Idet alt annet enn ålreit behandling av kvinner er det store samtaleemnet i amerikansk filmbransje som overalt ellers, blir det kjent at Mark Wahlberg og Michelle Williams ble svært forskjellig godtgjort for innsatsen i Ridley Scotts kino- og Oscar-aktuelle «All the Money in the World».

En rekke av scenene måtte i høst spilles inn på ny etter at Kevin Spacey ble anklaget for en rekke tilfeller av seksuell trakassering. Han ble klippet helt ut av filmen, som handler om kidnappingen av oljemagnaten Jean Paul Gettys barnebarn i 1973, og erstattet av Christopher Plummer i rollen som Getty selv.

Ifølge USA Today har tre anonyme, men uavhengige kilder med kjennskap til produksjonen fortalt at Wahlberg fikk hele 1,5 millioner dollar for å stille opp for et par uker med ekstra innspillingsdager.

Williams fikk til sammenlikning langt dårligere lønn enn en norsk hjelpepleier: 80 dollar dagen, totalt under 1000 dollar (litt over 8000 kroner).

Hun skal ikke vært informert om lønnsavtalen hennes motspiller hadde forhandlet fram.

Vekker oppsikt

Selv om det naturligvis er mulig at Wahlberg hadde flere scener mot Spacey/Plummer og måtte jobbe mer enn Williams (vi har ikke sett filmen), er lønnsforskjellen såpass graverende at selv folk som har jobbet i Hollywood lenge og er vant med at kvinner og menn forskjellsbehandles på lønnsslippen, er rystet.

Slik som Jessica Chastain og Judd Apatow:

«I hvilket univers er Mark Wahlberg verdt mer enn Michelle Williams», kommenterer Melissa Silverstein, kjent aktivist for likestilling i filmbransjen.

Mark Wahlberg toppet i fjor magasinet Forbes’ liste over filmbransjens antatt best-tjenende skuespillere, etter å ha raket inn 68 millioner dollar. Den best-tjenende kvinnelige skuespilleren, Emma Stonetjente til sammenlikning 26 millioner. Det ville bare holdt til en 15. plass på herrelista.

Hevder de jobbet gratis

Verken regissør, produsent eller noen av de skuespillerne i «All the Money in the World» har så langt kommentert saken. Det har heller ikke agentene i William Morris Endeavor, som til alt overmål representerer både Wahlberg og Williams.

Ridley Scott har i flere intervjuer hevdet at de hastig arrangerte nyinnspillingene til «All the Money in the World» ikke ble så dyre som man skulle tro, fordi de involverte jobbet gratis (underforstått: som en gest til #metoo og for å få fjernet Spacey fra filmen).

Det står i naturligvis skarp kontrast til USA Todays opplysninger.

Michelle Williams spiller Gail Garris, moren til den kidnappede gutten. Foto: SF Studios

Filmen har fått gode kritikker og er regnet som en utfordrer til flere regipriser (Scott har, som kjent og på tross av en svært lang og omfangsrik karriere fortsatt ingen Oscar for beste regi). Den har imidlertid bare gjort det helt passe på kino i USA.

Har du fortsatt lyst til å se den selv, kommer den på kino i Norge i slutten av måneden.