Først av alt: Denne artikkelen er en eneste stor spoiler av «Sopranos», ettersom den diskuterer sistescenen i den aller siste episoden. Om du av en eller annen obskur grunn ikke har sett «Sopranos» ennå, kan du bevege deg pent vekk fra denne artikkelen og sette i gang litt brennkvikt.

Litt imponerende er det også at du, dersom du ikke har fått med deg «Sopranos»-slutten, har klart nettopp det i alle disse åra.

Sånn, nå som vi alle vet hva vi snakker om når vi lurer på hva han fyren i Members Only-jakka egentlig tok seg til mens Tony satt der med familien og nøt det mange av oss i sju år har trodd var hans siste løkring-måltid, akkompagnert av Journeys «Don’t Stop Believin’»:

Vi har tatt feil.

Tony er ikke død.

Alle spekulasjonene som er blitt gjort av den legendariske sistescenen – noen av dem har vært farlig nære akademiske avhandlinger – må nå ses i et annet lys.

Det brå kuttet til svart har nær unisont vært tolket som at Tony, idet han tittet opp på Members Only-mannen som kom ut av toalettet med det vi alle trodde var et skytevåpen i henda, møtte sin skjebne.

Men nå har altså «Sopranos»-skaper David Chase i et intervju med Vox (strålende netteknisk løst, forresten) endelig kastet lys over Tonys skjebne etter å ha holdt seg taus i alle disse åra.

Vox-journalist Martha P. Nochimson kunne ikke, som så mange andre, dy seg da hun intervjuet Chase, og spurte ham om Tony dør i sisteepisoden.

Til hennes store overraskelse ristet Chase på hodet, og sa:

– Nei, det er han ikke.

Vel, så enkelt kan det altså sies. Men ettersom vi snakker om David Chase, en mann som er manisk opptatt av detaljer og sammenhenger, er det selvfølgelig ikke fullt så enkelt.

Oppdatering: Spesielt ikke nå som Chase i en uttalelse sier at han ble «misforstått» i intervjuet.

Vox-intervjuet viser at det hele er mer komplekst enn den enkle svaret – vi anbefaler at du bruker noen minutter på å lese det for å få hele bildet (de har også en finfin videoanalyse av sistescenen som vi ikke klarer å embedde her i saken).

Selv finner jeg litt trøst i å vite at Tony Soprano lever videre der ute et sted, nå som James Gandolfini ikke lenger er blant oss. Takk for alt, nok en gang.