• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene. Nå har vi utvidet med enda flere streamingtjenester!
  • Du kan også få disse streamingtipsene på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Disney+

Se «The Mandalorian» (serie, 2019-).

En. De. Lig!

…er Disneys egen strømmetjeneste lansert her til lands. Det betyr mer enn Mikke Mus: Giga-konsernet eier både filmstudioet 20th Century Fox og underbruket Searchlight, animasjonsfilmhuset Pixar, National Geographic, Marvel og Lucasfilm.

Vårt førstevalg etter å ha opprettet abonnement, var å se «The Mandalorian» – den nye live-action Star Wars-serien fra «Iron Man»-skaper Jon Favreau.

Serien er alt det vi skulle ønske de nye kinofilmene fra romoperauniverset var: Mystisk, pirrende, mer skummel enn morsom (men morsom også), i tillegg til å være visuelt griselekker.

To episoder er ute, og nye skal slippes ukentlig framover mot premieren på sesong 2 senere i høst. Se den! «I have spoken!»

Vil du heller se…

Svimlende dokumentar? Se «Free Solo». Historien om han som klatret opp den 900 meter høye El Capitan-fjellveggen i California. UTEN sikring.

Tidenes satireserie? Se «The Simpsons» (1989-2020). Her er ALLE sesongene.

Musikal? Se «Hamilton» (2020). Hiphop-musikalen om hvordan nasjonen USA ble født er SÅ SJUKT FET.

Prime Video

Se «The Boys» (serie, 2019-2020).

Dette er en… annerledes inngang til superheltsjangeren. Du er herved advart!

Det er riktignok ikke første gang serieskapere introduserer helter med en Mørk Bakside. Men her tas grepet helt ut. Disse superheltene er, med hedelige unntak, egoistiske, arrogante, griske og narsissistiske mennesker.

Med både sex, vold og en grunnleggende kynisk og kjip tone er «The Boys» ikke noe du ser sammen med ungene. 

Men for de voksne er dette blitt en serie med relevante temaer og mørke, men gode og overraskende, omvridininger.

Vil du heller se…

Voksen humor? Se «Fleabag» (serie, 2016-19). Suverent, kleint og rørende om familieliv, sex og ungt voksenliv i London.

Oppløftende komikk? Se «The Marvelous Mrs. Maisel» (serie, 2017-20). Prisvinner-serie om husmor som på 50-tallet slår seg opp som komiker i New York.

Gripende drama? Se «Beautiful Boy» (film, 2020). Steve Carell og Timothée Chalamet imponerer i fortelling om en far og hans narkomane sønn.

Dplay

Se «Patrick Melrose» (miniserie, 2018). 

Miniserie der Benedict Cumberbatch virkelig får skinne som en heroinavhengig overklassefyr totalt ute av kontroll, og med indre demoner i fleng – ikke uten grunn, får vi snart vite.

Serien er basert på en romanserie av forfatter Edward St Aubyn, som baserte bøkene på egne opplevelser.

Og, jada, jeg hører innvendingen: Enda en studie av hvor forferdelig det er å leve et privilegert liv? Men takket være manusforfatter David Nicholls («En dag»), regissøren bak «Deutschland 83» og nevnte hovedrolleinnehaver er dette blitt en av de bedre skildringene av hvor ille foreldrene dine egentlig kan fucke deg opp.

Noen har innvendt at dette ikke er en serie, så mye som en glorifisert utstilling av Cumberbatchs talenter. OK, ser den. Men himmel, for en skuespiller, altså.

Vil du heller se…

Norsk humordrama? Se «Sigurd fåkke pult» (serie, 2020).  Sår og morsom serie om seksuell frustrasjon. 

Krim? Se «Vera» (serie, 2011-20). Fin og nedpå procedural fra nordengelsk landsbygd.

En annerledes dramaserie?  Se «The Young Pope» (2016). Jude Law briljerer med et originalt premiss og en usedvanlig setting.

Netflix

Se «The Social Dilemma» (dokumentar, 2020).

Sitter du for nærme TV-en blir du firkantet i øynene, sa dem på 60-tallet. I 2020 har vi vår egen vri: bruker du for mye tid på mobilen risikerer du å bli manipulert, deprimert og ytterligere dopaminavhengig. Sånn har det blitt!

I «The Social Dilemma» forklarer teknologieksperter fra ulike Silicon Valley-giganter hvordan de ulike sosiale plattformene har blitt så store og skumle at de kan påvirke psyken og politikken vår i negativ forstand.

Det kan være lett å falle av når man begynner å snakke om algoritmer og AI, men selve teknologien er enkelt forklart med ulike virkemidler, blant annet av skuespiller Vincent Kartheiser (også kjent som Pete Campbell i «Mad Men») i rollen som en manipulativ kunstig intelligens.

Dokumentaren tegner et mørkt bilde av hvordan verden vil se ut om det ikke gjøres grundige etiske vurderinger av hvordan slike plattformer bør operere. Dokumentaren er såpass midt i blinken at vi fikk dårlig samvittighet for å ta opp telefonen og sjekke en melding mens vi så på.

Vil du heller se…

Eksistensielt drama? Se «I’m Thinking Of Ending Things» (film, 2020). Kvinne vil slå opp med kjæreste, men besøker motvillig svigerforeldre. Her dykker regissør Charlie Kaufman dypere enn en gjennomsnittlig romantisk komedie.

Mat-tv? Se «Chef’s Table: BBQ» (serie, 2020). Et kulinarisk studie av barbeque, utallige grillstiler og innovative metoder innenfor varmebehandlingens rike.

Tegneserieskurk i ny drakt? Se «Joker» (film fra 2019). Mye takket være Joaquin Phoenix’ skjellsettende rolletolkning er denne filmen den eneste fra 2019 du virkelig ikke kan gå glipp av.

HBO Nordic

Se «We Are Who We Are» (serie, 2020).

Den italienske regissøren Luca Guadagnino har de siste årene levert herlig kvalitetsfilm. Hans siste kinofilm var «Suspiria», en nyinnspilling av skrekklassikeren med samme navn.

Før det kom «Call Me By Your Name», muligens den beste filmen fra 2017.

«We Are Who We Are» er en ny coming of age-serie der Guandagnino står for både regi og manus.

«We Are…» er nok et tenåringsdrama satt til den svale, italienske sommeren. Vi møter Fraser og Caitlin, to amerikanske ungdommer som bor på en militærbase sammen med sine utplasserte foreldre. Fraser er en rabagast med bleket hjelmhår og med kjærlighet for poesi, men har et trøblete forhold til moren sin (spilt av «Kids»-stjernen og udødelig it-dame Chloë Sevigny).

Caitlin er rake motsetningen: Ikke særlig rebelsk ennå, populær og kommer godt overens med sin konservative og MAGA-caps ikledde pappa (spilt av rapperen Kid Cudi).

Gjennom vakre bilder, en uhyre sterk rollebesetting og saktegående tempo tas vi gjennom ungdommenes utforskning av identitet, kjærlighet og seksualitet.

Vil du heller se…

Svensk komedie? Se «Tårtgeneralen» (film fra 2018). En svensk by blir kåret til landets dølleste sted. For å sette bygda på kartet skal de lage verdens største smörgåstårta.

Noe à la «Rick & Morty»? Se «YOLO: Crystal Fantasy» (animasjonsserie, 2020). Sarah og Rachel er to australske partyløver som holder til i den merkelige byen Wollongong.

En nydelig indiefilm? Se «Her» (film, 2013). Kom for den fullkomment melankolske og troverdige historien. Bli for fargene, lyset og musikken.

Viaplay

Se «Billions» sesong 4 (serie, 2016 -)

Dramaet om hedgefund-milliardæren og statsadvokaten som prøver å avsløre ham, gikk inn i sin femte sesong i mai. Enn så lenge er det fire sesonger tilgjengelig på Viaplay.

Det som begynte som en katt- og mus-lek mellom den tvilsomme risikokapitalforvalteren spilt av Damien Lewis fra «Homeland» og finanstilsyn-etterforskeren spilt av herlige Paul Giamatti, er etterhvert utvidet til en større fortelling om lojalitet og maktkamp – samtidig som den beholder humoren og underholdningsverdien.

Sist vi skrev om «Billions» i denne spalten var da sesong tre ble lansert. Da skrev vi at de økte både humoren og underholdningsverdien, og det ser ut som de har overgått seg selv denne gangen også.

Vil du heller se…

Bilær som tutær og bråkær? Se «Ford v Ferrari» (film, 2019). Basert på historien om da Ford skulle erobre den europeiske racingscenen ved å vinne det prestisjetunge 24-timersløpet i Le Mans.

Actionthriller? Se «Snowpiercer» (film, 2013). «Parasitt»-skaper Bong Joon-hos første engelskspråklige film om en dystopisk fremtid der menneskeheten sitter fast i et klasseinndelt tog.

Noe som gjør deg sulten? Se «Gordon Ramsay: Uncharted» (dokumentarserie, 2019-2020). Kjendiskokk drar på tur, møter folk og spiser mat – også i Norge.

TV 2 Sumo

Se «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser» (film, 2018)

Er du en av de som fortsatt venter på invitasjonen til Galtvort for å kunne si takk og farvel til denne nitriste gompetilværelsen? Om du ikke har hørt noe kan hende at skolesemesteret har blitt korona-utsatt, dessverre. Hvordan vil Galtvort løse skolegang hjemmefra? Hvor mange omsorgsdager får foreldrene til magibarna av magiministeriet? Her er det mange viktige spørsmål vi savner svarene på.

Forrige uke anbefalte vi Harry Potter-fråtsing, da Sumo hadde lagt ut hele oktalogien på sine sider. Nå er også den seneste kinofilmen fra spinoffen også tilgjengelig. Med andre ord kan Fabeldyr-filmen gjøre dette tarvelige gompelivet vårt hakket bedre, selv om det kun er fort et par timer.

Rundt 70 år før Harry Potter kom til verden vandrer magizoologen Salmander Fisle (Eddie Redmayne) rundt med en magisk koffert. Denne inneholder en rei av spektakulære fabeldyr, som i forrige film slapp løs i New Yorks gater. Dyrene blei heldigvis hentet inn igjen (puh) og verden levde igjen i lykkelig utvitenhet om magi og fabeldyr.

Men nå har den onde trollmannen Grindelwald (Johnny Depp) rømt fra fengsel og har klassiske skurkeplaner: Lage en hær av renblods magikere som skal herske over alle ikke-magiske. 

Vil du heller se…

Den beste Harry Potter-filmen? Se «Harry Potter og fangen fra Azkaban» (film, 2004). Tredje avsnitt om den unge trollmannen løfter historien fra fjas om ørevoks-godterier og toalettspøkelser til et mer ulmende mørke.

Norsk true crime? Se «Mysteriet Marianne» (dokumentarserie, 2020). Seks år gamle jenta Marianne som sporløst forsvant i 1981 og saken er fortsatt uløst.

Musikkhipsterdrama? Se «High Fidelity» (serie, 2020). Ny vri på Nick Hornbys 90-tallsroman. Sliten platesjappe, kjærlighetsproblemer, mye bra (!) musikk og herlige biroller.

NRK TV

Se «Monsen på villspor» sesong 3 (dokumentarserie, 2014-2020)

Tredje utgaven av «Monsen på villspor» er uten tvil den sterkeste. Ikke noe vondt om programlederne og innslagene fra de tidligere sesongene, men det virket noe overflødig. Alt vi trenger å se er Lars fange fisk, skue mot horisonten og konkludere med «Detta var deilig, ass» mens han drikker ørretkraft ved leirbålet. Så enkle er vi, og denne gangen innfris våre dypeste ønsker.

Oppskriften er den samme som tidligere: Lars Monsen sendes ut i naturen med bind for øynene (og munnen? He he) og får ulike ruter og utfordringer underveis. Med på lasset kommer også en kjendis. Castingen har vært sylskarp denne sesongen, og gjestene er et herlig tilskudd underveis.

Om du ikke ler av Jon Almaas’ klaging på at kaffelarsen til Monsen ikke er i vater, er du like humørløs som Grinchen. Andre høydepunkt er morgenstundene i teltet, der Monsen ser ut som han har vært på tredagers spritfylla – uansett hvor uthvilt han er.

Vil du heller se…

Gladkrim? Se «Livstid» (serie, 2020). Etterforsker Victoria Woll leder sin egen enhet, men i fremtiden sitter hun i fengsel. Hvordan skjedde det?

Natur? Se «Sju kontinenter, en klode» (dokumentarserie, 2020). Feinschmeckerserie om våre fortryllende omgivelser på den blå kula vi kaller Planeten Jorden.

Sterkt drama? Se «Normal People» (serie, 2020). Irsk snakkis om upopulære Marianne og populære Connell, som vi følger fra de er unge voksne til de er mer etablerte i livet.

Youtube

Se «Tifo Football» (kanal):

Tifo Football er en Youtube-kanal som forklarer det komplekse fotballuniverset med enkle og illustrerte videoer. Det kan dreie seg om enkeltspillere, historie, politiske strider eller taktikker fra land eller lag over hele verden.

Bredden i videoene er kanskje Tifos største styrke. I en video kan de brekke ned Magnus Carlsens suksess innen Premiere Leagues fotballspill (Fantasy Premiere League) – Carlsen ble nummer 11 blant sju millioner spillere. I en annen kan de forklare hvem, hva og hvorfor rundt det mulige, og kontroversielle, salget av Newcastle United.

De har til og med laget en video om Tromsø IL og Martin Ødegaard! Heia Norge!

Vil du heller se…

Gonzo-journalistikk? Se «All gas no breaks» (kanal). Et kamerateam reiser rundt på obskure eller provoserende arrangementer som USA for å intervjue gærne folk.

Hjemmekonserter? Se NPR Musics «Tiny Desk (home)»-konserter (videoserie). Små og store artister spiller akustiske eller lavmælte konserter hjemme hos seg selv.

Feelgood for te-entusiaster? Se «The global coffee crisis is coming» (dokumentar, 2020). Om hvordan klimakrisa herjer med verdens kaffeproduksjon.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte.

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!