Det har vært mange sterke røster både for og i mot salg av Oslo Kino fra kommunen til private aktører – vi tok en gjennomgang av noen av de sterkeste meningene i går.

I dag har imidlertid dommen falt. Ifølge NRK.no har Oslo bystyre i dag vedtatt å gi byrådet fullmakt til å selge det kommunalt eide kinoselskapet.

Det er hovedsaklig to aktører som står som potensielle kjøpere, svenske SF Kino og erkenorske Olav Thon Gruppen. Hvem det blir, til hvilken pris og hvordan det hele vil påvirke kinotilbudet i Oslo, gjenstår å se.

Byrådet begrunner ifølge NRK.no ønsket om å selge med at en sterk privat eier blant annet vil kunne ta raskere investeringsbeslutninger. Partiene som stemte for salget var Venstre, Høyre, KrF og Frp.

– Vi har hatt møter med selskaper som er interessert i å drive kino i Oslo. Men det er ikke startet noen salgsprosess. Det første som må gjøres er å kartlegge hvor mye selskapet er verdt. Det er vi ikke i gang med, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke til NRK.no.

En av de som nå sikkert jubler, er Geir Kamsvåg, som i Dagens Næringsliv mente at et salg faktisk kunne gi et bedre kinotilbud for osloborgere:

– Stockholm og København har hver sin dominerende private aktør – supplert av mindre private aktører. Oslo-modellen har gitt det dårligste tilbudet, færrest kinoer og de høyeste prisene.

Også Oslos tidligere kinosjef Ingeborg Moræus Hansen gikk inn for et salg i lørdagens Dagsavisen:

– Det kan være like godt at de selger. Skal det offentlige drive med kino så må det være fordi man ønsker en kino med en kulturell profil og forpliktelse. Men i dag er alt blitt en form for kioskvirksomhet, og det skal ikke det offentlige drive med.

Fullt fornøyd er vel kanskje ikke filmregissør Pål Sletaune, som hadde dette å si til Dagbladet:

– Det må ikke skje. Kinodrift er et kommunalt anliggende. Det handler om kunst og kultur.