I et forsøk på å knytte tettere bånd med den raskt voksende kinesiske filmindustrien, kunne Disney i dag offentliggjøre at de vil produsere den kommende «Iron Man 3»-filmen i samarbeid med en kinesisk partner, melder AP.

Filmen, som nok en gang innlemmer Robert Downey Jr. i sitt avanserte stålkostyme og introduserer Ben Kingsley som skurk (samt gir oss et gjensyn med Gwyneth Paltrow og Don Cheadle) har innspillingsstart senere i år.

Hvorvidt noe av filmen da vil bli innspilt i Kina er foreløpig uklart – men det er ikke helt utenkelig. Ifølge Disney skal nemlig filmen inneholde kinesiske elementer:

– Vi vet at det kinesiske publikummet elsker «Iron Man». Derfor skal vi legge kinesiske elementer og en kinesisk historie inn i «Iron Man 3», sa Disneys Kina-sjef Stanley Cheung på en pressekonferanse tidligere i dag, ifølge AP.

Det Beijing-baserte produksjonsselskapet Disney samarbeider med, DMG, har samtidig forpliktet seg til å investere i filmen.

Kanskje er det ikke så rart at vestlige filmselskaper søker seg til Kina. Samtidig som kinobesøket i USA og Europa synker, vokser det drastisk i Kina. Forrige år økte det kinesiske kinobesøket med en tredjedel, til to millarder dollar. Denne uken satte dessuten «Titanic 3D» omsetningsrekord i Kina med imponerende 58 millioner dollar i billettinntekter første helg, ifølge The Guardian.

Det er ikke bare «Iron Man 3» som lokkes av kinesisk kapital og publikum. Sci fi-thrilleren «Looper» er produsert i samarbeid med DMG, noe som sørger for at skuespillerne Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis og Emily Blunt må ta en tur til Shanghai for å spille inn en scene.

Også «Dark Knight»-produsentene i Legendary Entertainment har laget en kinesisk divisjon, Legendary East, som skal lage én til to filmer i året – på engelsk, men med kinesiske temaer. Samtidig har Relativity Media slått seg sammen med kinesiske partnere for å lage filmer både for et globalt og kinesisk publikum.

Sist tiår har de kinesiske myndighetene ifølge AP kun tillatt at 20 utenlandske filmer distribueres i landet, men forrige måned ble ytterligere 14 utenlandske filmer tillatt årlig – mot at de spilles inn i 3D eller Imax-formatet.

Bonus: En The Onion-klassiker fra 2008: