I amerikansk tv-industri verserer det en oppfatning om at engelske skuespillere muligens er hakket hvassere enn sine amerikanske motparter. Kanskje kan det være fordi så mange av dem har vært tåtet opp på Shakespeare?

Resultatet er at vi i en lang rekke amerikanske tv-serier nå har britiske skuespillere i hovedrollene – som regel uten av selv amerikanerne merker noe forskjell.

De aller fleste har nemlig lagt om dialektene sine, med større og mindre hell – visstnok er det lettest for britiske skuespillere å tilegne seg en sørstatsdialekt.

Mye av hjelpen får de fra dialektcoaches som Claudette Roche, som har jobbet på serier som «Boardwalk Empire», «NCIS» og «American Horror Story».

Men det er ikke nødvendigvis bare den mer klassiske bakgrunnen som gjør britiske skuespillere attraktive i Hollywood – de er også langt billigere enn sine amerikanske kollegaer.

– I Los Angeles blir vi ofte referert til som hvite meksikanere, uttalte James Purfoy, som spilte Mark Antony i «Rome», for et par år siden.

Vi har samlet et knippe skuespillere som du kanskje ikke visste kommer fra de britiske øyer:

 

Damian Lewis

Nick Brody i «Homeland»

Er Engelsk. Født i London, studerte ved Guildhall School of Music and Drama sammen med Daniel Craig og Joseph Fiennes, og jobbet lenge ved Royal Shakespeare Company – der Steven Spielberg så ham og castet ham til «Band of Brothers».

 

Laura Fraser

Lydia Rodarte-Quayle i «Breaking Bad»

Født i Glasgow, og studerte ved Royal Scottish Academy of Music and Drama. Fikk sin første større hovedrolle i BBC-miniserien basert på Neil Gaimans «NeverWhere». Har spilt i en rekke filmer og serier, både i England og USA.

Hun er ganske mye søtere i virkeligheten, gitt:

 

Andrew Lincoln

Rick Grimes i «The Walking Dead»

Født i London. Studerte på Royal Academy of Dramatic Art i London. Stesønnen til Jethro Tulls Ian Anderson. For mange kanskje mest kjent for sin rolle som Mark i «Love Actually».

 

David Morrissey

The Governor i «The Walking Dead»

Født i Liverpool. Studerte også på Royal Academy of Dramatic Art i London, før han ble sparket ut. Steoldesønn til Sigmund Freud, og tidligere Razzie-nominert for sin innsats i «Basic Instinct 2».

 

Charlie Hunnam

Jackson ‘Jax’ Teller i «Sons of Anarchy»

Født i Newcastle, men har bodd lenge i USA. Spilte i tv-serien «Queer as Folk» før han spilte i det han selv kaller «galematias-trilogien», bestående av «Cold Mountain», «Green Street Hooligans» og «Children of Men». Sist sett i «Pacific Rim», og snart svært avkledd i «Fifty Shades of Grey»-filmen.

 

Stephen Moyer

Bill Compton i «True Blood»

Født i Essex. Startet tidlig med lokalteater, og stiftet sin egen gruppe, The Reject Society. Etter studier ved London Academy of Music and Dramatic Art var han to år ved Royal Shakespeare Company. Gift med Anna «Sookie» Paquin.

 

Hugh Laurie

Dr. Gregory House i «House»

Født i Oxford. Utdannet ved Eton og Cambridge. For dem som ikke umiddelbart forbinder ham med «House», er han kanskje mest kjent for sine roller som klossmajor – blant annet i «101 Dalmatinere». Har skrevet en bestselgende bok, «The Gun Seller» og spiller i kjendisgruppa Band from TV.

 

Dominic West

Jimmy McNulty i «The Wire»

Født i Sheffield. Den mest kjente briten i «The Wire» er nok strengt tatt Idris «Stringer Bell» Elba, men etter tre sesonger med «Luther» er han rimelig etablert som øyboer. Men heldigvis er vår yndlingsfyllik i serien også erkebrite.

Først litt metatøys:

Så litt ekte vare:

 

Hugh Dancy

Will Graham i «Hannibal»

Født i Stoke-on-Trent. Spilte blant annet Galahad i «King Arthur», og har vært aktiv i en årrekke. Er nesten like uberegnelig i «Hannibal» som kona Claire Danes er i «Homeland».

 

Ian McShane

Al Swearengen i «Deadwood»

Født i Blackburn. Og joda, han pratet britisk som Blackbeard i «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides». Men for oss vil han alltid være San Francisco c*cksucker numero uno i «Deadwood».

Freddie Highmore

Norman Bates i «Bates Motel»

Født i London. Og riiimelig gæren som ung psycho i «Bates Motel»! Men Freddie var en gang bare søt, spesielt som Charlie Bucket i «Charlie og sjokoladefabrikken»:

 

Bonus:

Det er ikke alle som klarer å gå andre veien – altså amerikanere som fikser en fullkommen britisk aksent.

Men av de få er Gillian Anderson, kjent fra «X-Files», sist sett i den glimrende (men dessverre kansellerte heldigvis fornyede) BBC-serien «The Fall» (men så bodde hun i London fra hun var to til elleve år, da):