Downton, Downton, Downton. Hvordan går det egentlig med den fjerde sesongen, syns dere? Er seertallene gode?

Er det egentlig noe diskusjon på Twitter, eller i avisene (for er det ikke det som avgjør en series popularitet i disse dager?)?

Eller begynner kanskje folk å bli litt lei?

Selv synes jeg årets sesong har tatt seg kraftig opp etter hendelsen vi ble vitne til på tampen av den tredje episoden, og at det er lovende utsikter til godt drama fremover.

Angrer Mary på at hun dumpa Gillingham? Er Edith gravid – og vil Michael Gregson komme tilbake fra Tyskland? Og kommer Rose til å snike seg til å møte jazzsangeren Jack igjen?

Ikke minst: Hva vil Mr Bates gjøre når han får vite hva som har skjedd med Anna?

Spørsmålene er mange, og de fleste vil helt sikkert bli oppklart innen (eller i løpet av) sesongfinalen, som tradisjonen tro sendes i romjula (andre juledag på NRK, tror jeg).

Når det er sagt er det er som om formatet har stivna litt, og i alle fall noen av karakterene er klare for å skrives ut i denne fjerde sesongen av den folkekjære serien.

For hvor mye lengre gidder vi egentlig å bry oss om klønete Molesley? Og er ikke Ivy tidenes kjedeligste Downton-karakter? Og kan egentlig Cora gjøre noe som helst annet enn å glise fårete og se på tjenerne med et liksom-empatisk blikk?

Det gjenstår å se!

Her er ukas oppsummering:

Ukas Maggie-moment (og for så vidt ukas beste øyeblikk)

down1

Forrige ukes Maggie-øyeblikk var da hun kom med litt ektefølt trøst til venninnen Mrs Crawley. Denne uka er derimot begge to tilbake i storslag som hverandres erke-nemesiser, og jeg elsker det!

Dette er akkurat det sesongen har mangla, og det er godt å se og høre to eldre, fine fruer slenge sarkastiske kommentarer til hverandre som bare de kan.

Høydepunktet kommer når Mrs Crawley ber Lady Violet om å gjøre henne en tjeneste og gi en gartnerjobb til den unge arbeidsledige Peck.

Violet svarer, da: Doesn’t your halo grow heavy? It must be like wearing a tiara round the clock.

Maggie, altså. Du kan få sagt det.

Ukas samtidskommentar

Masterchef, Kokkekamp, Hele Norge Baker, Hellstrøms ditt og Hellstrøms datt. Er det én ting som slår an på tv om dagen, så er det reality + matlaging. Og jammen har ikke Fellowes kastet seg på bølgen selv!

I ukas episode sendes nemlig Alfred på audition for å komme inn på kokkeskole i London. På ærverdige Ritz Hotel skal det kokkeleres og kjempes, og instruktøren7sjefskokken viser seg selvsagt å være en fransk klisjé.

Han har dessuten veldig spisse ører.

Alfred gjør det helt greit sånn faglig (det hjelper at Daisy er forelska i ham, hun har nemlig lært bort et par triks), men scorer full pott på utsagn om hvor uendelig mye dette betyr for ham, at det er dette han har drømt om hele livet og at det er dette som er hans egentlige talent, ett hundre prosent.

Dessverre for Alfred var dommerne strengere på tjuetallet, og talen til tross kom han akkurat ikke inn. Men hvem vet – det er vel vanlig med en tvist eller to i realitykonkurranser, så vi skal ikke se bort fra at franskmannen finner plass til han ved sausekjelen likevel.

down2

Ukas Molesley-jobb

Alfreds kokkeskole-audition betyr at Donwton er i mangel av en tjener, og Molesley kalles tilbake fra grøftegravingen og butikkutkjøringen han har livnært seg av i det siste.

Når han, en trenet og erfaren butler, får rollen som en ussel footman, er han imidlertid ikke nådig, og sier klart ifra om at dette er langt under hans verdighet.

Men tiggere har ikke råd til å være kresne, som det så fint heter, og Molesley må pent finne seg i å ta på seg hanskene og trekke i livréen.

Når Alfred dessuten viser seg å ikke komme videre i Kokkekamp á la Ritz og returnerer til Downton Abbey samme kveld, er ydmykelsen komplett for Molesley, som atter må vende nesa mot nærmeste grøft.

Stakkars Molesley.

Ukas Mary-uttrykk

Wow! Det er nesten slik at Mary viser noen små tegn til følelser denne uka!

For er det ikke en liten tåre vi ser der så vidt, der hun sitter og skriver brev til eks-beiler Lord Gillingham for å gratulerer han med sin nylig offentliggjorte forlovelse?

Å, jo da.

down3

Gillingham er imidlertid kjapt glemt, for ikke lenge etterpå banker en gammel kjenning på dørene. Evelyn Napier er nok en gjenoppstanden karakter fra første sesong, og nå er han tilbake i Yorkshire-traktene på et eller annet litt vagt oppdrag fra staten hvor han skal kartlegge hvordan godseiere som Grantham-familien klarer seg i de økonomiske nedgangstidene.

Mary virker sulten på mannebein, og sier at han gjerne kan bruke «Downton Abbey» som base så lenge han er i området.

Og jammen fniser og flirer hun litt, også.

down4

Ukas far-datter-mor-sønn-øyeblikk

Tom har fortsatt fyllenerver fra sist helg, og skammer seg såpass over sitt nattlige eventyr med Edna at han nå vurderer å ta med seg lille Sibby og rømme landet.

Han ser for seg at USA er et bra sted for sånne som han (ja, vi vet jo alle at USA gjennom historien har vært et skikkelig paradis for kommunister) og at han der kan starte på nytt og leve ut drømmene sine og gjenskape seg selv og bla bla bla.

Før han kommer så langt har han imidlertid en liten prat med Mary om å være småbarnsforelder og hvordan det er «a whole new world» som åpner seg for den oppvoksende generasjon.

Jeg kan ikke unngå å tenke på mannebloggen Harvest og Østlis klagesang over at han ikke får dra på fisketur, men i stedet må være hjemme med ungene.

For tenk litt på dette: Hvis Harvest hadde blitt laga for nitti år siden, vet du, da hadde den handla om bønder og forpaktere og pappaer som klaga over at de måtte være ute og ikke fikk tid til ungene sine.

Det er ganske ironisk, som hu Alanis sier.

 down5

Ukas nyvinning/moderne innslag

Det er imidlertid ikke bare når det gjelder barneoppdragelse og far-barn-forhold at det er en ny verdensorden på trappene. Moderne hjelpemidler til huset begynner også for fullt å gjøre sitt inntog på Downton Abbey, og nykommer Baxter imponerer i denne episoden alle med å rocke en elektrisk symaskin.

down6

Til tross for at hun lar seg omvende av symaskina, er ikke Mrs Pathmore den første til å kaste seg på bølgen når det kommer til moderne nyvinninger.

Så når Lady Grantham i egen høye person kommer for å fortelle at hun vurderer å anskaffe et elektrisk kjøleskap, er Pathmore kjapt på pletten for å si at det trenger de i alle fall ikke.

Skrekk og gru, hvordan skal dette gå?

Ukas mest irriterende øyeblikk:

down7

Noe som i alle fall ikke går bra, er samlivet til Mr Bates og Anna. Hun har nemlig flytta ut av det lille koselige huset de bor i sammen, og inn på Downton, slik at hun skal slippe å omgås han og slik slippe de konstant spørrende og urolige blikkene han sender henne.

Bates blir på sin side mer og mer fortvilet over at han ikke skjønner hva som skjer, og det ender til slutt med at han tvinger sannheten ut av Mrs Hughes.

Hun unnlater imidlertid å si hvem som gjorde det (og påstår hardnakka at det var en fremmed som brøt seg inn), for at ikke Bates skal gå berserk og ta livet av Green.

Det er med et lettelsens sukk at Bates og Anna endelig får skværa opp og sannheten kommer for dagen i slutten av episoden, men hva i helvete mener egentlig Bates når han forteller en fortvilet Anna at

“You are not spoiled. You are made higher and holier to me because of the suffering you have been put through”?

Altså, jeg skjønner at dette er hans sedvanlige pompøse og omstendelige måte å si at han elsker henne og at hun er verdens mest fantastiske kvinne i hans øyne, men likevel?!

Det er liksom bare litt… feil.

down8

Ukas nye karakterer

Sleske Thomas, som var den som avslørte den onde Nanny West for noen episoder siden, har siden den gang hatt et overtak på Lady Grantham når det gjelder forslag til fornyelser i huset. Nå som Edna har dratt sin kos er stillingen som kammerpike igjen ledig, ser han derfor sitt snitt til å plassere en tro tjener i fiendenes rekker.

Men hva er det han har på den elskelige nykommeren Baxter som han bruker som pressmiddel? Og hva er det han egentlig håper å få ut av dette renkespillet sitt?

down9

Episoden oppsummert med >140 tegn og en hashtag

Thomas plasserer en springer nær dronningen – blir det remis i første runde? #downtonsjakk

 

LES MER:

Downton Abbey s04e04: Tom har fylleangst, Mary får et romantisk tilbud og Rose flagrer med flapperkjolen

downton