Andre sesong av «Hemlock Grove» ble lansert i sin helhet på Netflix tidligere denne måneden.

For de som ikke kjenner serien, så høres nok oppskriften kjent ut: Det handler om en avsides, liten by som rammes av bestiale mord, og der det lurer varulver og vampyrer blant innbyggerne.

For de som derimot kjenner serien, så er ikke dette en tilfredsstillende beskrivelse i det hele tatt.

– Historiene jeg elsker er de som er «litt til høyre for virkeligheten». Men som behandler de overnaturlige tingene på en realistisk måte. I språket, i hvordan de viser volden – at folk reagerer slik de virkelig ville gjort, sier Eli Roth til Filter. Han er utøvende produsent for «Hemlock Grove».

Første sesong ble sluppet i 2013, og Netflix rapporterte at det var flere som så serien i åpningshelga enn som så «House of Cards».

Det startet med et grusomt mord, og en interessant bestning som kanskje eller kanskje ikke hadde noe med det å gjøre: Byens nykommer Peter Rumancek (Landon Liboiron) er fra romfolket og ryktes å være en varulv, og blir venn med den mystiske, rike Roman Godfrey (Bill Skarsgård, sønn av Stellan og lillebroren til Alexander) – en form for vampyr, eller «upir».  Moren, Olivia Godfrey, er spilt av ingen ringere enn Famke Janssen («X-Men», «GoldenEye»).

Prosjektet, mer enn noe annet, er en serie som eksperimenterer med bisarre omstendigheter.

– Vi er ikke opptatt av selve byggestenene – slik som vampyrer og varulver, og så videre. Det vi heller vil gjøre, er å utfordre de fantastiske skuespillerne våre, og se hvordan de håndterer disse underlige situasjonene, sier Roth.

Alt er lov, så lenge det gir mening innenfor det universet de har skapt.

– Hele serien har i seg en følelse av mysikk og moro. Hva som helst kan skje. Det fungerer så lenge vi er tro mot de reglene vi setter, og at vi er nøye med å etablere disse reglene for verdenen.

Vi får Roth på tråden sammen med de to store tilskuddene på rollelista for andre sesong, nemlig Madeleine Brewer («Orange is the New Black») og Madeleine Martin («Californication»).

OBS: Artikkelen fortsetter under bildet. Madeleine Brewer til venstre, Madeleine Martin til høyre. Foto: Brian Bowen Smith/Netflix

madx2-liten

Martin tar over rollen som Shelley, som vi sist observerte alene og skadeskutt etter blodbadet som rundet av forrige sesong.

Brewer, på sin side, spiller den nye, sentrale figuren Miranda.

Gjennom hele samtalen understreker Roth hvor mye av serien som hviler på disse og de andre skuespillerne.

– Serien har en bisarr og merkelig sans for humor. Det som er så fantastisk med karakterer som Miranda og Shelley er at skuespillerne er utrolig skarpe, og morsomme. De er ikke uvitende om hele situasjonen rundt dem, sier han.

For mange er Eli Roth selv best kjent som skuespiller. En minneverdig rolle er for eksempel «bjørnejøden» fra «Inglourious Basterds», en av flere filmer han har gjort med Quentin Tarantino.

bjorn1

Men Roth har også en lang CV som forfatter, regissør og produsent av skrekkfilmer.

«Hemlock Grove» er hans første tv-serie. Første sesong er basert på boka ved samme navn av Brian McGreevy, mens den nye sesongen kommer fra serieskapernes egne, forstyrrende fantasier.

Nå som de har gått tom for bok, har de hyret Charles «Chic» Eglee til å holde i trådene, en showrunner med erfaring fra «The Shield», «The Walking Dead» og «Dexter».

– Vi ville helt klart holde oss til romanen i første sesong. Det var en adaptering, ikke en nytolkning. Hele grunnen til at vi laget serien var at vi elsket boka sånn. Men for andre sesong stod vi helt fri til å gå hvilken vei vi ønsket sier Roth, som fortsetter:

– Når vi ikke lenger var bundet av boka, så vi etter hva som hadde fungert, og hva som manet frem reaksjoner hos seerne. Det ledet oss blant annet til å skrive inn Miranda, en fantastisk karakter, samt å gjøre veldig stilige endringer med Shelley.

Miranda er altså spilt av Madeleine Brewer, som spilte Tricia Millier i første sesong av «Orange is the New Black».

brewer-orange

– Å gå fra en fengselsserie, som har litt mer røtter i virkeligheten, til dette … det var definitivt en stor overgang, sier Brewer til Filter.

Ikke bare hun, men karakteren hennes kommer utenfra og blir kastet inn i en verden der lite synes å henge på greip.

– Karakteren som Eli og «Chic» har skapt er utrolig gøy å spille. Det er den første personen du møter i serien som virkelig spør hva faen det er som skjer. Som sier at dette ikke er normalt. Miranda klarer å vekke publikum et øyeblikk, få dem til å se at det som foregår er fullstendig sinnssykt, sier hun.

I løpet av sesongen blir Miranda en viktig figur i livene til både Roman og Peter, de to hovedpersonene som rundet av forrige sesong som uvenner.

brooke-palmer_miranda
Miranda og Peter i «Hemlock Grove». Foto: Brooke Palmer/Netflix

– Med Miranda ønsket vi å lage en romantisk interesse for både Roman og Peter. Det var også en anledning til å hente inn noen som ikke var del av denne verdenen, men som blir dratt inn i den, sier Roth.

Miranda får også i fanget å ta vare på avdøde Letha Godfrey (Penelope Mitchell) sin baby.

– Den forandringen hun gjennomgår i løpet av sesongen er innmari spennende. Hvordan morsinstinktene hennes våkner, sier skuespilleren, som får skryt av Roth:

– Det som er så bra med Madeleine er at hun er så lett å forholde seg til. Du liker henne umiddelbart. Selv om vi i publikum allerede kjenner denne verdenen, så gjør hun en fantastisk jobb for å få oss til å se den gjennom hennes øyne. Det blir en slags forankring for seeren, sier han.

Ikke minst er det viktig for hvordan vi ser den «nye» Shelley.

– Etter det som skjedde med Shelley … hun er et annet sted i andre sesong, hun er selv en annen. Vi trengte en karakter som kan se Shelley fra publikums perspektiv. Det er Miranda. Hun kommer utenfra, og krasjlander inn i denne byen, sier Roth.

Shelley er et godt eksempel på at denne serien foregår «litt til høyre for virkeligheten» (slik Roth formulerer det). Det er en Frankenstein-inspirert figur som kanskje er et monster på utsiden, men som samtidig er en ung og følsom jente.

– Det tok tre timer å ta på sminken og kostymet for Shelley, og enda en time å ta det av igjen, sier Madeleine Martin til Filter.

steve-wilkie_shelley
Madeleine Martin sminkes som Shelley. Foto: Steve Wilkie/Netflix

Hun har tatt over rollen for denne sesongen, og gitt figuren mer personlighet og indre liv enn vi har sett i henne tidligere. Roth nøler ikke med å gi skuespilleren æren for forandringen i denne karkateren:

– Det som er bemerkelsesverdig er hvor mye følelser hun klarer å formidle under all den sminken. Tenk all den frustrasjonen hun må bære på. Hun må skape og formidle en hel verden av følelser i veldig få ord.

«Hemlock Grove» er blitt kalt Netflix sitt svar på «True Blood» og «The Vampire Diaries». Uansett om sammenligningen er gyldig eller ikke, så er det ikke der inspirasjonen kommer fra.

Det går mye lenger tilbake.

– Jeg elsker tv-serier som «The Twilight Zone» og «Twin Peaks». Det er de som satte lista for min generasjon. Jeg digget David Lynch, og har senere jobbet mye med ham, sier Roth.

Tv-bransjen har forandret seg siden da. Det store utvalget i kanaler og tjenester gjør at tv-serier ikke trenger å appellere til på langt nær alle, så lenge de når frem til akkurat dem som bryr seg.

For Netflix blir nisjeserier som «Hemlock Grove» en måte å tiltrekke- og holde på abonnenter.

På spørsmål om horror-tv kan komme til sin rett i et slikt mediebilde, mener Roth at det er allerede nå at sjangeren blomstrer.

– Det skjer allerede. Vi er der. Folk vil se tilbake om noen år og si at dette var de gylne tidene for skrekk-tv. Det er så mange ulike serier, sier han, og legger til:

– Alle filmer er event-filmer nå, mens de sterke dramahistoriene er på tv.

Håpet hans er at serien kan fortsette i mange år.

– I «Breaking Bad», for eksempel, så starter serien med at du får vite at hovedpersonen har kreft. Det setter på nedtellinga med en gang. Hele ideen med «Hemlock Grove» var derimot å skape en mytologi som kan vokse.

– Vi planlegger slik at det forhåpentligvis kan fortsette i mange år. Vi så alltid på en sesong som en mange timer lang film. Vi har mange ulike historier å fortelle fra Hemlock Grove.