Netflix

Se «The Two Popes» (film, 2019).

Buddymovie-kategorien trenger sårt påfyll av nye ideer. «City of God»-regissør Fernando Meirelles har herved tatt ansvar.

«The Two Popes» er et lunt og overraskende humoristisk kammerspill om et møte i 2012 mellom daværende Pope Benedict XVI (Anthony Hopkins) og Jorge Mario Bergoglio (Jonathan Pryce) – chileneren som året etter skulle overta popemobilen og posisjonen som den katolske kirkens overhode.

Det starter med at Bergoglio reiser til Roma for å besøke paven i hans sommerresidens, med det formål å be seg fritatt fra sine plikter som kardinal. Til sin overraskelse møter han en pave som selv går med tanker om å forlate sitt kall.

De neste dagene byr på flere samtaler mellom de to mennene, som går fra gjensidig mistro til en følelse av skjebnefellesskap.

Filmen serverer fine tankerekker om tro og tvil, mye vakkert fotografi, strålende rolleprestasjoner og et par må-se-øyeblikk fra Vatikanets innerste gemakker (som når paven nynner Abba på dass).

Vil du heller se…

Adam Driver og Scarlett Johansson i storform? Se «Marriage Story» (film fra 2019). Vondt og varmt om et ekteskap i oppløsning.

Bittersøte mafiagubber? Se «The Irishman: I Heard You Paint Houses» (film, 2019). Martin Scorsese gjenforent med herrene de Niro, Pacio, Pesci og Keitel ≈ høytidsstund.

Påkostet historietime? «The Crown» (serie 2017-19). Nye skuespillere, samme kongehus.

HBO Nordic

Se «Léon: The Professional» (film fra 1994).

Filmskaperen Luc Besson har gitt skribenter klassifiseringstrøbbel i et kvart århundre, med sin linedans mellom kommersiell kynisme og kunstnerisk relevans.

Det behøver jo ikke du bekymre deg for, der du sitter i tv-stolen og nyter franskmannens ofte brutale, gjerne litt sjokkerende og alltid veldig stilige eventyr. Nå har HBO Nordic lagt ut fire av dem.

Dermed kan du kose deg med både fridykkerdramaet «The Big Blue», actionfesten «Nikita» og scifi-klassikeren «The Fifth Element» i jula.

Men best er 1994-filmen om den godmodige leiemorderen Léon (Jean Reno), som tar til seg en foreldreløs jente, spilt av en 11 år gammel Natalie Portman.

Filmen er også minneverdig for Gary Oldmans sprut gale antagonist og for sitt unike blikk på Manhattan, som en ubarmhjertig, gloheit trykkoker av en skyskraperjungel.

Vil du heller se…

Morsom midtlivskrise? Se «Mrs. Fletcher» (miniserie, 2019). Kathryn Hahn briljerer i serie om midtlivskrise, barneoppdragelse og sex, med mer enn et hint av bitterhet i ettersmaken. 

Middelaldersk action? Se «Vikings» (serie 2013-19). Kattegat har fått en ny konge, og i øst truer en skurkeprins med karisma. Siste sesong!

Et mørkt komediedrama? Se «Mr. Inbetween» (serie, 2018-19). Om leiemorderen Ray, som er både litt psykopat og litt samvittighetsfull pappa.

NRK TV

Se «Shaun the Sheep Movie» (animasjonsfilm fra 2015).

Har du hatt eller vært barn de siste femten åra trenger du neppe noen introduksjon til sauen-Shaun-universet. Uten småtroll å ta hensyn til kan det imidlertid være fort gjort å skippe dette ferske tillegget til NRKs film-streaming-meny.

Da går du glipp av et overflødighetshorn av oppfinnsomhet og absurd humor, kjemisk fritt for moralprekener – ja, kjemisk fritt for dialog overhodet, faktisk.

Eventyret settes i bevegelse av en av Shauns mer ondsinnede plott mot bonden på gården. Bonden ender med en hjerneskade som gjør ham til landets mest ettertraktede kjendisfrisør, og for å gjøre det godt igjen må vår drøvtyggende venn (og hans sidekick, gårdshunden Bitzer) driste seg inn i tettbygde strøk.

En fest av en fortelling for alle små, men enda morsommere (faktisk!) for oss som er gamle nok til å ta inn over oss detaljrikdommen i den håndlagde stop-motion-animasjonen, og alle referansene til voksenfilmer.  Det er en «Nattsvermeren»-vits her som fortsatt får meg til å le høyt, hver gang den dukker frem i hukommelsen (ja, det hender fremmede ser på meg med bekymret blikk på trikken).

Vil du heller se…

Dramaserie fra Den andre verdenskrig? Se «World on Fire» (serie, 2019). BBC-serie som dropper storpolitikk og artilleriregn til fordel for hverdagsmennesker og deres prøvelser.

Drama for unge voksne? Se «Blank» (serie 2017-19). Når den kuleste kisen på Hadeland vokser ut av rollen.

Sosialrealisme? Se «Skitten snø» (serie, 2019). Råbra NRK-drama fra det norskpakistanske miljøet i Groruddalen

Viaplay

Se «Bosch» (serie, 2014-17).

Hardkokt, urban krim blir ikke så mye mer hardkokt og urban enn «Bosch», serien basert på Michael Connellys romanhelt fra Los Angeles.

Nå er Viaplay-abonnentene velsignet med sesong 5, som ikke står tilbake for noen av de tidligere sesongene (alle mer en verdt å se).

Denne gangen trues heltens politikarriere av en bitter eks, som anklager ham for å ha brukt skitne metoder i etterforskningen av drapssaker. Det tvinger ham til å følge opp gamle spor, simultant som han går undercover for å avsløre en narkoliga.

Serien løftes dessuten i denne sesongen av at Harry Bosch’ tenåringsdatter Maddie får mer skjermtid og plasseres som praktikant på politistasjonen. Forholdet deres er vakkert og sterkt formidlet og bidrar sterkt til å gi denne krimserien en rikere palett enn de fleste av dens konkurrenter.

Vil du heller se…

Norsk snakkis? Se «Mordene i Kongo» (film fra 2018). Intens, spennende dramatisering av en av tiårets største norske nyhetssaker.

En klassisk humorserie? Se «Futurama» (animasjonsserie, 1999-2003). Sju sesonger med Matt Groenings fabelaktige scifi-pastisj er nå ute på Viaplay.

En film om sterke familiebånd? Se «Leave No Trace» (film fra 2018). Veteran fra Irak-krigen vender samfunnet ryggen, tar med seg sin 13 år gamle datter og drar for å leve i de dype skoger.

TV 2 Sumo

Se «Lady Bird» (film fra 2017).

Ny-y-ydelig oppvekstdrama som ble nominert til Oscar i en rekke prestisjefylte kategorier, blant annet for den unge regissøren/manusforfatteren Greta Gerwig og for hovedrolleinnehaver Saoirse Ronan.

Med uangripelig troverdighet spiller hun den eksentriske tenåringen Christine, modellert på Gerwig selv, gjennom det siste året på high school og med tilhørighet i en familie med en trangere økonomi enn mange av hennes klassekamerater.

Både kjærligheten og det sosiale livet for øvrig byr på både opp- og nedturer, og over det hele henger uvissheten om Christine kan leve opp til sine egne ambisjoner om framtida.

Det sterkeste inntrykket gjør skildringen av familielivet – gnisningene mellom generasjonene som bare gjør vondt for alle når de går i lås, men som det likevel er så forbanna vanskelig å nøste opp i. Ses med lommetørkle i umiddelbar nærhet.

Vil du heller se…

Grim krim? Se «The Missing» (serie, 2014-19). Ny sesong av den britiske krimserien om den franske detektiven Julien Baptiste.

Komedie fra virkeligheten? Se «The Disaster Artist» (film fra 2015). Om kompisene som reiste til Hollywood og lagde filmen som er kåret til tidenes dårligste.

Kunstfilm? Se «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen» (film fra 2014). Sære og herlige tablåer fra den svenske mesteren Roy Andersson.