Det snører seg til i ukas episode av «Downton Abbey», og med to episoder igjen av sesongen er det en hel del løse tråder, et par vanskelige floker samt en god del mindre interessante intriger som det nå begynner å bli på tide å finne en løsning på.

Vær så god: Her er ukas oppsummering!

125 ord om episoden:

Robert sendes på mystisk oppdrag for å redde svoger Harold ut av en pengeknipe, Violet hoster og harker seg gjennom episoden, mens Mrs Crawley veksler mellom å leke sykepleier for erfefienden og å oppfordre Tom til å ta opp igjen politikken.

Rose tenker på alt annet enn politikk, der hun tar flørten med Jack ut i den frie natur. Mary beveger seg også i ukjent, landlig terreng når hun og Blake leker grisebønder for en natt.

Daisy fortsetter å klandre Ivy for at Alfred har dratt på kokkeskole, mens Mrs Hughes, Carson og Mrs Pathmore gjør alt de kan for å sikre orden i kjøkkenjenterekkene.

Molesley overhører Thomas være kjip mot Baxter, og Edith – stakkars Edith – må ta et tungt og vanskelig valg.

downton1

Ukas Maggie-moment

Gamlemor har dessverre pådratt seg en stygg hoste, og Isobel – med sin tyngende glorie, iver etter å gjøre godt og ukuelige optimisme om at Violet en dag skal bli snill/senil nok til å begynne å oppføre seg sivilisert mot henne – tar på seg ansvaret for å pleie den krevende pasienten.

Eventuelt kan det være at hun vet det vil gi henne et psykologisk overtak på erkenemesisen sin hvis hun bare holder ut noen dager med hostekuler og kjipe kommentarer.

Cora og Mary er så vidt innom en kort tur og spør seg om det er bedre at hun flyttes over på sjukehus.

Det er virkelig rørende å se omtanken som vises for den gamle, der de kjemper om å få tilby seg å sitte ved sykesenga hennes!

Uansett, Isobel Crawley holder stand, og jammen blir ikke Violet frisk og rask på en-to-tre. Flaks for Mary og Cora – det hadde jo vært en smule flaut ut om de hadde tatt livet av henne mens sønnen var i utlandet for å ordne opp i svogerens pengeproblemer.

downton2

Ukas samtidskommentar

Ukas stikk til oss 2013-mennesker går først og fremst til alle «byfolkene» som flytter på landet for å bli småbrukere, fordi de er lei av kaffe latte og å måtte stå på 37-bussen. I stedet drømmer de om å «komme i kontakt med naturen», de synes det å bare ha to bussavganger om dagen er skikkelig «søtt».

Idyllen slår imidlertid ofte fort sprekker i møte med virkeligheten, slik det også gjør for grisebonde Mary i ukas episode. For hva gjør man når grisene ikke har fått vann på et døgn og er i ferd med å omkomme av dehydrering?

Det stod det ingenting om i D2-artikkelen om det trendy livet på bygda.

downton3

Beste øyeblikk

Bønder i kjole og hvitt, koblet med en Mary utenfor komfortsonen, skaper i alle fall gode tv-øyeblikk. Episodens høydepunkt er uten tvil den innbitte kampen Mary og Charles Blake kjemper mot klokka for å redde grisene fra den sikre død.

Det er selvsagt ikke fordi grisene i seg selv er så innmari spennende – nei, spenninga ligger heller i lufta, og spesielt i blikkene som veksles mellom Mary og Charles der de sølete og slitne inntar eggerøra Mary disker opp med ved nattens ende.

Ivy kommer uvitende inn og avbryter fortryllelsen, men ikke før jeg har blitt ganske så sikker på at dette er den første av Marys beilere denne sesongen som virkelig har en sjanse til å vinne førstepremien.

downton4

Ukas Mary-uttrykk

Se bare på hvor glad Mary blir av litt gjørmekasting!

Så mye har det ikke kilt i magen på verken seerne eller Granthams eldstedatter siden hun og Matthew skjønte at de var ment for hverandre for år og dag siden.

downton5

Beste herskap-herskap-øyeblikk

Det er ikke mellom tjenere og herskap det gnistrer mest i denne episode, men heller familiemedlemmer i mellom og tjenerskap i mellom.

Edith avslører for tante Rosamund at hun er gravid, og får uventet sympati og hjelp, uten at det føles overdrevent forståelsesfullt slik det ofte ellers har en tendens til å være i «Downton Abbey».

Rosamund viser seg skuffet, men pragmatisk, og tenker fornuftig og fremtidsretta der Edith først og fremst er fortvila og forvirra.

Én ting kan de i alle fall enes om, og det er at Edith ikke vil kunne opprettholde sitt gode navn og rykte dersom hun beholder ungen. Spørsmålet fremover blir bare om hun klarer å gi slipp på det, enten det blir adopsjon eller abort.

downton6

Beste tjener-tjener-øyeblikk

En ting skal den fjerde sesongen av «Downton Abbey» ha, og det er det faktum at serien inneholder årets mest undervurderte beintøffe kvinnelige karakterer.

Mrs Hughes fortsetter nemlig å ta ansvar, og når den forferdelige, ekle tjeneren til Lord Gillingham vender tilbake, er hun ikke sein med å sette øynene i Green og gi han et blikk som sier at om han så mye som ser på noen av tjenestepikene, så kommer hun til å servere testiklene hans til middag.

downton7

Ukas trekantdrama i firerbanden

Akk, jeg som trodde det ville bli mindre fokus på Verdens Kjedeligste Trekantdrama etter at Alfred tok et høytidelig og omstendelig farvel med alle og enhver i forrige uke? Men nei, rødtopp er tilbake (om en bare for å si «hei» – altså totalt meningsløst!), og Daisy og Ivy er fortsatt i tottene på hverandre.

Blikket til min heltinne Mrs Hughes sier egentlig alt om hva jeg synes om akkurat dét:

 

downton8

Det er dessverre heller ingen ting som tyder på at dette er det minste vi får se av fyren, siden Ivy plutselig bestemmer seg for å gå i flørtemodus, og etterlater Alfred med et tåpelig flir og altfor høye forhåpninger ved episodens slutt.

Ukas frampeik

Samlivet mellom Anna og Bates har vært på bedringens vei etter at Bates fikk vite om voldtekten, men Greens tilbakekomst til Downton rokker ved den skjøre balansen som er opprettet. Når Green i tillegg uvitende avslører at han befant seg i kjelleren den skjebnesvangre natten, blir det tydelig at alle hintene som er strødd rundt om at Bates antagelig vil prøve å ta livet av voldtektsmannen ikke er tilfeldige.

Men kommer han virkelig til å gjøre det?

 downton9

Episoden oppsummert med > 140 tegn og en hashtag:

Grisen står og hyler, i den stille kveld. (Han skal ikkje slaktast men hyler likevel.) #TeamCharles