I går ble Ahmed Jabari, Hamas’ militære leder, drept i et israelsk luftangrep i Gaza by. Min første tanke da jeg hørte om drapet var «hvordan ville Nicholas Brody i «Homeland» reagert på denne nyheten?».

Altså, jeg prøver på ingen måte å bagatellisere en konflikt som konstant truer eksistensen til enorme folkemengder – og en ussel tv-serie betyr tross alt ikke så mye i den store sammenhengen.

Samtidig er det vanskelig å unngå å tenke på de aspektene ved «Homeland» som forholder seg så altfor nært til virkeligheten.

Som du sikkert vet, følger «Homeland» Sgt. Nicholas Brody idet han kommer hjem etter å ha sittet i Al-Qaida-fangenskap i åtte år. Det viser seg imidlertid (spoileralarm!) at Brody har skiftet side og nå jobber for USAs fiender.

Mannen som bortførte Brody er en terrorist ved navn Abu Nazir, og etter å ha utsatt amerikaneren for grusom tortur tar han omsider Brody inn i varmen og lar ham bo i hjemmet sitt. Når Abu Nazirs sønn, som Brody har utviklet et nært forhold til, dør i et amerikansk droneangrep bestemmer Nicholas Brody seg for å reise hjem for å kjempe mot USA fra innsiden.

Abu Nazir i «Homeland»

Ahmed Jabari, som altså ble drept i går, er en av flere virkelige personer som har inspirert figuren Abu Nazir.

«Homeland» er basert på den israelske tv-serien «Hatufim», som igjen var inspirert av bortføringen av IDF-soldaten Gilad Shalit, et enormt nasjonalt traume i Israel.

Shalit satt i palestinsk fangenskap i fem år mellom 2006 og 2011, og slapp fri bare uker etter at den første «Hatufim»-episoden ble vist på den israelske kanalen Channel 2.

Alt tyder Ahmed Jabari var sterkt involvert i bortføringen av den israelske soldaten – mange mener også at det var han som planla det hele. Da Shalit omsider ble satt fri, var det Jabari som selv eskorterte ham til overføringen.

Det er ingen som har mistenkt Gilad Shalit selv for å ha skiftet side – i stedet har han blitt stående som et symbol både på hvor vanskelig Israel/Palestina-konflikten er, og på hvor ødeleggende det er å sitte mange år i fangenskap. Shalit er fortsatt svak og sterkt preget av alt han har vært utsatt for.

Den israelske eks-soldaten Gilad Salit.

Da han fikk vite nyheten om Jabars dødsfall i går, reagerte han ikke i det hele tatt, ifølge faren Noham Shalit. Sønnen orker ikke lenger følge med på nyhetene.

Derimot orker han både å følge med på «Hatufim» og på «Homeland». Da deler av sesong to av «Homeland» ble spilt inn i Jaffa i mai, dukket Shalit faktisk opp på settet.

Ifølge Los Angeles Times spøkte og lo han sammen med skuespillerne, men avslo høflig tilbudet om selv å få en liten rolle i serien. Da han ble spurt om han hadde noen ønsker for hva som skulle skje i «Homeland», var svaret enkelt:

– Nei.