Alle som venter på neste møte med Finn, Poe, BB-8, Rey og (spoileeer!) Luke må plutselig resette nedtellinga av dager. Premieren på Star Wars‘ fortsatt utitulerte episode åtte er flyttet fra 26. mai 2017 til 15. desember samme år, melder Deadline.

Det får en samlet rest-filmbransje til plutselig å tenke nytt om sine egne premierer.

For etter den vanvittige suksessen til «The Force Awakens» i desember (filmen er allerede nå, halvannen måned senere, den tredje mest innbringende filmen i historien etter «Titanic» fra 1997 og «Avatar» fra 2009), er det ingen som har spesielt lyst til å konkurrere om kinogjengernes gunst mens oppfølgeren fortsatt er fersk.

Samtidig åpner utsettelsen en lukrativ langhelg i mai (Memorial Day) som har vært no-go-sone helt siden Disneys planer for den nye Star Wars-trilogien ble kjent.

Første beveger i dette spillet var naturlig nok Disney selv, som flytter sin norsk-regisserte nye «Pirates of the Caribbean»-film fra en julipremiere til Memorial Day-helga. Tydeligvis helt greit for Joachim Rønning og Espen Sandberg:

We got a new release date: Memorial Day – 26th of May 2017!

Posted by Roenberg on Wednesday, January 20, 2016

(Så er også dette samme helga som ga de to siste «Pirates»-filmene noen av av tidenes beste åpningshelger på kino i 2007 og 2011).

Etter annonseringa gikk det ifølge Deadline bare minutter før Sony var på banen og flyttet sin neste «Spider-Man»-film til «Pirates»‘ gamle premieredato, og løftet nyinnspillingen av «Jumanji» ut av desembermørket og til helga «Spider-Man» forlot, nemlig 28. juli.

Deretter viser det seg at Paramount ikke tør å slippe sin neste «Terminator»-film helga før «Pirates» og fyller heller sloten med «Baywatch» (ja, de lager film).

via GIPHY

Schwarzenegger-franchisen har foreløpig ikke fått noen ny dato.

Filmen som blir stående i dødens posisjon og skal konkurrere mot Star Wars: Episode 8 vinteren om to år, er (dessverre) filmatiseringa av Ernest Clines høyt skattede geek-roman «Ready Player One», som sikkert kunne gledet mange i Star Wars-målgruppa om den ikke hadde kommet samtidig, og «Avatar 2», som kanskje klarer seg uansett.

For orden skyld: Årets Star Wars-film, «Rogue One», er en spin-off fra hovedserien og kommer som planlagt 16. desember i år.