– Hey, hey, hey, looks like somebody got some new clothes, sier Bridget Fondas surfejente når Robert De Niros fengselsfugl kommer hjem etter en shoppingrunde i «Jackie Brown».

Hans olivengrønne skjorte ser bra ut. Men hvilke er egentlige de peneste plaggene og tilbehørene i Tarantinos filmer?

10. Dressene i «Reservoir Dogs»

I sin debut var Tarantino inspirert av de smale, svarte 60-tallsdressene i franske nybølgefilmer. Resultatet ble en brutalt slick look som siden fikk tusenvis av unge menn til å marsjere rett til dressbutikken.

Men svarte dressjakker, hvit skjorte og svart slips er ikke så lett å komme unna med som man kunne tro, noe seriehunden Rocky konstaterte i klesbutikken:

«Når man skal kjøpe en dress ser man for seg Harvey Keitel i «Reservoir Dogs». I speilet ser man en student som vingler rundt på et lasteplan».

9. Sølvjakken i «Death Proof»

Når vi først snakker om plagg ikke alle kan komme unna med å ha på seg. Sjansen er stor for at du kommer til å se småteit ut om du mot all formodning finner en tilsvarende sølvjakke som i «Death Proof». Til og med Kurt Russel blir absurd i den.

Men oj, så vakker den er. At plagget tilhører en arrete stuntfører syns på at de små tøymerkene kommer fra gamle bensinselskaper, mens den store Icy Hot-logoen på ryggen er reklame for smertestillende salve.

8. Solbrillene i «Django Unchained»

Den musikalske anakronismen er en del av sjarmen i Tarantinos nye westernfilm. Filmens mest blodige shootout er akkompagnert av 2Pac. Og den harde helten blir enda hardere av et like anakronistisk accessoar: Solbriller, som (ifølge nettsiden Vultures historiske granskning av filmen) ikke fantes i USA på 1800-tallet.

De runde brillene er like fullt svinekule. La deg ikke skremme av at Grünerløkka-hipstere bar samme modell for to år siden.

7. Den semskede jakka i «Pulp Fiction»

Hva tar du på deg om du må risikere livet gjennom å smyge tilbake til din leilighet, som antakelig er full av gangstere du nettopp har lurt for masse penger?

Nettopp, du trenger en semsket jakke som er tilstrekkelig anonym slik at du ikke tiltrekker seg oppmerksomhet, og tilstrekkelig tøff til at du får litt selvtillit. Husk bare at du ikke skal blø på den når du krasjer bilen, blir kidnappet av voldtektsmenn og slåss med samuraisverd.

6. Kangolcapsene i «Jackie Brown»

I begynnelsen av hip hop-klassikeren «I’m Bad» etterlyses LL Cool J av politiet som sier at den mistenkte er kledd i «a black Kangol, sweatsuit, gold chain and sneakers». Det var slik en kul rapper så ut på midten av 80-tallet.

Hodeplaggene fra det britiske merket Kangol hadde først og fremst vært brukt av 2. verdenskrigsoldater og pensjonister da hiphop-folk som Grandmaster Flash og Run-DMC kidnappet dem. Trenden døde ut ganske snart.

Men i 1997 fikk Kangol en renessanse takket være Samuel L. Jackson og Pam Grier som tok på seg kangolcapser i «Jackie Brown» – elegant vridd bak-fram slik at den broderte kenguruen ble synlig.

5. Leopardkåpen i «True Romance»

Tarantino regisserte vitterlig ikke «True Romance», så egentlig burde jeg kanskje velge leopardhatten som Francesca Mondino (Göbbels elskerinne) har på seg i «Inglourious basterds».Men hans popkulturrefererende manus er så tarantinsk at «True Romance» fortjener en plass her.

Heltinnen Alabama Whitleys leopardkåpe, blå pumps, blonde hår og tyggegummirosa håndveske lyser opp det tåkegrå Detroit der filmen har sin begynnelse.

Clarence Worleys militærjakker og hawaiiskjorter gjør dem til Tarantinos fineste kjærestepar.

4. Joggeskoene i «Kill Bill»

Nike Mag, Marty McFlys sko i «Tilbake til framtiden 2», må være filmhistoriens mest attråverdige sneakers. The Brides gulsvarte Onitsuga Tiger i «Kill Bill» er likevel de fineste. Jeg fant et par i Berlin for et par år siden, og danset ut av butikken.

Treningsoverallen som The Bride har på seg er naturligvis storveis den også – og er inspirert av klærne Bruce Lee hadde på seg i sin siste film «Game of Death».

3. Den svarte dressen i «Jackie Brown»

«It looks really good on you», sier surfejenta Melanie til Jackie Brown som nettopp har kjøpt en svart dress med hvit skjorte. Det er en underdrivelse.

Tarantino virker å ha en svakhet for kvinner i dress. Gangsterhustruen Mia Wallace og leiemorderen Elle Driver bærer eksakt samme outfit i «Pulp Fiction» og «Kill Bill 2». Men Jackie er stiligst – ryddig som en businesskvinne, cocky som Patti Smith på «Horses»-omslaget.

2. Enhjøringtrøya i «Death Proof»

Kostymeansvarlig Nina Proctor ville vise at Abernathy, spilt av Rosario Dawson, var mamma og mer forsiktig enn hennes motorgale venninner i «Death Proof». Derfor kombinerte de hennes baggy combatshorts og cowboystøvler med et regnbuehalsbånd og en rosa t-skjorte med en enhjøring på.

Enhjørninger representerer ofte det myke og feminine. Samtidig er de sterke og brutale – som i dataspillet «Robot Unicorn Attack». At ordet «rojas», som betyr «rødt», er trykket på en rosa t-skjorte minner oss også om sagadyrets dobbelthet. Den supersøte trøya kroppsliggjør også det feminine raseriet i filmens finale.

1. Den røde kjolen i «Inglourious Basterds»

«If love is a red dress, well hang me in rags», synger Maria McKee på «Pulp Fiction»-soundtracket. Den jødiske kinoeieren Shosanna Dreyfus forbinder ikke plagget med kjærlighet. Hun kler seg for hevn.

Scenen der hun tar på seg like blodrød leppestift til tonene av David Bowies «Puttin’ out Fire» er blant Tarantinos mektigste. Den røde kjolen, designet av Anna Sheppard, kompletteres med en svart hatt og en nett håndveske.

«Oh la la», sier Shoshannas kjæreste når han ser kjolen.Om jeg blir bedt til Nobelfesten tenker jeg å ta på meg noe tilsvarende.