Markedet for leiefilm synker jo raskt, men fremdeles leies det ut fysiske dvd’er her til lands.

Var det opp til Comoyo skulle såklart alt vært on demand, men vi også skjønner jo at det må endel produktutvikling til både på innholdssiden og med tanke på tekniske løsninger før det store massemarkedet migrerer til nettløsninger i stedet.

Nå har uansett distributøren Scanbox kommet med en løsning de tror kan piffe opp det fysiske leiemarkedet litt. En dvd som selvdestruerer etter 48 timer!

Så slipper man å levere dvd’en tilbake, og kan resirkulere skiten i stedet.

Det er Release.no som forteller at denne oppfinnelsen nå er klar for det norske markedet. I første omgang som et prøveprosjekt med en håndfull titler – «Taken 2» (bildet øverst), «De urørlige», «The Mule» og «Palme».

Bransjeblekka forteller at dvd’en virker på vanlig måte, men når man først har trykket play frigjøres en gele som gjør disken ubrukelig etter 48 timer. Filmen kommer med et enklere pappcover som også bare kan kastes.

– Bakgrunnen er i hovedsak at leiemarkedet faller, og at det fortløpende forsvinner leiepunkter. Vi vet at det finnes mange forbrukere som ønsker å leie – ikke eie. Den eneste muligheten etter hvert vil i så fall bli digitalt. Vi ønsker med dette å tilby et alternativ til den tradisjonelle leiefilmen, sier Johnny B. Herheim i Scanbox til Release.no.

Dette er forsåvidt ikke helt nytt. Flere ganger gjennom 2000-tallet ga diverste studioer sin støtte til en teknologi kalt Flexplay, som skulle fungere på samme måte.

Men mange miljøvernere var den gangen skeptisk. Mark Murray, direktør i Californians Against Waste, uttalte følgende til TIME Magazine i 2008:

It’s just the message this is sending — that we should produce hard products, permanent products, products that are not going to break down in the natural environmental whose useful life instead of being measured in years is now literally being measured in hours.

Så får vi se hvordan dette blir tatt imot i Norge.