Kevin Smith er, om ikke annet, en uredd filmskaper.

Hans første film, «Clerks», fikk ham til Sundance-festivalen på ryggen av kredittkortgjeld fra 15 overtrukne kredittkort. Hans forrige film, «Red State», skulle bli en revolusjon innen filmbransjen – da han blåste i kinodistribusjon og i stedet dro på turné med filmen sin.

Handlinger som dette, samt en rekke ulike nerdeprosjekter – som en serie podcasts, og en enorm forkjærlighet for tegneserier – har gitt Smith en dedikert fanbase, som gjerne omfavner hans dialogtunge, rappkjefta, og sære ideer.

De gleder seg derfor forståelig nok til hans nyeste film, som kanskje er den særeste hittil.

«Tusk» er nemlig intet mindre enn en horrordramakomedie om en gal mann som mener at hvalrossen er den mest perfekte skapningen på jorden – noe som ikke lover godt for journalisten han kidnapper. Se traileren her:

Justin Long spiller podcastjournalisten Wallace, mens Michael Parks har rollen som den gale vitenskapsmannen Howard Howe. «Tusk» er den første i Smiths «True North»-trilogi, en slags merkelig hyllest til sitt adopterte hjemland, Canada.

Ideen til filmen oppstod i en samtale i Smiths podcast SModcast, hvor de snakket om en merkelig husleieutlysning på Gumtree – et britisk annonsenettsted:

– «Jeg ser etter en leieboer i huset mitt. Jeg har i løpet av de siste månedene konstruert et realistisk hvalrosskostyme. For å bli min leieboer må du være forberedt på å bruke kostymet i to timer hver dag», siterer Smith.

I en bakomfilm forteller Smith om hvordan ideen bare skjøt inn i hodet hans.

– Plutselig er det en levedyktig idé, og det går fra klassisk podcastpreik til kampen om en hashtag.

Han lanserte #WalrusYes og #WalrusNo – diskusjonen om dette burde være en skrekkfilm – og med den tidligere nevnte fanbasen i ryggen var det ikke helt utrolig at den merkelige ideen ble realisert.

En ting Smith imidlertid ikke har vært vant til, er at kritikere liker det han lager. Det har lenge ført til at han har boikottet hele standen – en boikott som kanskje ikke helt tilfeldig nå er over idet «Tusk» faktisk har fått tommelen opp av kritikerne.

Ikke av alle, på langt nær, men nok til at filmen har fått en positiv buzz etter premieren på filmfestivalen i Toronto.

I mellomtiden holder Smith på med en rekke andre prosjekter. Blant annet «Clerks 3», som tar historien fra 90-tallsdebuten hans videre..

Arbeidet er også i gang med «Tusk»-spinoffen «Yoga Hosers» – som følger to kanadiske ungdommer, spilt av Smiths og Johnny Depps døtre – når de ender opp med å havne midt i oppvåkningen til en overnaturlig ondskap.

Med Johnny Depp som ondskapens bekjemper. Ser du? Vi sa at Smith var uredd.

«Tusk» har amerikansk premiere i september, men ser for øyeblikket ikke ut til å få norsk kinopremiere.