«Hei-hå, hei hå, hei hå, nå skal vi hjem, hei hå» og alt det der til side: Kortvokste skuespillere er ikke noe jeg har vært veldig fascinert av. Joda, jeg har med en slags mild interesse sett klipp fra dvergkastekonkurranser på nettet – de arrangeres av en eller annen grunn gjerne i Australia – og ja, det var festlig med lille Mickey i «Seinfeld», men sånn i øvrighet? Litt uinteressert.

«Life’s Too Short», den nye serien til Ricky Gervais og Stephen Merchant (ny episode på MAX i kveld), har derimot gjort mye for å bøte på det, hovedsakelig på grunn av 1.07 meter høye Warwick Davis, britisk filmindustris mest kjente kortvokste, som i serien søker å bruke Gervais og Merchant som sine businessagenter og inngangsportaler til jetsetliv og A-listekjendiser – med varierende hell.

Programskaperne av «Life’s Too Short» har lagt ut mengder av teasere og bak kamera-klipp. Enkelte av dem gjør jobben, som når Gervais skal introdusere oss for showets stjerne og oppdager at Warwick omtrent er den eneste dvergen i verden som ikke har en rolle i Terry Gilliams «Time Bandits».

«Time Bandits», ja. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har begynt på denne filmen, men det er mange, og sjansen for at jeg noen ganger kommer til å se rulleteksten virker etter hvert omtrent like stor som at jeg kommer til å se denne ti timer lange saksofonsoloen (du vil ikke vite hvor lenge den faktisk har fått surre og gå). For all del, jeg dykker gjerne ned i Gilliams absurde hva-pokker-univers, men her må jeg gi tapt. Det blir for mye rør.

Uansett – det fins dverger, og så fins det kule dverger, og de hører hjemme på en liste. Så, uten mer om og men: De råeste!

 

10. Jordan Prentice

Har spilt i «Howard the Duck», og det skal vi for alltid holde imot ham . Men han har også spilt i «In Bruges» og en Vengaboys-video, så da er vi vel ganske skuls.

 

9. Disse (alt blir kulere på finsk).

 

8.Warwick Davis

Nevnte Warwick Davis, som ewoken Wicket. Davis var elleve år, og fikk rollen etter at hans bestemor ringte inn og svarte på en utlysning. Warwicks mest kjente rolle er kanskje likevel i åttitallsfantasyfilmen «Willow» («Star Wars» er som kjent basert på virkelige hendelser).

 

7. Kenny Baker

Mer «Star Wars». Inni lille R2-D2 finner man nemlig den en meter og tolv centimeter høye Kenny Baker fra Birmingham i England. Baker er den eneste som har spilt i samtlige seks filmer, og burde av den enkle grunn vært slått til ridder for lenge siden. Hoder bør rulle oppe på Dronningens kontor.

 

6. Zelda Rubinstein

Rubinstein spilte Tangina i Steven Spielbergs «Poltergeist». En av ganske få kvinnelige dverger i filmbransjen (den ikke-snuskete, altså. Kremt.). Ivrig forkjemper for dvergers kår og AIDS-syke. Bra dame. «There’s peace and serenity in the light».

 

5. Verne Troyer

Lenge levde Troyer i mild obskuritet, helt til Mike Myers en dag kom og ville ha ham i rollen som Mini-Me i «Austin Powers». Siden har han spilt i blant annet «Harry Potter», «The Love Guru» (Myers, det også). Ikke bare det: Han har vært med i Celebrity Big Brother OG en egen sexvideo:

Nå, du ble litt engstelig der?

Det bringer oss nennsomt over til andre som snakker kaudervelsk:

 

4. Michael J. Anderson

Michael J. Anderson! Du kjenner ham selvfølgelig igjen, fra ting som «Mulholland Drive» og «Carnivale», men det er selvsagt som baklengssnakkende dverg i «Twin Peaks» Anderson alltid skal bli husket. Under filmingen leste han inn replikkene sine på kassett, spilte den baklengs og memorerte lydene fonetisk, som han igjen leste inn på nytt for så å få denne tapen dubbet oppå Lynch’ bilder. Effekten? Ganske forstyrrende.

 

3. Jason «Wee Man» Acuña i «Jackass».

En slugger på skateboard, og en slugger til å gjøre skade på seg selv.

 

2. Danny Woodburn

Mest kjent som Mickey i Seinfeld. Så mye annet severdig har jeg vel strengt tatt ikke sett ham i, det skal sies.Men han var bra når han var bra.

 

 1. Peter Dinklage

Jo, men hvem andre kunne det være? Hvilke andre dverger har vunnet både Emmy og Golden Globe, og blitt nevnt som én av åtte skuespillere i New York Times som «gjør TV til kunst»? Nettopp.

Men i en karriere full av høydepunkter er kanskje dette Peter Dinklages foreløpig største:

Knegg. Ja, og her er forresten en spilleliste Småfolk med gode, dvergerelaterte låter. Den er, med sine tolv låter, ganske kort.