Sherlock Holmes-feberen avtar ikke, og «Elementary» er nok en «radikalt fresk vri på den klassiske detektiven og hans trofaste Watson». For Sherlock er en travel fyr. Vind i seilene. Surfer gjennom moderne popkultur. Smooth operator.

Man har Guy Ritchie-filmene – stormannsgal steampunk-action med Iron Man i hovedrollen. Så har man BBC TV-serien «Sherlock». Sesonger i 2010, 2012 + nytt i 2013. Satt til tørrvittig og grim nåtid. Fantastiske saker. Presterer å være tro mot kildematerialet OG gjøre plottet uforutsigbart. Det begynner å bli noen år siden 1887, tross alt.

Og nå sniker altså «Elementary», CBS-Sherlock, seg inn bakdøra til festen. Er det plass til flere Sherlock’er? CBS trumfet nettopp med den nye serien «Vegas», så er «Elementary» nok et blinkskudd? Njaei. Ikke akkurat.

 Elementary-Sherlock (Jonny Lee Miller) har forlatt England. Tiden hos Scotland Yard er over. Dametrøbbel. Nytt hjem er New York. Fatter’n til Sherlock er styrtrik, og betaler dyrt for å holde ham unna knark. Elementary-Sherlock er en hipster-herjet «eks»-junkie med ørti tattiser (går mye i bar overkropp) og sans for goth-S&M-sex. Fuck society, man.

Dr. Watson (Lucy Liu) dukker opp, og har blitt asiatisk kvinne siden sist. Hun er innleid av Sherlocks pappa for å holde ham unna narkotikaen. Watson fungerer dermed som en slags «støttekontakt».

Så kontaktes Sherlock av en gammel Scotland Yard-kontakt. En mordsak må løses – dette er en jobb for crystal meth-Sherlock! Han zipper rundt som en spastisk flue for å absorbere alle spor, og dissekerer dem gjennom sitt enorme intellekt. Hva er det han driiiiver med, egentlig? Watson kan bare stå på sidelinjen. Rister oppgitt på hodet over hans ukonvensjonelle metoder. Varsko, han går av skaftet når som helst!

Det eksentriske geniet er et gnagsår, men han gir resultater. Watson snapper opp noen triks. Det oppstår en konflikt mellom dem. Begge har hver sin brokete fortid. Skjelettene i deres respektive skap skjelver. Det blir sånn quid pro quo-situasjon. Du viser meg din, jeg viser deg min. Den vonde fortiden blir felles grunn. Samarbeidet etableres. Sammen er de dynamitt. Saken løses. Neste episode: ny sak! Sherlock går helt bananas! Dytter grenser! Watson må passe på at han ikke friker ut! Men sammen er de dynamitt! Yin og Yang! Orden og Kaos! Saken løses! Sherlock sliter med abstinenser! Men får kanskje en ny tatovering?

«Elementary» er i bunn og grunn Sherlock Holmes kun i navnet. Karakteren er en knagg man henger et nytt konsept på. Det svært løse bakteppet fra Arthur Conan Doyles historier fungerer kun som distraksjoner i noe som ellers kunne vært en helt kurant detektivserie. Inspirasjon er helt greit. Stjel som ravner. Batman er inspirert av Sherlock Holmes, og det driter man i.

Jeg svelger lett Jonny Lee Miller som skrullete «gal vitenskapsmann»-detektiv. Dyktig og artig fyr. Selveste Sick Boy fra «Trainspotting», jo! Han gjør jo også utrivelig figur som mestermanipulatoren Jordan Chase i «Dexter» sesong 5. Storveis. Riktig mann på feil sted. Overspiller så til de grader her, men blir eneste blikkfang i en statisk grøt. Problemet ligger ikke hos ham. Det ligger i pakka rundt ham. Ferdigpizza med ekstra ost. Se heller BBC-Sherlock. Pensum for krimfikserte tv-nisser. Glup humor fås på kjøpet. Elementært, min kjære Watson!

«Elementary» hadde amerikansk tv-premiere denne uka. Pilot-episoden kan du se gratis på amerikanske iTunes, om du har konto der.