Det er 39 år siden vinterplanet-scenene i Star Wars-filmen «The Empire Strikes Back» ble spilt inn på Hardangerjøkulen i Norge, så det er ikke rart minnene om det hele begynner å falme litt.

Etter å ha snakket med flere som var med på den etterhvert så legendariske filminnspillingen, er det klart at Harrison Ford ikke er noe unntak – eller, eventuelt, at skuespilleren som var Han Solo i de klassiske filmene (samt i «The Force Awakens» fra 2015) tar seg store friheter når det gjelder å jazze opp gamle anekdoter.

Det er i et utdrag fra en kommende bok om Han Solo-figuren at Ford er intervjuet om ankomsten til den norske fjellheimen i 1979.

Her beskriver han hvordan han ankom et land der ingen snakket engelsk (faktisk helt feil!), ble overlatt til seg selv på togstasjonen (delvis riktig!), drakk seg full ombord et snøryddings-lok (omstridt!) som kjørte feil vei i tre timer (i beste fall en drøy overdrivelse).

Tidligere markedssjef i filmselskapet Fox, Bjørn Jacobsen, som jobbet med å tilrettelegge for produksjonen i Norge og tok imot Harrison Ford og assisterende regissør Peter MacDonald på flyplassen på Fornebu, sier han konverserte lenge og vel med førstnevnte på hans eget morsmål før han plasserte ham på Bergensbanen med billett i hånda.

Bjørn Jacobsen var instrumentell i å få Star Wars-innspillinga til Norge, jobbet med å tilrettelegge for den og har fortsatt crew-jakka. Som vi selvsagt ikke er noe misunnelig på. (Foto: Privat)

– MacDonald ville klare seg selv, men jeg og Ford var i Oslo i noen timer før toget gikk. På et tidspunkt ble han sulten og foreslo at vi skulle ta en hamburger, men siden det ikke var noen steder som serverte det i Oslo den gangen, gikk vi på en kafé på den gamle Østbanestasjonen og kjøpte hver vår karbonade. Det syntes han var godt, minnes Jacobsen i dag.

Men det stemmer at det var uvær på fjellet den dagen, og at Ford dermed ikke kom helt frem til Finse, der filmcrewet var innlosjert.

Han måtte gå av toget på en tidligere stasjon, antakelig Geilo, og ble, etter det vi har klart å bringe på det rene, kjørt med buss eller taxi til enten Ustaoset eller Haugastøl før han ble hentet av snøryddings-lokomotivet han snakker om den nye boka (kanskje var det her Ford ble sittende uten noen å snakke engelsk med).

Snudde loket, kanskje på Ål

– Slik jeg husker det ble han plassert på stasjonen på Haugastøl og satt på venterommet der. Å være alene og stirre ut på snøstormen kan ikke ha vært noen spøk for en som var vant til været i California, sier Christian Berrum, som var assistent for filmcrewet og ved en anledning steppet inn som assisterende regissør.

– Så ser han denne roterende snøplogen ankomme, med blinkende lys, fossende snø foran seg, og med et helvetes bråk. Det var et slikt lok som kan heve seg og vende seg rundt på sin egen akse; det så ut som en maskin som var tatt rett ut av nettopp Star Wars. Det var location manager Philip Kohler som kom for å hente skuespilleren, sier Berrum.

Forestillingen av at lokomotivet kjørte i «feil vei» før det måtte snu og vende tilbake kan for øvrig ha en (tynn) rot i virkeligheten.

– Jeg har hørt at Kohler, lokføreren og en person til på snøryddingsloket hentet Ford, og at de hadde med seg en flaske whisky. Så skal de ha reist de videre nedover banen – kanskje til Ål – fordi det bare var der det var mulig å snu loket rundt, sier Jacobsen.

– Men dette er bare en reise på rundt en halvtime, påpeker han.

Regissør Irvin Kershner og Mark Hamill (Luke Skywalker) i norsk snøvær. (Starwars.com)

Fikk rødvin på Finse

Fotograf Knut Vadseth var hyret inn for å ta stillbilder under filminnspillingen, og var allerede på Finse da Ford ankom. Han skulle snart bli bedre kjent med Harrison Ford, men avviser at skuespilleren var snydens da han omsider kom fram – slik det hevdes av assosiert produsent Jim Bloom i den nye boka.

– Det var seint på natta, kanskje tidlig om morgenen, og jeg hadde akkurat kommet meg på hotellrommet da det banket på døra. Der sto det en som var døgnvill, kjedet seg og lurte på om jeg hadde noe whisky, forteller Vadseth.

– Jeg hadde bare noe dårlig rødvin, men vi delte en flaske mens han fortalte at han hadde en rolle i filmen, men egentlig var snekker og eide en gård utenfor Los Angeles. Han var litt reservert, og det tok tid før jeg skjønte at det var Harrison Ford, sier han.

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher og en TAUNTAUN på Hardangerjøkulen. Starwars.com

Senere dukket også Mark Hamill og Carrie Fisher opp på hotellrommet, til det som unektelig må ha vært en svært minneverdig seanse.

– De var mer åpne og kontaktsøkende, og satt hele natta og prata. Jeg sang alle favorittsangene til mora til Carrie Fisher (den legendariske skuespilleren Debbie Reynolds, journ. anm.), og hun fortalte om oppveksten sin, mange av historiene hun senere skrev bok om, sier Vadseth.

Han sier de nye utsagnene fra Harrison Ford står i kontrast til hvordan Hollywood-stjerna tidligere har omtalt møtet med Norge.

– Under en reise til USA noen år etter «The Empire Strikes Back» hørte jeg tilfeldigvis et intervju med ham på radio, og da fortalte han om hvor overrasket han var over at alle i Norge både snakket engelsk og var kjent med amerikansk populærkultur, sier fotografen.