Når jeg ser på rollelisten til Mel Gibsons nye spillefilm, «Get the Gringo», er det to ting som slår meg. Det første er at produsenten, forfatteren og skuespilleren i et inspirert øyeblikk har oppkalt sin hardkokte kriminelle rollekarakter, som tiner i det han på uventet vis blir kompis med en niåring, for «driver». Det andre er at Blue Demon Jr. er tilbake i en bitteliten rolle! Kjenner du ikke til blådemonen, er det et tegn på at du vet altfor lite om meksikansk wrestlingfilm.

Hans adoptivfar, den ikoniske luchadoren Blue Demon, debuterte i den meksikanske wrestlingringen i 1948, og 12 år senere eksploderte han på det flekkede lerretet i fiksjonsfilmen «La furia del ring». Da under navnet «Blue Demond» (mest sannsynlig skyldtes den ekstra d’en i etternavnet kummerlige forhold i typografiavdelingen til det daværende meksikanske filminstituttet).

Blue Demon senior nektet å ta av seg masken sin, angivelig for å beskytte egen identitet, og med tanke på filmkvaliteten kan jeg skjønne hvorfor. Men Mexicos folkeheltsfilmer var ikoniske og nasjonalsamlende – på mange måter var de et meksikansk svar på suksessen til de kinesiske kung fu-filmene (bare at de rettferdige luchadorene var lett overvektige).

En av de største heltene i den tidlige meksikanske fribryterfilmhistorien var den sølvmaskede Santo, kjent blant annet for filmer som «Santo Vs. the Vampire Women». Suksessen gikk imidlertid tilsynelatende til hodet på Santo. Hantba nemlig om lønnsforhøyelse, noe som åpenbart var og fremdeles er uhørt i store deler av Mexico. Produsentene bestemte seg for å lete etter flere helter, og vår 42 år gamle blåmaskede demon så sitt snitt til å overta tronen. Rivaliseringen mellom Santo og Blue Demon er et av de mest legendariske i meksikansk wrestlinghistorie.

Mellom 1964 og 1977 stilte Blue Demon opp i totalt 25 luchador-filmer. Og begeistringen skulle ingen ende ta da Santo og Blue Demon, i hvert fall på lerretet, teamet opp og ble gode venner, i ni av disse. Det hender at de glemte det, for øvrig, og banket hverandre opp.

Fra «Santo and Blue Demon vs. The Monsters» (1969).

Plottet i Blue Demon-filmene var ofte overraskende simple, og handlet stort sett om kampen mellom det gode og det onde, hvor det gode var Blue Demon og Mexico, og det onde stort sett var mumier, vampyrer, Frankenstein, eller ondskap fra Atlantis eller Bermudatriangelet. Min personlige favoritt er «Blue Demon and Professor Zovek and the invasion of the Death» (ja, det er riktig skrevet), hvor Mexico blir utsatt for en rominvasjon i tillegg til en uheldig zombiebølge, og ingen ting, ikke engang kuler, biter på zombiene. Men det er før Blue Demon viser fram sine wrestlingkunster.

Introduksjonen til den fantastiske filmen kan ses her:

Blue Demon var godt oppi 50-åra da bulken av filmene hans ble spilt inn, og trakk seg seirende tilbake fra profesjonell wrestling i 1988. Men arven skulle føres videre, via hans adopterte sønn Blue Demon Jr. Den eldre demonen fortsatte imidlertid å undervise barn i kampkunsten frem til han døde av hjerteattakk etter trening i 2000. Han ble begravet i den blå masken sin.

Blue Demon Jr. ble født i 1966, under det høye vannmerket av sin adoptivfars legendariske bedrifter.

Også juniors karriere eksploderte da han som 42-åring ble den første maskerte luchadoren som vant det amerikanske NWA World Heavyweight Championship. Året i forveien debuterte han med spillefilmen som på ingen måte kan sies å kaste skam på hans far: «Míl Máscaras vs. the Aztec Mummy». Filmen byr også på et møte med El Hijo Santo, som – ja, nettopp – betyr Santos sønn.

Det spørs om ikke valget med å spille inn filmen på engelsk kan ha gjort det enda enklere for folk å se den med en ironisk distanse:

Blue Demon Jr. ble bitt av basillen, og vi står på terskelen til en ny og lysende karriere. Nylig stilte han opp i den mexikanske versjonen av Skal vi Danse, i tillegg til å ha gjort både spanskspråklig TV-film og såpe. På ikke noe tidspunkt har han tatt av seg masken. Og nå har han altså blitt fanget opp av selveste Mel Gibson, som vi alle vet har en forkjærlighet for meksikansk historie.

Og det er grunnen til at jeg skal på kino og se «Get the Gringo».

Blue Demon Jr.s Sito Ofical finner du her.

«Get the Gringo» kommer på kino 10. august i Norge.