Netflix

Se «Birdman» (film fra 2014).

En teknisk forbløffende prestasjon av en film, som samtidig er en veldig morsom, mørk satire over filmbransjen.

Michael Keaton spiller en bitter, avdanket skuespiller som forlengst har lagt bak seg dagene som en av verdens største filmstjerner og den lukrative superheltrollen som Birdman (selvsagt et nikk til Keatons egen Batman-bakgrunn).

I et siste forsøk på å gjenopprette sin status som seriøs skuespiller (og muligens selvrespekten) setter han opp et kunstnerisk ambisiøst teaterstykke på Broadway.

Når drittsekken og publikumsmagneten Mike (Edward Norton) blir hans motspiller er det bare å lene seg tilbake og nyte synet av to priviligerte, selvsentrerte «sterke personligheter» kollidere hardt og brutalt. Men den som skinner sterkest er kanskje Emma Stone i rollen som datter med åpenbare sår på sjelen.

Vil du heller se…

Action? «Patriot’s Day» (film fra 2017). Spennende og gripende om jakten på terroristene som slo til mot Boston Marathon i 2013.

True crime? «Murder Mountain» (serie fra 2018). Krimdoku om forsvinningssak i amerikansk marihanabondeland.

Interaktiv tv? «Black Mirror: Bandersnatch» (enkeltstående episode, 2018). Artig forsøk på å lage tv-drama der du selv er med på å forme historiens gang.

HBO Nordic

Se «Brexit: The Uncivil War» (film fra 2019).

Hvordan Storbritannia i det salige rotet de står i nå? Denne filmen gir kanskje ikke hele svaret, men er et fengslende fiksjonsdrama om hvordan ny teknologi ble brukt til å påvirke velgerne før britene gikk til urnene for å stemme over sin tilknytning til EU.

Uforliknelige Benedict Cumberatch gjør nok en storveis rolletolkning. Her som den amoralske nerden som i motsetning til det politiske etablissementet – skjønner at analyser av dataene du og jeg lekker på sosiale medier som en overfylt tissebleie, i virkeligheten er den politiske strategens svar på atombomba.

Han får jobben med å lede Vote Leave-kampanjen, identifiserer de rette velgergruppene og setter seg inn i hva som holder dem våkne om natta. Resulatatet er (blant annet) det geniale slagordet Take Back Control, som lokket nok velgere til å gi unionen den store, Union Jack-fargede langfingeren.

Jeg sitter igjen med følelsen av at filmen burde vært enda mer skremmende og at visse opportunistiske tory-politikere fortjener vesentlig verre skjebner enn å bli fremstilt som komiske pustepauser i en tv-film, men å lage så underholdende drama av dette materialet er likevel verdt en applaus.

Vil du heller se…

Actionkomedie? «Kraftidioten» (film fra 2014). Norsk film med Stellan Skarsgård i hovedrollen som brøytebilsjåføren som sverger hevn over gangsterne som tok sønnen av dage.

Politisk satire? «Baron Noir» (serie fra 2016). En fransk «House of Cards». Bare enda bedre. Ja, vi sa det.

Periodedrama? «Death & Nightingales» (miniserie fra 2018). Om kjærlighet, svik og bedrag i Irland på slutten av 1800-tallet.

NRK TV

Se «Magnus» (serie fra 2019).

Hva skjer hvis en helt absurd karakter lander i et helt normalt univers? Og hvordan utfolder komedien seg hvis den får ekte konsekvenser?

Det har komikeren Vidar Magnussen sagt var utgangspunktet da han satte seg ned, for mange år siden, for å skape det som så langt er årets store tv-snakkis og – uavhengig av om du er på elsk- eller hat-siden – en temmelig unik farse.

Jeg vet ikke helt med «helt normalt univers», for det er «en del» kreaturer her jeg tviler på at jeg kommer til å møte ute i den virkelige verden, men karakteren er hvertfall surrealistisk så det holder: En latterliggjort politimann som også er en genial oppfinner, selv om dingsene hans sjelden funker helt som de skal.

Noe som gjerne får konsekvenser som er som hentet ut av læreboka for slapstickhumor.

«Magnus» er litt Coen-brødrene, litt Peter Sellers, litt «Stranger Things» og samtidig et forsvinningsmysterium som er spennende på ekte. Definitivt noe som å sjekkes ut, selv om det er lov å skru av dersom det ikke viser seg å være din greie.

Vil du heller se…

Familiedrama? «Louder Than Bombs» (film fra 2015). Joachim Triers engelskspråklige film om en New York-familie som må finne ut av det med hverandre etter at moren omkommer i en ulykke.

Klassisk kostymedrama? «Howard’s End» (miniserie fra 2017). Utsøkt nyfilming av den klassiske romanen. Klassekonflikter og romantikk i 1800-talls-Engand.

En lun komedie? «En mann ved navn Ove» (film fra 2015). Svensk megasuksess om den gretneste film-gubben siden, vel, «Gretne gamle gubber».

Viaplay

Se «Scandal» (serie 2012-2018).

Anbefales i anledning at sjuende og siste sesong nå er ute i sin helhet. Denne politiske thrilleren, delvis basert på den virkelige historien om en av president George H. W. Bush’ rådgivere, er både smart, uforutsigbar og hjertevarm.

Hovedperson Olivia Pope (spilt av dyktige Kerry Washington) er i starten av serien sjef for et kriserådgivningsselskap i Washington DC i tillegg til å være elskerinna til selveste presidenten (spilt av Tony Goldwyn). I den siste sesongen har hun stabssjef for hans etterfølger i embetet, Mellie Grant (Bellamy Young).

Som du skjønner er dette gull for alle som ellers slikker i seg politisk skandalestoff fra amerikanske nettaviser som om det var softice i juli – men også godt dramahåndtverk for den generelle seriesuckeren å lepje i seg.

Vil du heller se…

Romopera? «Solo» (film fra 2018). Festlig romwestern både for lunkne og gloheite Star Wars-fans. Ufattelig at denne gikk så dårlig på kino.

Krigsdrama? «Den 12. mann» (film fra 2018). Harald Zwarts gjenfortelling av Jan Baalsruds iskalde flukt fra nazistene i Nord-Norge.

Spionserie? «Counterpart» (serie 2017-18). Egenartet serie om paranoia og parallelle virkeligheter. Sesong 2 i gang nå.

TV2 Sumo

Se «Dirigenten» (serie fra 2018).

Ny, svensk originalserie fra C More med stemningsfull og drivende spenning fra Moskva like etter Sovjet-samveldets oppløsning.

Adam Pålsson (Emil i «Broen») er svensk forretningsmann som har tatt seg vann over hodet i det russiske næringslivet, og snart skal få merke at akkurat det er en annen verden enn den han kjenner hjemmefra.

Stikkord: Korrupte politikere, steinrike oligarker og deres brutale håndtlangere som får operere fritt i det store, rettsløse rommet som oppsto etter kommunismens fall.

Kul nervesliter i åtte deler, hvorav samtlige er klare for streaming.

Vil du heller se…

Sterkt krimdrama? «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). Bak den kronglete tittelen finner du en gripende fortelling om en mor (Frances MacDormand) som søker rettferdighet etter drapet på sønnen.

En vill komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

Kule damer? Se «Vida» (serie fra 2018). Avhengighetsskapende dramakomedie fra det spansktalende Los Angeles.