– Jeg tenkte, hva om vi henter inn Guillermo del Toro?

Kledd i en utvasket t-skjorte sto Thomas Tull foran 6000 elleville fans under sommerens Comic-Con i San Diego. Den 42-årige sjefen for Legendary Pictures var midt i en lang, selvskrytende tale om hvordan han hadde hyret inn den meksikanske fantasyregissøren til sitt nyeste prosjekt sci-fi-eventyret «Pacific Rim».

Det var ikke den uformelle bekledningen som gjorde seansen så uvanlig. Utvaskede t-skjorter er regelen mer enn unntaket under nerdekonferansen. Det ekstraordinære var at Tull valgte å kaste seg selv inn i rampelyset.

Finansiører og studiosjefer i Hollywood har det med å sky publisitet, holde seg i bakgrunnen, og la stjerner og regissører få oppmerksomheten. Den tegneserieelskende Tull (som er tegnet av DC Comics-tegneren Shane Davis på bildet øverst) smilte i stedet fra øre til øre, tydelig tilfreds med å være i sentrum. Endelig sto den tidligere finansmannen på samme scene som en stor filmskaper.

Hans kolleger i Warner Bros var både forbauset og rasende, skal vi tro Sharon Waxman fra bransjenettstedet The Wrap. «Pacific Rim» er en co-produksjon mellom Tulls selskap Legendary og Warner, noe som ble dysset ned av Tull.

Ifølge en kritisk artikkel i New York Times nylig, kan seansen sees som et ledd i Tulls plan for fremtiden: riste av seg rollen som pengemann og finansiør, og bli en av de mektigste studiosjefene i Hollywood. Legendary skal ikke lenger bare være et bindeledd mellom investorer fra Wall Street og Hollywoods studioer, men et fullblods filmstudio i seg selv.

I så fall vil den kommende sommeren bli et være eller ikke være for Tull, hvor seks påkostete produksjoner får premiere. Det vil også trolig bli utslagsgivende for om det blir noe av Espen Sandberg og Joachim Rønnings nyeste sci fi-prosjekt «Spectral», som Legendary står bak.

I tillegg til 200-millionersprosjektet «Pacific Rim»– som har premiere i juli, vil Legendary og Warner de nærmeste månedene lansere «42» (april), «The Hangover 3» (mai), «Man of Steel» (juni), og «300: Rise of an Empire» (august). I tillegg vil en ny «Godzilla»-film starte innspillingen i Vancouver mars.

Dette er det siste prosjektet sammen med Warner. Samarbeidsavtalen dem i mellom går ut i desember i år. Nå spekuleres det i at Tull og Legendary ser seg om etter en ny partner. Universal og Paramount er sannsynlige kandidater. For Tull er uansett målet en langt friere stilling enn avtalen med Warner har tillatt.

Guillermo del Toro og Idris Elba under innspillingen av «Pacific Rim».

Giftermålet med Warner har hele tiden vært et fornuftsekteskap. Tull og hans Legendary var blant de første (sammen med Ryan Kavanaugh og Relativity) som klarte å bygge suksessfulle broer mellom det investeringskåte Wall Street på midten av 00-tallet og et kontanthungrig Hollywood.

Med løfter om at enorme dvd-inntekter uansett gjorde filminvesteringer idiotsikre, klarte han å skrape sammen 500 millioner dollar fra diverse investeringsfond i 2005. Resultatet av disse pengene ble blant andre suksesser som «Batman Begins», «Superman Returns» og «300». De veide opp for feilskjær som «Lady in the Water» og «We Are Marshall».

Og selv om dvd-inntektene i disse årene stupte, gjorde stadig økende inntekter fra gryende kinomarkeder i Russland, Kina, India, Brasil og Mexico Legendary og Thomas Tull til en suksesshistorie.

Legendary var i denne perioden ikke stort mer enn en formidler av store sjekker fra finansverdenen til filmverdenen, og tilbake. Men Tull hadde større ambisjoner. I de siste årene har han blitt mer og mer synlig og samtidig manøvrert seg for å gjøre Legendary til en innholdsprodusent.

I 2009 startet han en digital arm som skulle utvikle dataspill, og året etter et eget tegneserieforlag hvis langsiktige mål var å utvikle tegneserieunivers som kunne egne seg til filmatisering. I 2011 ble en fjernsynsavdeling etablert.

Ingen av delene har lykkes. Dataspillutviklingen og tv-divisjonen ble nedlagt i fjor, mens forlaget foreløpig bare har hatt to utgivelser. Begge har møtt kalde skuldre fra både kritikere og publikum.

«Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg skal kanskje lage science fiction for Legendary.

I et forsøk på å slå seg opp i det kinesiske markedet etablerte Tull i 2011 også Legendary East. Fordi selskapet er deleid av en kinesisk distributør, vil filmer som selskapet produserer slippe unna den strenge kvoteringen av amerikanske filmer i Kina. Kun 34 filmer fra Hollywood får hvert år premiere i Kina.

Men forsøket i øst har foreløpig ikke båret frukter på grunn av finansieringsproblemer. Selskapets første film «The Great Wall» er utsatt på ubestemt tid på grunn av mangel på penger.

Men som finansiør for Warners filmer har Legendary hele veien vært en stor suksess. De tre Batman-filmene til Christopher Nolan, i tillegg til «300» og «Hangover»-komediene, har alle tjent inn store summer for Tull. Men det er altså ikke nok. Han vil inn i manesjen og styre de kreative avgjørelsene selv.

Sommerens resultater vil trolig bestemme om han vil få muligheten til det. I så fall vil et av de første prosjektene muligens være sci fi-filmen til Rønning og Sandberg.