På lørdag ble det kjent hvordan filmstøtten til den kommende filmatiseringen av Lars Saabye Christensen-boka «Beatles» var avhengig av hvorvidt rettighetshaverne til Beatles-musikken godkjente bruken av originallåter i filmen.

Timingen på dagens VG-nyhet om at en slik avtale nå er på plass, kunne altså ikke vært bedre.

– Vi har forklart hvor ekstremt viktig boken er i norsk bevissthet, hvor viktig musikken er i historien og hva slags film vi har ønsket å lage. Nå får vi bruke Beatles-musikk skrevet av Lennon og McCartney, og ikke nok med det: Originalinnspillingene som alle har et nært forhold til, forteller produsent Jørgen Storm Rosenberg til VG.

Han kan fortelle at alle de gjenlevende Beatles-medlemmene, samt de som forvalter rettighetene til John Lennon og George Harrison, hadde vetorett for om filmen kunne bruke musikken eller ei. Spenningen var på topp da de fikk vite at «tre av fire» hadde sagt ja.

Hvor mye det kostet, eller hvilke låter som blir lisensiert, vil imidlertid Storm Rosenberg ikke ut med:

– Det kan vi ikke gå ut med, fordi avtalen ikke skal bli ledende for fremtidige prosjekter. Men vi må nok finansiere opp litt, forklarer produsenten til VG.

Han har fått hjelp av musiker Johan Hustad til å utforme en LP-coveraktig brosjyre som beskriver prosjektet, komplett med positive uttalelser fra kjente norske skikkelser som Jo Nesbø og Magne Furuholmen – visstnok skal Paul McCartney, Ringo Starr og Yoko Ono ha lest heftet.

Nå er jakten på de fire gutta i hovedrollene i full gang, over 1500 gutter er testet – men på lørdag er det åpen audition mellom 11 og 14 i Øvingshotellet på Grünerløkka i Oslo. Innspillingen starter i sommer.