Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

NRK

Se «Volver» (film fra 2005).

En av de beste filmene i den omfangsrike karrieren til den spanske regissøren Pedro Almodóvar, og filmen som i sin tid sikret Penélope Cruz tidenes første Oscar-nominasjon for en spansktalende hovedrolle.

Cruz spiller en hardtarbeidende Madrid-kvinne med en ordentlig kjiping av en ektemann og en dement tante som, viser det seg, har samtaler med hennes forlengst avdøde mor. Så rystes familielivet av en sjokkerende hendelse, og bestemor selv tar turen fra det hinsidige for å rydde opp.

«Volver» («Å vende tilbake» på norsk) er melodramatisk, men morsom og oppløftende, selv om den tar opp alvorlige temaer som sykdom, svik og død.

Vil du heller se…

Periodedrama? «Babylon Berlin» (serie fra 2017-18). Et mørkt krimdrama fra 20-tallets Berlin, full av overraskende vendinger.

Spioner? «Le Bureau des Légendes» (serie 2015-18). Under to uker igjen til fjerde sesong! På tide å se seg opp på det franske seriefenomenet.

Norsk humor? «Welcome to Norway» (film fra 2016). Småmorsomt komidrama med Anders Baasmo Christensen som asylmottak-gründer i fjellheimen.

TV 2 Sumo

Se «Logan Lucky» (film fra 2017).

Steven Soderbergh har lagd komiske kuppfilmer før («Oceans’s 11», for eksempel), men aldri noen med så mye tjukk sørstats-aksent, så mange John Denver-referanser og slike bøtter med sjarm som denne.

Her har Channing Tatum og Adam Driver hovedrollene som brødre i en landsens familie som er forfulgt av uhell og bestemmer seg for å reise kjerringa gjennom et dristig angrep mot kontantbeholdningen på en racerbane.

Det er imidlertid ikke så mye kuppet og spenningen tilknyttet det som er filmens store styrke, men et ensemble av karakterskuespillere i herlige roller – best av alle er Daniel Craig som sprengstoffeksperten som må bryte seg både ut og inn av fengsel før vi er ved veis ende.

Vil du heller se…

En stilig voldsorgie? «Kill Bill Vol. 1» (film fra 2003). Første del av Quentin Tarantinos store hevn-opus med Uma Thurman i gul tracksuit funker fint som frittstående film.

Animasjon? «Paranorman» (film fra 2012). Fortellingen om gutten som ser gjenferd på høylys dag er en eneste stor kjærlighetserklæring til klassiske skrekkfilmer.

Sykehusserie? «The Good Doctor» (2017-18). En god vri på en gammel traver av en sjanger, med en sterk hovedrolleinnehaver.

Viaplay

Se «Nashville» (serie 2012-18).

Siste halvdel av aller siste sesong er nå lagt ut. Alle som hoppet av denne deilige såpeoperaen om countryartister da det-veldig-dramatiske-som-vi-ikke-skal-nevne skjedde i forrige sesong, skal vite at serien går ut av historien med flagget til topps.

Blant annet takket være en herlig rollefigur spilt av 80 år gamle Ronny Cox – selveste banjoduellisten fra «Piknik med døden».

Og som alle skikkelig sentimentale amerikanske tv-serier runder den av med å bryte «den fjerde veggen» i siste scene, sømløst gli fra fiksjon til behind-the-scenes-virkelighet, for å ta ordentlig farvel med sitt publikum.

Vil du heller se…

Odda som Krf-er? «Aber Bergen» (serie, 2016-18). Siste sesong av norsk advokatserie tar uventet retning.

Thriller? «Svartsjøen» (serie 2017-18). Norsksvensk originalserie som byr på et par gode grøss. Ny sesong i gang.

Humor? «Speechless» (serie 2016-18). Ny sitcom-favoritt der Minnie Driver får levere gullkorn etter gullkorn.

HBO Nordic

Se «Mr. Robot» (serie 2015-17).

Hele tredje sesong er lagt ut, så nå har du sjansen hvis du ikke fikk den med deg da den var tilgjengelig på NRK en kort periode tidligere i år.

«Mr. Robot» er serien om den unge og hyperintelligente, men paranoide og sjeleskadde cybersikkerhets-eksperten Elliot. Han rekrutteres til en opprørsk undergrunnsbevegelse av en mystisk anarkist for å hjelpe til med å aksjonere mot onde gigantselskaper. Gjerne de samme som betaler Elliots lønnsslipp for dagjobben.

Sesong 3 står absolutt ikke tilbake for de første to, og særlig episode 5 står ut med sin 45 minutter lange one-take (kåret til en av fjorårets største tv-øyeblikk av herværende nettsted). De tekniske detaljene er dessuten forbløffende korrekte, sier de som har greie på sånt.

Vil du heller se…

Oppvekstfilm? «Boyhood» (2015). Utrolig flott film, spilt inn over 12 år, som følger en gutt fra åtteårsalderen til han blir voksen.

Romantisk komedie? «Shaun of the Dead» (film fra 2004). Søt og morsom. Og full an zombier. Joda, denne filmen er fortsatt noe for seg selv.

Dramakomedie? «Better Things» (serie 2017-18). Travel trebarnsmor prøver å overleve i skuespillerbransjen.

Netflix

Se «22 July» (film fra 2018).

Dette er ingen blanko-anbefaling. Netflix-filmen om terroren som rammet Oslo og Utøya i 2011 går mye lenger enn Erik Poppes film fra tidligere i år når det gjelder å vise fram den uhyrlige volden, og den hopper bokstavelig talt rett inn i det jævlige fra starten av. Derfor medfører filmen en overhengende risiko for retraumatisering – proceed with caution.

Det kan dessuten framstå kunstig med den engelske dialogen, og mange som kjenner detaljene rundt sakens etterspill vil nok uffe seg når filmskaper Paul Greengrass («United 93», Jason Bourne-filmene) tar sine kreative friheter. Men filmen er ikke dårlig. Og særlig fortellingen om den unge AUF-eren Viljar og hans rehabilitering og vei tilbake til dagliglivet, stikker langt inn i hjertet og minner deg på hva 22. juli egentlig var for noe, i helt konkret forstand.

Det overordnede budskapet om å konfrontere ekstremismen og stille den til ansvar, snarere enn å late som om den ikke finnes, bringes dessuten fram på en fin og tankevekkende måte, synes vi.

Vil du heller se…

Truecrime-parodi?  «American Vandal» (2017-18). Minst et par hakk smartere enn det man får inntrykk av fra markedsføringen.

Scifi-action? «Total Recall» (film fra 1990). Avfeid som hjernedød og spekulativt voldelig, men verdt å se for sin treffende, satiriske humor.

Spioner? «The Angel» (film fra 2018). Visste du at svigersønnen til Egypts president Nassar var Mossad-mann? I denne filmen får du hele historien.