Enten man liker det eller ei er det amerikanerene som lager de fleste av filmene som går på kino, både i Norge og Storbritannia, og USA sitt system setter normalt sett en grense ved 13-år, den såkalte PG13.

I slikt henseende var 2013 et spesielt år på mange måter for britene, det var den første gangen det gikk flere filmer med 12-årsgrense enn med 15-årsgrense på kino.

Med sin 12-årsgrense var «Jack Reacher» filmen det britiske publikum klaget mest over i fjor. Tom Cruise har her hovedrollen som Lee Childs hensynsløse kriminaldetektiv. Ikke nødvendigvis fordi den er hardtslående og brutal, men mest fordi den er hardtslående, brutal og har 12-årsgrense.

– Selv om flere reduksjoner av voldsscener ble foretatt for å gi den en 12A-grense, kontaktet folk oss for å si fra at filmen var for voldelig, mørk og sadistisk for 12-åringer når den gjorde filmens helt til en vigilantefigur, sier BBFC – det britiske filmsensurbyrået – til BBC.

Særlig mange klager var det ikke, hele 26 personer leverte klager gjennom klageinstansen – utfra et britisk publikum som puttet nesten 100 millioner kroner på filmen.

– Det er et lavt nummer, selv i forhold til våre standarder, sier BBFC-sjef David Cooke.

the-woman-in-black-dark-radcliffe1

Året før var det «The Woman in Black» – med «Harry Potter»-stjernen Daniel Radcliffe i hovedrollen – som var den mest påklagede filmen, med hele 134 innsendte meldinger. Dette førte til at BBFC skjerpet inn egne regler for skrekk- og gørr-filmer.

Amerikanerenes fokus på å få tenåringene i kinosalen har skapt litt kluss i Norge også. 13-årsgrensen faller mellom to stoler i det norske systemet med 11- og 15-årsgrense – noe som har ført til en debatt om tilsvarende PG13 også skal innføres i Norge, spesielt rundt filmer som The Hunger Games, som til slutt fikk 11-årsgrense.

Hittil har ikke dette skjedd, men man har i stedet fortsatt ledsagerprinsippet som gjør til at ungdom kan dra på filmer inntil 3 år over sin egen alder med en voksen.

I Storbritannia er 92 % enige i aldersgrensesettingen. Ifølge Medietilsynet i Norge tar 82 % av foreldre med barn mellom 3 og 16 år alltid eller «nesten alltid» hensyn til aldersgrensene, mens 6 % uansett synes aldersgrenser er overflødige.

Hva synes du om de norske kinoaldersgrensene?