Det finnes mennesker så gamle at de husker en tid da det kunne gå tiår mellom hver gang en ny Star Wars-film kom på kino. Men da Disney kjøpte franchisen i 2012 ble alle bremseklosser fjernet, og siden «The Force Awakens» i 2015 har det kommet en ny film hvert år.

Da «Solo» hadde premiere i mai, var det bare et halvt år siden «The Last Jedi» trakk fansen inn i kinomørket. Kanskje var det noe av årsaken til at filmen gjorde det katastrofalt mye dårligere enn noen annen Star Wars-film.

Det mener hvertfall Disney-sjef Bob Iger, som nå varsler at tempoet på lanseringen av nye Star Wars-filmer skal tas ned.

– Det var jeg som tok avgjørelsen om timingen, og sett i ettertid tror jeg at tabben var å levere for mye, for fort. Du kan regne med at det blir en oppbremsing, uten at det betyr at vi skal slutte å lage filmer, sier Iger i et ferskt, langt og sabla lesverdig intervju med The Hollywood Reporter.

Direktøren for det hele: Bob Iger (til høyre). Foto: Josh Hallett (CC BY-SA 2.0)

Han sier videre at selskapet snart skal ta en avgjørelse om hva som skjer med Star Wars etter oppfølgeren til «The Last Jedi», som nå er under innspilling med J. J. Abrams på regi.

– Jeg tror vi kommer til å være mer forsiktige med både volum og timing, sier Iger.

Det er ikke bare den fortsatt utitulerte «Episode IX» som er på gang. Regissøren bak «The Last Jedi», Rian Johnson, er satt til å utvikle en helt ny filmtrilogi som skal være løsrevet fra sagaen om Skywalker-klanen, og utpille seg «et helt annet sted, med helt andre figurer».

Det samme oppdraget har David Benioff og D. B. Weiss fått – det er duoen som tok George R. R. Martins store fantasy-romanserie «A Song of Ice and Fire» og gjorde den til en av tidenes største tv-seriesuksesser under tittelen «Game of Thrones».

På toppen av dette kommer tv-serien som skal lokke abonnenter til Disney Play, den nye strømmetjenesten som lanseres neste år, og planer om nye, frittstående filmer som tar for seg opprinnelsen til kjente Star Wars-figurer som Obi Wan Kenobi og Boba Fett.

Her er andre poenger fra Iger-intervjuet:

  • Disney regner med at bånnlinja ryker på en smell neste år, på grunn av lanseringa av strømmetjenesten. Det må investeres tungt i nytt innhold, samtidig som man forsaker enorme lisensierings-inntekter når man trekker katalogen fra andre distributører, som Netflix. Dette skjer med full støtte fra styret, fordi «tranformasjonen stirrer oss i ansiktet, og du må endre deg med den. For å endre seg med suksess må man gjennom en periode der man genererer mindre profitt», sier Iger.
  • Når Disney kompletterer oppkjøpet av den gamle studio-rivalen Fox, vil sistnevntes «X-Men»-filmserie kanskje innlemmes i Marvels kinounivers, og hvertfall få Marvels mektige filmsjef Kevin Feige som overhode. «Jeg må være forsiktig med hva jeg sier på grunn av kommunikasjonen med Fox-folka, men jeg tror de vet det. Det er fornuftig for Marvel at de styres av en og samme enhet. Det kan ikke være to Marvel-er».
  • Iger står ved den kontroversielle avgjørelsen å sparke filmskaper James Gunn fra «Guardians of the Galaxy»-serien, som har fått skuespillere til å trekke seg. Avgjørelsen ble tatt etter at flere av Gunns mindre politisk korrekte vitser fra flere år tilbake, fikk ny oppmerksomhet i kjølvannet av Metoo. «Den beslutninga kom til meg som en enstemmig innstilling fra en rekke av mine direktører, og jeg støtter den».