5. Rosa Klebb i «From Russia with Love»

Det er ikke tittellåten, biljaktene, slagsmålene, dingsene, damene, skurken eller James Bond selv som gjør en Bond-film. Det er håndlangerne. Seriens mest minneverdige figurer er nesten alltid underståttene som må gjøre grovjobben mens bossen planlegger sitt verdensherredømme. I den andre filmen er Lotte Lenya utenomjordisk sadistisk som Rosa Klebb, agent i terrornettverket SPECTRE. Hun slår en kollega i magen med et knokejern og dreper en annen med en knivsko dyppet i nervegift.

(Dessverre finnes det bare en tullete danseversjon av denne scenen på Youtube):

 

4. Fatima Blush i «Aldri si aldri»

Sean Connerys andre comeback som agent 007 pleier ikke å bli regnet som en ordentlig Bond-film, siden den ikke ble produsert av Harry Broccoli eller hans datter Barbara. Men den inneholder en av seriens hardeste skurker. Fatima Blush ligger med Bond og plasserer deretter en radiosender som tiltrekker seg haier på hans dykkeutstyr. Når dette mislykkes planlegger hun å skyte pungen av ham – etter å tvunget ham til å skrive et avskjedsbrev der han forsikrer om at samleiet med Fatima Blush var det største som noen gang hadde skjedd ham. Bond påpeker at MI6 har en policy mot kommersiell forfordeling og Fatima blir dritsur, hvorpå han springer på henne med en penn.

 

3. Dario i «Med rett til å drepe»

21 år gammel ble Benicio del Toro den nest yngste Bond-skurken noensinne (Alison Doody, som spiller Jenny Flex i «Med døden i sikte» var bare 18). Dopkongen Sanchez’ protesjé Dario er et psykiatrisk tilfelle som er blitt kastet ut av den fryktede nicaraguanske contrasgeriljaen fordi de syns han var for ekstrem. Han skar ut hjertet til en mann som hadde ligget med bossens kjæreste og mater haier med Bonds nygifte CIA-kompis Felix Leiter – etter å ha informert ham om hva som hadde skjedd med hans kone: «We gave her a nice honeymoooooon.»

 

2. Mr Kidd & Mr Wint i «Diamanter varer evig»

Den pertentlige duoen Mr. Kidd og Mr. Wint er de eneste bondskurkene som har lyktes i å være både morsomme og fryktinngytende. De ser fantastiske ut (Mr. Kidd lar sidehåret gro vilt til tross for skalletheten, Mr. Wint er en rødkinnet svigermorsdrøm) og har en forkjærlighet for bomber, drukninger og skorpioner. De glemmer aldri å avslutte drapene med hver sin oneliner. Når de plasserer James Bond i en likkiste som rulles inn i en kremeringsovn utsetter de agent 007 for sin verste knipe noensinne. «Heart-warming, Mr Wint», sier Mr. Kidd. «A glowing tribute, Mr Kidd», svarer Mr Wint. Legg også merke til at Mr. Kidd gjør djeveltegnet når han trykker ned to knapper samtidig på ovnen. Kanskje han var satanist. Eller så ville han bare uttrykke sin kjærlighet til heavy metal – den eneste sjangeren der det anses for å være kult å ha langt hår når man er tynn i håret.

 

1. Irma Bunt i «On Her Majesty’s Secret Service»

Irma Bunt minner om den sureste heimkunnskapslæreren fra ungdomsskolen. Hun tjenestegjør som haremsvakt og leiemorder for superskurken Blofeld. Fräulein Bunt har rødt hår satt opp i en knute, og både snakker og beveger seg som om hun var fôret opp på blodpølse. Etter å ha forsøkt å ta kål på 007 i skibakken og på en rallybane, fikser hun filmseriens eneste triste slutt ved å drepe Tracy, James Bonds kone. De har vært gift i knappe fire idet skurkene gjør en drive-by. Og det er ikke Blofeld, men Irma Bunt, som holder i kulespruteren. I innledningsscenen til «Kun for dine øyne» får Blofeld sin straff når Bond dumper ham oppi en fabrikkpipe. Men Irma Bunt forvinner på sin side sporløst ut av filmserien. Dermed blir det tyske hespetreet også den mest vellykkede av alle Bond-skurker.

 

… og så kommer spørsmålet: Hvilke håndlangere skulle ikke engang passe inn i Olsenbanden?

 

5. Bull i «The World Is Not Enough»

Drum’n’bass-produsenten Goldie var en stor stjerne på nittitallet. Hans karriere peaket da han ga ut albumet «Timeless» og fikk ligge med Björk. Men å gi ham en birolle som Bond-skurk var en umåtelig dum idé. Åpenbart lærte heller ikke produsentene å unngå popstjerner blottet for skuespillertalent: Madonna fikk en rolle i neste film.

 

 4. Mr. Stamper i «Tomorrow never dies»

Götz Otto er helt topp som romnazisten Nachrichtenübermittlungsoberführer Klaus Adler i «Iron sky». Som Bond-skurk er han den tammeste i en lang rekke blonde, ariske kloner.

 

3. Nick Nack i «Mannen med den gyldne pistol»

En dverg som vifter med kniv kan jo by på en aldri så liten utfordring. Men Nick Nack er en liten fjert som Bond uten problemer stapper inn i en koffert.

 

2. Elvis i «Quantum of Solace»

Han er navnebror med kongen. Og har samme sveis som Jim Carrey i «Dum og dummere». Elvis er like ubegripelig som filmens tittel.

 

 1. Mr. Kil i «Die Another Day»

Når skurkene har mer latterlige navn enn Dr. Evil, er det på tide med en reboot. «Die Another Day» er ikke bare den verste Bond-filmen. Den har også den mest tullete håndlangeren. Om Mr. Kil i det minste hadde hatt vett nok til å holde kjeft, kunne han kanskje vært skummel, men idioten hilser på James Bond som følger: «My name is Mr. Kil.» «Now, there’s a name to die for!» svarer agent 007. Scenen blir ikke noe særlig bedre på tysk. Eller, vent – det blir den faktisk.