Effekten av en dokumentar: Seaworld-inntektene stupte etter smertefulle «Blackfish»
Aksjene i underholdningsparken Seaworld falt i går med hele 33 prosent etter at det ble resultatvarslet et fall på seks-sju prosent nedgang i inntektene.
Denne nedgangen kan delvis forklares med den negative oppmerksomheten som er blitt skapt rundt driften etter fjorårets Oscar-nominerte dokumentarfilm «Blackfish», skriver The Guardian.
I filmen følger vi spekkhoggeren Tilikum, som lever i fangenskap i Seaworlds park i Florida. Tilikum deltok i akrobatiske vannshow for de besøkende, helt inntil han ble involvert i en tragisk ulykke i 2010 der treneren Dawn Brancheau ble drept.
I «Blackfish» blir det mer enn antydet at dette utfallet ble framprovosert av de dårlige vilkårene Tilikum levde under i fangenskap, blant annet etter å ha blitt trakassert av de andre spekkhoggerne i lang tid.
Dessuten viser filmen – en «sann skrekkhistorie» – at Dawn ikke var den første som hadde blitt drept av Tilikum.
Dokumentarfilmen har fått stor oppmerksomhet verden rundt, spesielt etter at nyhetskanalen CNN oppnådde rekordhøye seertall på 21 millioner da de viste filmen.
I etterkant ble det arrangert demonstrasjoner utenfor Seaworlds parker i Florida og San Diego, og flere artister – som Willie Nelson – kansellerte sine planlagte konserter i parkene.
Filmregissør Gabriela Cowperthwaite har nylig stilt seg bak et lovforslag om å forby spekkhoggere i fangenskap i California, samtidig som trenerne nå ikke lenger får opptre i samme vann som spekkhoggerne.
Seaworld har på sin side slått kraftig tilbake mot påstandene i dokumentaren, og har på sine hjemmesider en egen seksjon for «Blackfish» der de argumenterer for hvorfor filmen «er propaganda og ikke en dokumentar».
«Blackfish» kan sees blant annet på Netflix.