Som Ulrik Eriksen skrev hos oss i går, begynner den norske filmoptimismen å svinne – nå senest etter at «Å begrave en hund» bare trakk 600 publikummere til kinosalene i helgen.

Takket være det norske støttesystemet for film kan filmer som trekker mer enn 10 000 besøkende regne med en støtte tilsvarende nettoinntektene fra billettsalget. Denne lukrative grensen var for noen år siden oppnåelig for de fleste norske filmer – men så ble det brått flere om beinet.

De siste årene har man dermed kunne se en proporsjonal sammenheng mellom stadig flere norske filmer og antallet filmer som ikke når taket på 10.000 publikummere.

Fjorårets ni norske «voksenfilmer» solgte bare  182.000 billetter, i sterk motsetning til barne- og familiefilmene «Karsten og Petra blir
bestevenner» (212.324 besøkende) og «Pelle Politibil på sporet» (133.856).

I dagens Dagbladet kommer direktør Nina Refseth i Norsk filminstitutt (NFI) med en interessant observasjon om filmene som er beregnet på et voksent publikum – og da spesielt de anonyme navnene som er valgt på filmene.

– Det kan være en vesentlig faktor, og jeg tror mange filmer ville hatt godt av å ha en tittel som er tydeligere og som posisjonerer filmen bedre. Det blir ofte litt for likt, sier hun til Dagbladet.

– Ser du på lista over norske filmer de siste åra vil du nok klare å finne en del filmer som kunne ha fått et mindre anonymt navn.

Nettopp dette med navnet var noe vi hang oss opp i da vi tidligere omtalte «Å begrave en hund», som føyer seg inn i rekken av «setningstitler» som «Jag etter vind», «Som du ser meg», «En som deg», «Mer eller mindre mann» og så videre.

På spørsmål om navnevalget kunne regidebutantene Julian Hagemann og Andreas Lisberg avsløre noe av tankeprosessen:

– Tittelen ja … vi lette lenge etter denne, og tror vi har landet på den riktige, uanhengig av hvor mange ord den har (var også innom ettordstittelen «Begravelsen») At det er en setning får så være, vi mener den er en mer interessant setning enn en del andre man har hørt som filmtitler i det siste. Men her er tre andre (som faktisk var oppe til debatt):

• Desertørene
• Livet, as
• Fire dudes som elsker hverandre #nohomo