Pirataktivistene i Torrentfreak har hvert år de siste årene sporet hvilke filmer som er mest populære hos de ulovlige fildelingsnettverkene.

Nå er årets liste over de mest stjålte titlene i 2011 sluppet, skriver Los Angeles Times.

Den er interessant først og fremst for å se om det er noen klar og direkte sammenhenger mellom ulovlig nedlasting og flopp eller suksess på det lovlige markedet. Den som leter etter slike enkle årsakssammenhenger blir nok likevel skuffet over denne lista – her er det nemlig mye som kan tolkes i forskjellige retninger.

Én enkel konklusjon man kan gjøre er at flere filmer som lastes ned ulovlig også har gjort det svært bra kommersielt – ta for eksempel «The Hangover 2», som får andreplassen på nedlastingslista og som likevel har spilt inn over 500 millioner dollar på verdensbasis. «Vinneren» på det ulovlige nedlastingsmarkedet, «Fast Five», gjorde det enda bedre på kino, og spilte inn 626 millioner dollar på verdensbasis.

Kan man da konkludere med at ulovlig nedlasting ikke skader kino- og dvd-salg, men snarere gir en økt promoeffekt? Nei, sannsynligvis blir det også litt for enkelt.

Ett eksempel på at utstrakt piratvirksomhet kan være ugunstig for salg er «Source Code» (som bildet over er hentet fra). Dette er årets fjerde mest nedlastede film, men kan slett ikke vise til tilsvarende imponerende tall på det lovlige markedet (ifølge Box Office Mojo spilte den inn 123 millioner dollar på verdensbasis, under en femtedel av det «Hangover 2» tjente inn).

LA Times forklarer filmens popularitet på det ulovlige markedet med at den først og fremst appellerer til unge, teknologikyndige menn – noe som også kan være årsaken til at guttevennlige «Sucker Punch» dukker opp på lista til tross for at den skuffet på kino.

Også litt snålt er det at «127 Hours» med James Franco kommer så høyt på lista. Denne kan kanskje tjene som et eksempel på at det vil være negativt når en film bruker for lang tid på å bli gitt ut over hele verden – den fikk mye oppmerksomhet rundt årets Oscar-utdeling i februar, ble utgitt på dvd i USA i mars (og ble dermed tilgjengelig på fildelingsnettverkene) – mens dvd-utgivelsen i for eksempel Norge ikke kom før i juni.

Her er hele lista:

1. «Fast Five»: 9,3 millioner nedlastinger
2. «The Hangover Part II»: 8,8 millioner nedlastinger
3. «Thor»: 8,3 millioner nedlastinger
4. «Source Code»: 7,9 millioner nedlastinger
5. «I Am Number Four»: 7,7 millioner nedlastinger
6. «Sucker Punch»: 7,2 millioner nedlastinger
7. «127 Hours»: 6,9 millioner nedlastinger
8. «Rango»: 6,5 millioner nedlastinger
9. «Kongens tale» (Weinstein Co.): 6,3 millioner nedlastinger
10. «Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2» (Warner Bros.): 6 millioner nedlastinger

Det ville såklart vært veldig interessant å sammenlikne denne listen med tallene til en lovlig tjeneste som Comoyo Film, men siden denne bare har vært ute i betaversjon siden september blir det litt vanskelig å finne sikre tall.

Verdt å merke seg er det uansett at de to mest sette filmene hos Comoyo Film denne høsten er «Kong Curling» og «Hodejegerne» – to norske filmer som gjorde det henholdsvis ok og fantastisk på kino.

Mye tyder på at lokalt innhold blir stadig viktigere ettersom filmer og tv-serier fra Hollywood blir lettere tilgjengelig – både lovlig og ulovlig.