorlandskap, særlig blant mindretallet som ikke får være med på moroa. Undersøkelsene stadfester ikke hvor stor prosent av disse forholdene som innledes under fuktige firmafester, og hvorvidt de ender mandagen etterpå med flakkende blikk ved kaffetrakteren – eller med kapitulasjon og ekteskap. Konfliktøkning er garantert uansett hva som skjer videre.

Enten er du nødt til å tilbringe hver jævla arbeidsdag sammen med partneren/ektefellen din, eller eventuelt med personen du hadde deg med i bøttekottet.

Åpent for debatt hva som skaper dårligst stemning. Som Jean-Paul Sartre engang sa: «Helvete er andre mennesker, og Satan er eksen på kontoret ditt». Det hørtes sikkert bedre ut på fransk.

Her er uansett noen rystende realistiske filmeksempler på konsekvensene av kontorkos: som ikke er det spor influert av at forfatteren sitter bitter alene på hjemmekontoret og skriver dette mens alle andre har seg på kopirommet. 

«DISCLOSURE» (1994)

«Sex is power»

En kinky kontorthriller skrevet av Michael Crichton, om problemstillinger som er like aktuelle i dag: At kvinner stadig kupper sjefsstillinger som menn burde ha fått, og deretter tvinger de stakkars mennene til ufrivillig munnsex. Michael Douglas spiller en mellomsjef i et konsern som spesialiserer seg på hypermoderne CD ROM-teknologi, og mister forfremmelsen han forventet til fordel for ekskjæresten Demi Moore. En utspekulert tøyte som utsetter fyren for uønsket sexpress, og tvinger den forsvarsløse penisen hans inn i munnen sin. Ikke ok, Demi. Spytt ut. Douglas gjør det eneste rette, og saksøker henne for seksuell trakassering. Plakaten til Disclosure var forresten så ulidelig sexy at den ble fjernet fra flere busstasjoner i England.

FORHOLDSVIS FUN FACTS: Filmen ble nyinnspilt tre forskjellige ganger i India; som «Aitraaz» (2004), «Indira Vizha» (2009) og «Inkaar» (2013). De har sannelig sans for trakassering, indierne.

SE OGSÅ: «Den brysomme mannen« (2006) og «I Don’t Know How She Does It» (2011).

«OBSESSED» (2009)

 «An office flirtation. An innocent temptation. Two different perceptions.»

Sju år før Beyonce gjorde sitt turbulente ekteskap med Jay-Z til en musikalsk såpeopera spilte hun en av hovedrollene i dette melodramaet. Endelig en film som tør å ta opp et tema som mange trofaste ektemenn sliter med: uønsket sexpress fra blonde sekretærer! Queen B er kona til hønken Derek (Idris Elba), en vellykket familie- og forretningsmann som innleder en uskyldig kontorflørt med den velutviklede sekretærvikaren Lisa (Ali Larter). Synd hun er en sprøyte gal psykodame med erotomani, som går helt banan etter at Derek avviser hennes toalett-tilnærmelser under firmaets julebord. Til slutt får Beyonce nok og serverer «Becky with the nice hair» et glass iskald limonade, og knuser henne med en lysekrone. Drikk opp, bitch.

FORHOLDSVIS FUN FACTS: Dette var Beyonces første ikke-musikalske filmrolle, og hennes hittil siste. Hun produserte filmen selv, sammen med sin pappa Mathew Knowles og basketballstjernen «Magic» Johnson. Pussig nok deres siste film, også.

SE OGSÅ: «The Temp» (1993) og «Secretary» (2002).

«THE VOICES» (2014)

«Hearing voices can be murder»

Den koselige kjernekaren Jerry (Ryan Reynolds) har et godt øye til britiske Fiona (Gemma Arterton) på regnskapskontoret, og ber henne med ut på en date. Synd Jerry knivstikker Fiona i hjel ved et uhell, kutter av henne hodet og putter likrestene i Tupperware-bokser. Whups, var ikke meningen. Deretter gjør han det samme med kollegaen Lisa (Anna Kendrick). For Jerry er en schizofren seriemorder som har sluttet å ta medisinene sine, og har kjøleskapet fullt av avkuttede hoder. Jerry får veldig umoralsk veiledning av sin snakkende huskatt Mr Whiskers og den enfoldige hunden Bosco. En nattsvart komedie av regissøren bak animasjonsfilmen «Persepolis», med det jeg vil påstå er en av Reynolds beste filmroller til dags dato.

FORHOLDSVIS FUN FACTS: Reynolds supplerer stemmene til alle dyrene i filmen, med et assortert utvalg av fargerike aksenter.

SE OGSÅ: «500 Days of Summer» (2009) og «Passion» (2012).

«THE BELKO EXPERIMENT» (2016)

«Casualty friday»

 Mike (John Gallager Jr.) har innledet et forhold til den søte kollegaen Leandra (Adria Arjona), noe som skaper betydelig frustrasjon for hennes sleskkåte sjef Wendel (John C. McGinley). De jobber for det amerikanske storkonsernet Belkos filial i Bogota, som bare er et skalkeskjul for sadistiske sosiale eksperimenter. En arbeidsdag blir hele bygningen plutselig forseglet, og en stemme på høyttaleranlegget gir de ansatte beskjed om å drepe tretti kollegaer i løpet av de neste to timene. Følger de ikke spillereglene vil seksti av dem bli henrettet. Wendel slår seg sammen med den sosiopatiske konsernledelsen, og begynner å slakte kollegaer i håp om å få has på rivalen Mike. Resultatet blir et kontorpolitisk «Battle Royale» med verdensrekord i eksploderende hoder, og alt det medfører av ekstra papirarbeid for bedriftshelsetjenesten.

FORHOLDSVIS FUN FACTS: Denne gørrete kontorskrekk-komedien er skrevet og produsert av mannen bak «Guardians of the Galaxy»-filmene, og fikk streng attenårsgrense i Norge.

SE OGSÅ: «Demonlover» (2002) og «The Double» (2013).