Richard Linklater«Bernie» (2011) er en ordentlig godbit for folk med sans for svarte komedier og en viss toleranse for Jack Black (hvem har ikke det?).

Black spiller her Bernie Tiede  – en tykkfallen skaphomo med sans for sang, teater og eldre damer. Han jobber som begravelsesagent og er utrolig populær i lokalmiljøet. En dag kommer han i kontakt med Marjoire Nugent (spilt av Shirley MacLaine i filmen), en 81 år gammel enke som viser seg å være et manipulativt hespetre.

Når Marjories følelsesmessige manipulasjon går for langt myrder Bernie den gamle dama. Det er ingen spoiler, for «Bernie» er nemlig basert på en sann historie.

Og i går ble den virkelige Bernie Tiede løslatt fra fengsel etter 17 år, melder Los Angeles Times.

Tiede ble egentlig dømt til livstid i fengsel for drapet, men nå har en dommer i Panola County, Texas, gått med på å løslate den 56 år gamle mannen på én betingelse: Han må bo i en leilighet som regissør Richard Linklater har satt opp i sin garasje!

Fantastisk. Håper Linklater gjør en dokumentar om Tiedes nye liv etter hvert.

virkelighetens
Virkelighetens Bernie Tiede og Marjorie Nugent til høyre, i Jack Black og Shirley MacLaines skikkelser til venstre.

Løslatelsen skjer etter at Tiedes advokater la fram ny dokumentasjon som beviste at fyren ble seksuelt misbrukt som barn, noe som anses for å være en formildende omstendighet rundt forbrytelsen.

Aktor Danny Buck Davidson, som ble portrettert som en kompromissløs hardhaus av Matthew McConaughey i «Bernie», bestemte seg for å gå med på at de nye opplysningene om misbruk var relevante for at drapet fant sted.

– Dette var en tragedie for alle de involverte. Det er ingen vinnere, sier han ifølge Hitfix.

Davidson prosederte imidlertid saken som et kaldblodig drap opprinnelig. Han viste til at Bernie hadde skjult liket av Nugent i fryseren i ni måneder, og at han hadde fortsatt å bruke pengene hennes etter at kvinnen var død.

Dommeren i saken har beordret Tiede og Linklater til ikke å snakke med media, men ifølge Hitfix sa regissøren følgende i retten:

– Jeg ble veldig imponert da jeg besøkte ham i fengsel og så hvordan de andre insatte så opp til ham. Han var en veldig positiv kraft i et negativt miljø. Jeg og andre kommer til å hjelpe ham på alle måtene vi kan.

For en fin fyr Richard Linklater virker å være. Og at han har et voldsomt engasjement for filmene sine er hevet over enhver tvil.

For tiden er han aktuell med «Boyhood» – en oppveksthistorie spilt inn over hele 12 år.

«Bernie» kan forresten ses via filmleietjenesten på de fleste kabel-tv-bokser, eller via den amerikanske utgaven av Netflix.

Richard Linklater (til høyre) og Bernie Tiede fotografert for et par år siden.
Richard Linklater (til høyre) og Bernie Tiede fotografert for et par år siden.