Netflix

Se «Lucifer» (serie, 2015-19).

Kitch-morsom politikrim-fantasy-hybrid som ble vraket av Fox etter tre sesonger med labre seertall i fjor, og så reddet av Netflix. Streamingtjenesten hadde merket seg at de som faktisk fikk fot for serien likte den svært godt, og denne uka la de ut både de tre gamle sesongene og ti nye episoder.

Hovedpersonen er ingen ringere enn Djevelen selv – i inkarnasjonen vi stiftet bekjentskap med i Neil Gaimans banebrytende tegneserie «The Sandman» på 90-tallet. En riktig kjekk og sjarmerende jævel som er gått lei av å regjere i Helvete og istedet slår seg ned i Los Angeles.

Der blir han nattklubbeier og etterhvert en nyttig hjelper for en kvinnelig politidetektiv, som hvertfall i begynnelsen av serien er helt uvitende om hvem hennes evnerike partner egentlig er.

Det er ikke Gaiman-nivå på manuset i denne serien akkurat, men det er like fullt en frisk og sexy vri på «procedural»-sjangeren. Og den virker å ha fått en injeksjon av ny skaperlyst ved overgangen til streamingformatet. Det venter flere gode, nye bifigurer og fortellingsbuer i den ferske sesongen.

Vil du heller se…

Seriemorder-drama? Se «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile» (film, 2019). Zac Efron som Ted Bundy??? Ikke så dumt som det høres ut!

Kinesisk blockbuster? «The Wandering Earth» (2019). Framtidsfabel der menneskeheten forenes i et forsøk på å redde verden frr den sikre undergang. Visstnok den nest mest sette ikke-engelskspråklige filmen NOENSINNE.

Noe inspirerende? «Knock Down The House» (dokumentar, 2019). Følger Alexandria Ocasio-Cortez og andre unge kvinner som tar opp kampen mot gamle, rike menn i kongressvalget.

HBO Nordic

Se «Chernobyl» (miniserie, 2019).

Fortellingen om en av atomalderens mest skremmende hendelser: Brannen og nedsmeltingen av atomreaktor 4 i kraftverket Tsjernobyl utenfor Kiev i det som da var Sovjetunionen.

Uten at omverdenen fikk vite noe før flere dager senere, ble en hel by evakuert mens redningsmannskaper pådro seg dødelige doser stråling og reaktiv forurensing spredde seg over store deler av Nord-Europa.

Gjennom fem episoder loves vi ikke bare innblikk i hvor dramatisk det må ha vært på selve kraftverket, men også hvordan det ugjennomtrengelige sovjetiske byråkratiet bedrev aktiv virkelighetsfornekting i kulissene.

I svenske Johan «Stakka Bo» Rencks regi er materialet blitt både lærerikt og fengslende tv-drama, godt hjulpet av et sterkt ensemble av skuespillere: Jared Harris fra «Mad Men» og «The Crown» i front, supplert av Emily Watson og Stellan Skarsgård som her gjenforenes 23 år etter «Breaking the Waves» (og ja, de snakker engelsk med russisk aksent. Det må du bare svelge).

Vil du heller se…

Sjukt familiedrama? Se «The Act» (serie, 2019). Ond mor dikter opp datters kreftsykdom. Patricia Arquette i storslag (igjen!).

Krim? Se «Killing Eve» (serie, 2018-19). Både spennende, morsom og pirrende britisk serie som nå er ute med ny sesong.

Komedie? «Veep» (serie 2012-19). Siste sesong av forrykende komedie fra amerikansk topp-politikk.

TV 2 Sumo

Se «Project Blue Book» (serie fra 2019).

Serien som like kunne gjerne hatt tittelen «X Files, bare satt til 50-tallet». Her er vi med to etterforskere – den ene eksentrisk, den andre rasjonalist – som gransker mulige tilfeller av utenomjordisk aktivitet. De blir motarbeidet av sine overordnede, som åpenbart ikke vil at sannheten skal fram.

Episodene kommer til og med komplett med vage løfter om at fortellingene er «basert på sanne hendelser» (seriøst, er det fortsatt noen som lar seg pirre av det?).

Vel, det er uansett både karismatiske rollefigurer og spennende caser som utspiller seg i interessante omgivelser i det grisgrendte Amerika, mot et historisk bakteppe av kaldkrigsparanoia.

De må komme opp med noen kløktige tvister etterhvert, hvis de skal holde på interessen – men det er god nok underholdning her til at vi gir dem noen episoder å gjøre det på. Foreløpig har TV 2 lagt ut tre.

Vil du heller se…

Søt animasjonsfilm? Se «Isle of Dogs» (2018). Utsøkt håndtverk i Wes Andersons dystopi med hunder i hovedrollene.

Norsk action? Se «Birkebeinerne» (film, 2016). Stramt redigert og underholdende om ski-flukt fra baglere på 1200-tallet.

Krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise som narkokartell-muldvarp på 80-tallet.

Viaplay

Se «Lady Bird» (film fra 2017).

Ny-y-ydelig oppvekstdrama som ble nominert til Oscar i en rekke prestisjefylte kategorier, blant annet for den unge regissøren/manusforfatteren Greta Gerwig og for hovedrolleinnehaver Saoirse Ronan.

Med uangripelig troverdighet spiller hun den eksentriske tenåringen Christine, modellert på Gerwig selv, gjennom det siste året på high school og med tilhørighet i en familie med en trangere økonomi enn mange av hennes klassekamerater.

Både kjærligheten og det sosiale livet for øvrig byr på både opp- og nedturer, og over det hele henger uvissheten om Christine kan leve opp til sine egne ambisjoner om framtida.

Det sterkeste inntrykket gjør skildringen av familielivet – gnisningene mellom generasjonene som bare gjør vondt for alle når de går i lås, men som det likevel er så forbanna vanskelig å nøste opp i. Ses med lommetørkle i umiddelbar nærhet.

Vil du heller se…

Komiserie? «Fresh off the Boat» (serie, 2015-). Om en tolvåring fra Taiwan som flytter til USA sammen med familien sin og forelsker seg i hiphop og basketball.

En svimlende dokumentar? «Free Solo» (2017). Oscar-belønnet film om mannen som klatret opp en 900 meter loddrett fjellvegg uten sikring.

Krim? «Wisting» (serie, 2019). Sven Nordin briljerer i påkostet dramatisering av Jørn Lier Horsts romanunivers.

NRK TV

Se «Mirakelet» (serie, 2019).

Ikke ukesfersk, denne – den ble lagt ut i god tid før påsken, som muligens er det optimale tidsrommet for en eksistensialistisk krim med tunge, religiøse overtoner.

Men italienske «Il Miracolo» er fortsatt verdt en anbefaling hvis du var mer opptatt av appelsiner og toppturer i høytiden.

I en kjeller i Roma ligger en mafiaboss i katatonisk tilstand – nedsølt av blod som viser seg å være tårene til en billig Madonna av det slaget det går tolv av på dusinet i souvenirsjappene rundt St. Peterskirken.

Selv ikke et kobbel av vitenskapsfolk klarer å finne en rasjonell forklaring på hvordan det hvert døgn kan renne ni liter menneskelig hemoglobin fra plast-statuen.

Mirakelet tar, ikke helt overraskende kanskje, såvel den politiske som den religiøse ledelsen i landet på senga og får vidtrekkende konsekvenser for mennesker som i serieskaper Niccolò Ammanitis visjon er preget av korrupsjon, egoisme og hykleri.

Serien fengsler fra første stund og skriver seg inn i rekken av sterke, italienske krimdramaer etter «Gomorrah» og «Suburra». Ti episoder venter på deg.

Vil du heller se…

En morsom serie om tvangslidelser? Se «Pure» (serie, 2019). Følg 24 år gamle Marnies reise for å forstå hvorfor hjernen hennes stadig kidnappes av grove tabu-tanker.

Krim? Se «Bedrag» (serie, 2019). Gritty og gatesmart om hvitvasking av hasjpenger i København.

En varm dramaserie? «Sommerfugl» (miniserie, 2018). Om 11-åringen Max, som føler seg født i feil kropp, og om hvordan hennes familie må forholde seg til det at hun vil leve som jenta Maxine.