• Se episoden på Comoyo View nå!

Så er vi halvveis i Dexters lange ferd mot den kalde natten, for å si det med dårlig poesi. Et fint tidspunkt til å reflektere litt, og spane så det suser i serken. Se opp for spolers, sukkerpupp!

En motorsyklist har blitt meiet ned av en stasjonsvogn midt på veien, og juniorpsykopaten Zach Hamilton (Sam Underwood) er på åstedet for å knipse bilder. Sikkert til den private samlingen han har gjemt under madrassen, hvis du skjønner hva jeg mener.

Dexter (Michael C. Hall) er overbevist om at tenåringen drepte sin pappas elskerinne: Norma Riviera. Og det er vi jo alle.

Siden Dexter mangler beviser har han fordrevet den siste uken med å skygge Zach. Noe må han jo gjøre. Alle tror at «Hjernekirurgen» er begravet på havbunnen utenfor Miami med en gardinstang i hjertet, så da er det jo på tide med en nytt prosjekt.

Dexter håper sikkert at han snart kan legge Zach på et bord, tylle ham inn i plastfolie og stikke noe skarpt i brystet hans – men i følge «The Code» må han jo ha definitive bevis på at guttungen fortjener det.

Og det ufordragelige oppsynet hans er dessverre ikke nok.

Viser seg at Zach er en av de nye pasientene til Dr. Evelyn Vogel (Charlotte Rampling), noe som er et sikkert tegn på at guttungen er psyko. Dexter er ikke særlig happy over dette, og konfronterer Vogel på kontoret.

Hennes forklaring er at Zachs pappa Ed tok kontakt, urolig over sønnens dragning til vold. Hun har jo hatt så stort hell med å kurere andre psykopatiske drapsmenn.

Siden Dexter overvåker Zach går Vogel ut i fra at han akter å drepe guttungen, og tanken ser ut til å begeistre henne skikkelig – interessekonflikt eller ikke.

Hun ber Dexter om en liten tjeneste: at han stikker innom henne hvis han finner håndfaste beviser på at Zach er en seriemorderspire. Virker som Vogel pønsker på planer, ja.

Debra (Jennifer Carpenter) har tilbrakt uken med å etterforske Niki (Dora Madison Burge), den inntil nylige ukjente datteren til grisegutten Vince Masuka (C.L. Lee). Ikke så mye spennende å melde, egentlig.

Niki har økonomiske problemer, kredittkortgjeld, kreditorer etter seg og en bil som er i ferd med å bli pantsatt – så det kan være at hun har planer om å skvise sin kjære far for penger. Men det kan jo også være at hun bare ønsker seg en pappa?

Debra foreslår at Masuka ser sakene an, og setter pris på tiden han har sammen med datteren. Sjefen Jacob Elway (Sean Patrick Flanery) har også et nytt jobboppdrag på gang, som er litt pikant og personlig.

Kanskje Deb skal spore opp Dexters ekskjæreste Hannah, som vi ikke har sett siden hun plasserte en blomst på dørmatten hans i slutten av forrige sesong? Det er jo snart på tide at hun dukker opp igjen. Men ikke ennå. Denne jobben er personlig på en annen måte.

Elway vil at Debra skygger «my sisters ass chasing, shithead boyfriend».

Søsteren nekter å høre på Jacob, så hans plan er å ta kjæresten hennes på fersken med en annen dame. Deb er ikke overbevist, men tar saken allikevel. Hun ser ut til å være tilbake i normal gjenge, og er ikke engang full – men det er litt urovekkende at Deb har en lang fucking samtale gående uten å si shitfucking fuck en eneste motherfucking gang.

Harrisons nanny Jamie (Aimee Garcia) prøver fortsatt å koble Dexter med nabopiken Cassie, denne gangen på sin kommende fødselsdags-piknik. Hun er strålende fornøyd over at Dexter har en lunsjavtale med Cassie, selv om han bare prøver å være høflig.

Men først tilkalles Dexter til nok et mordåsted. Ja, han har fortsatt en jobb.Miami Metro har åpenbart en veldig bra fleksitid-policy.

Offeret har blitt knivstukket gjentatte ganger i halsen, og kjæresten hennes er allerede pågrepet under flukten fra åstedet. «God bless stupid killers!», mener Joey Quinn (Desmond Harrington).

Også på plass foran politiets gule «crime scene do not cross»–tape er Zach Hamilton, som nok en gang knipser bilder av offeret.

Dexter slår av en prat med guttungen, og inviterer ham bak sperringen. Han får til og med lov til å ta bilder av blodsølet. Rene julaften!

Zach har allerede en klar mening om hvordan morderen kunne ha sluppet unna, og føler seg frem for å finne ut hvor mye Dexter vet om drapet på hushjelpen Norma.

Dexter lurer på om han kan få se bildene Zach tar, bare som et påskudd for å holde ham under nærmere oppsyn. Etterpå har Dex en slags pølsedate med Cassie (Bethany Joy Lenz), men sliter med å fortelle om noe han har lidenskap for. Altså, rent bortsett fra å drepe folk.

Samtalen går ikke kjempebra, så dette kommer ikke til å bli noen reprise på Rita. Null kjemi her. «Dating is harder than I remember», tenker Dexter – mens han savner Hannah litt, tipper jeg.

Debra og Jacob Elway spionerer på kjæresten til søsteren hans, og sitter i en fancy hotellobby. Elway har et litt distansert forhold til søsteren, og dette er åpenbart hans måte å beskytte henne på. Ingenting skjer, så Debra foreslår at hun spiller lokkemat for å se om fyren virkelig er på sjekker’n. Hun har jo erfaring når det gjelder sånt fra sin tid i politiets sedelighetsavdeling.

Elway vil ikke gå lengre enn å få et par bilder av søsterens kjæreste, og kanskje et lydopptak av at han prøver seg på henne. Debra bøller litt: «Are you sure? I mean, I could marry him. Maybe pop out a couple of babies?». Ha ha, det hadde tatt seg ut. Skøyer.

Dagen etter stikker Dexter innom fotostudio–bungalowen til Zach Hamilton, som har hele veggen dekorert med blodige bilder. Dexter er litt imponert: «He treats the blood like swimsuit models!».

Zach er skikkelig kry over fotografiene. Han tilbyr Dexter kopier, men Dex forklarer at han har nok av egne åstedsbilder. Zach blir litt tankefull: «Of course, I forget it was a crime scene. I keep thinking that dead chick spilled all that blood just for me».

I avdelingen «ting du ikke sier med mindre du er en blodfiksert seriemorder». Hele fotostudioet hans er dekorert i røde nyanser. Bokhyllen, søplebøtten, taklampen og selv mobilcoveret til Zack er blodrødt. Dexter oppdager også et bilde av en latinsk jente på arbeidspulten til Zach. Et nytt offer, mon tro? Det tror i alle fall Dexter, så han rapper bildet.

Senere har Dexter og Deb en øl–og–biff–kveld sammen, akkurat som i gamle dager. En stund siden sist. Stemningen er fortsatt litt anspent mellom dem. Kameraet zoomer sakte inn på et blide av søsknene, tatt mens de var yngre og mer uskyldige. Bare for å understreke hvor mye som har skjedd siden den gangen, og at ting aldri vil bli helt som før.

Men de er i alle fall på talefot nå, og Deb forsikrer ham om at dette vil bli lettere etter hvert. Særlig hvis Dex serverer biff som ikke er så fordømt seig neste gang. «This steak taste like asshole!».

Under samtalen får vi også vite at 1) Evelyn Vogel engang hadde en ektemann: Richard Vogel. Han kommer vi sikkert til å høre mer om. Den egentlige «Hjernekirurgen», mon tro? 2) Harrison har ødelagt en fjernkontroll, og deretter løyet om det (*prompelyd) – pluss 3) Debra liker ananas på pizzaen sin. Æsj!

Visepolitisjef Matthews (Geoff Pierson) maser på løytnant Batista (David Zayas) om utnevningen av en ny sersjant, men Batista er fortsatt ikke sikker på om Quinn eller Miller fortjener jobben. Og jeg er ikke sikker på om jeg bryr meg det spor om denne sidehistorien.

Til slutt bestemmer Batista seg for å gi forfremmelsen til Miller, og Quinn blir skikkelig pissed. «You fuckin’ kidding me? I mean, after all the quizzes and speeches about bettering my life, you actually made me want this. And now you’re gonna take it away!».

Batista tok en smart avgjørelse, og det er forresten artig at Miller ikke engang er med i denne episoden. Så viktig er hun, liksom. Quinn tror at dette nederlaget skyldes at han ikke løste Norma Riviera–saken, og nå akter han å bevise sine ferdigheter ved å spore opp morderen på egen hånd.

Quinn er fortsatt overbevist om at Zach Hamilton er morderen, så planen er å overvåke ham – akkurat som Dexter har gjort. Dexter foreslår at de slår seg sammen, og spaner i selskap. Hvis Quinn var en marginalt smartere etterforsker ville han lurt på hvorfor Dexter plutselig er så interessert i Zach, men enfoldige Quinn tar til takke med at Dexter bare kjeder seg på kontoret.

Vel, da hadde dette sersjantstyret faktisk en mening. Quinn er urolig over hvordan kjæresten Jamie vil reagere på nyheten om at han mistet forfremmelsen, og Dexter er urolig over å måtte høre Quinn bable om problemene sine. «I should have stayed in the office», tenker Dexter oppgitt.

De har i alle fall et lite kompisøyeblikk, mens Zach smug-fotograferer sitt neste offer i parken. Han har åpenbart en greie for den spenstige, latinske hushjelp–typen.

Debra har tøset seg opp for å gå på undercover–sjekker’n, og Elway blir forlegen da hun trer på seg den skjulte mikrofonen.

«You blush like a little girl!» flirer Deb da de tester mikken. Tar ikke mange minuttene før den slimete kjæresten til Elways søster foreslår at Deb blir med ham opp på hotellrommet. Nok til å bevise at han er utro. Mer enn nok til å få Elway til å despe skikkelig, og slå fyren rett ned – før han truer slimålen til å forlate søsteren hans.

Om ikke annet fikk vi vite at Elway har et hissigere temperament enn han later som, og trolig er lysten på Deb. Som hun urolig sier senere i episoden: «He likes me».

Dexter oppdager at kvinnen Zach spionerer på heter Sofia Fuentes, og jobber i en båtklubb foreldrene hans eier. Siden guttungen er så opptatt av å ta bilder, har han sikker også fotografier av sitt forrige offer: Norma Riviera.

På tide med et lite innbrudd igjen. Dexter dirker seg inn i Zachs fotostudio, og finner en minnepinne full av fotografier tatt under Normas dødsøyeblikk. Håndfaste beviser på at han er morderen. Nyheten kommer ikke som et sjokk for dr. Vogel, siden hun allerede vet alt dette.

Zach tilsto drapet under deres samtaleterapi, og hun har ikke holdt dette hemmelig på grunn av sin høye arbeidsetikk. «Oh, forget ethics. Why would I help facilitate the death of someone I see potential in?».

Dexter synes at mordere som Zach fortjener å dø, og Vogel synes det er fornøyelig å høre ham si noe så ironisk. Dexter understreker at han tross alt ikke dreper uskyldige mennesker. Vel, som regel ikke. «But you might have. if it hadn’t been for Harry and me. You could even be on death row right now.», svarer Vogel med et lurt smil. Ja, hun pønsker på noe.

«What if we were to teach Zach The Code?». Der kom det. «It never occurred to me to try again, because I didn’t have Harry. But now I have you. Maybe it’s time to see if the experiment will work?».

Dexter liker ikke dette i det hele tatt, og ser ingen grunn til at planen vil fungere. Men Vogel er veldig begeistret, og har åpenbart pønsket på dette en stund. «I see something in him. And it worked with you».

Dexter nekter å godta at han har noe til felles med en psykopat som Zach, og er mye mer lysten på å dumpe ham i sjøen. «He killed an innocent, and he needs to die». Dermed basta.

Under Jamies fødselsdagsfeiring på stranden har Cassie tatt med seg en ny date, og det er nok det beste for alle parter. Masuka har tatt med seg datteren Niki, og gir henne en sjekk på fem tusen dollar. Og så tråkker han skikkelig i baret ved å avsløre at han har snust litt i finansene hennes.

Niki tar dette veldig ille opp, noe som muligens er et bevis på at hun ikke er ute etter penger. Whatever. Jeg kjedet vettet av meg selv med den setningen. Sorry.

Så finner Jamie ut at Quinn ikke fikk forfremmelsen, mens Dexter har en ubekvem samtale med Cassie. Dette ble et såpete avsnitt, føler jeg.

Senere har Dexter en alvorsprat med sønnen om hvor dumt det er å lyve, men Harrison har lært det av pappa. For han lyver også. Dexter sa at Harrisons kosehund hadde blitt borte, mens han i virkeligheten hadde kastet den i søpla – fordi den var klint inn med blod.

Etter det jeg husker fra Briggs, som Dexter kverket i sesongpremieren. Harrison fisket kosevovven opp fra søpla, og Dexter klarer ikke å ta den fra ham igjen. Lurer på om det kommer til å bite ham i baken? Altså ikke selve kosehunden, men det faktum at blodet er et bevis på at han drepte Briggs. Ikke sånt man burde ha liggende rundt på barnerommet.

Etter å ha lallet Harrison i søvn tar Dexter en tur innom Zachs fotostudio, og oppdager at guttungen er klar til å drepe sitt neste offer ved foreldrenes båtklubb. Dexter stresser til klubben og ganske riktig. Utenfor spaner Zach på sin tiltenkte offer Sofia Fuentes, mens Quinn spaner på ham – og Dexter spaner på dem begge. Så mye spaning i denne episoden.

Quinn er ute av bildet etter er rask telefon til kjæresten Jamie. Men her er en skruball: Sofia har et forhold til Zachs kåte pappa Ed. Hans egentlige mål denne gangen er å drepe faren sin, men Dexter stopper Zach i grevens tid med en sprøyte i halsen. Virkelig i grevens tid, for sekunder etter at Dexter har lagt fra seg den bevisstløse kroppen hans popper Quinn plutselig opp. Hoppsann.

«Hey, I know what you’re doing! You’re playing detective, watching Zach?». Quinn er takknemlig for hjelpen, og kjører fornøyd avsted til Jamie – uten å ane at Zach ligger bevisstløs tre meter unna, bak en container.

Hvem kan vel påstå at en sånn mesterdetektiv ikke fortjener en forfremmelse? Zach ender opp på Dexter-bordet, pakket inn i plastfolie, klar til å bli tatt med bitvis ut på en båttur.

Men så forteller Zach at han ville drepe faren fordi hans utroskap er i ferd med å ta liv av moren. Hun er i full ferd med å drikke seg i hjel.

Så den vesle psykopaten har en slags samvittighet. Han drepte Norma Riviera av samme grunn, uten at det forbedret farens oppførsel. Dexter er forbløffet: «So that’s what this is all about? You trying to protect your mother? You actually care about her?».

Det forklarer allikevel ikke hvorfor Zach har dukket opp på åstedet til alle mulige ulykker og drap, mens han knipset bilder for harde livet.

Dette dreier seg ikke bare om å beskytte mamma, det er Dexter overbevist om: «I believe you. But you kill because you want to kill. Yes. To take a living person and make them dead. Imagining that you can actually hear the moment when their heart stops beating. Smell the blood as it pools across the floor».

Dette er også noen av Zachs favorite things: «I can’t help it. It just builds up inside me. All these years, Norma was the first time I ever followed thru». Dexter lurer på hvordan det føltes å drepe henne, men han vet allerede svaret. «It felt like this huge weight was lifted off my chest. And this release of something horrible inside me…».

Dexter fortsetter «… Like you were finally in control». Så søtt, de har allerede begynt å fullføre setningene til hverandre. Hvis du kan relatere til det de snakker om, og nikker gjenkjennende på hodet, da foreslår jeg at du tar deg en pustepause og tenker igjennom tilværelsen noen minutter. Og deretter ringer til en hjernekrymper.

Zach foreslår at Dexter like gjerne bare dreper ham: «Cause if you don’t, then I’ll do it again. I don’t want to be like this, but I can’t help it». Men vi vet jo alle at han ikke kommer til å drepe ham. Dexter har funnet lærlingen sin.

«You’ve never had a Harry. Someone to talk to. Someone to teach you». Så han slipper Zach løs, og forbereder seg på rollen som «åndelig far». Dette kan bli litt interessant, eller eventuelt litt teit. Vi får se.

Senere spiser Dexter småkaker med søsteren, som ikke fikser at Elway har et godt øye til henne. «He likes me because he doesn’t know a fucking thing about me. «Yeah, I killed two people and tried to kill myself and my brother. Sorry, what kind of wine do you like to order?» I mean, what the fuck?».

Deb mistenker at ingen av dem var skapt for å være sammen med noen, bortsett fra hverandre. Men det siste sier hun ikke høyt, da.

Dexter forteller at han vurderer å ta en lærling, men hun tror han snakker om på jobben. Noe er galt med Deb. Hun begynner å slurre, og kollapser plutselig i sofaen med ordene «I don’t feel so good…». I samme øyeblikk kollapser Dexter ved siden av henne, og det siste han ser før han mister bevisstheten er… Hannah (Yvonne Strahovski)!

«Hello, Dexter. Remember Me?». Ja, selvfølgelig. Pussig, vi snakket akkurat om deg. Ute og lufter giftplantene dine igjen, ser jeg.

Det er forhåpentligvis ikke en dødelig gift hun har puttet i kaffekoppene til Dexter og Debra, bare noe bedøvende. Ellers ville resten av sesongen ha blitt litt merkelig. Dette er langt fra den mest intense episoden av sesongen, og føles om en liten pustepause nå som forholdet mellom Dexter og Debra ser ut til å ha løst seg.

Temaene sirkler rundt speilbilder, noe som også er… vel, reflektert i episodens tittel: «A Little Reflection». Elway er overbeskyttende mot søsteren sin, akkurat som Debra har en overbeskyttende bror. Dexter finner et yngre speilbilde av seg selv i praktikanten Zach, og deres forhold kan utvikle seg til et speilbilde av det Dex hadde med stefaren Harry.

Man kan også argumentere for at Dexter ser et speilbilde av den avdøde kona Rita i Cassie, og så snur ryggen til det rolige familielivet. Mye av tiden går ellers med til spaning og bifigurenes såpete intriger, men de siste ti minuttene introduserer noen spennende elementer. Så er ganske rolig episode, før alt forhåpentligvis blir mer intenst.

Jeg leste nylig et intervju med Showtime–sjefen David Nevins, der han avslørte at kanalen planlegger en avlegger til «Dexter». Det er nærliggende å tro at introduksjonen av Zach Hamilton er et påskudd for å la ham ta over seriemorder-geskjeften til Dexter. I så tilfelle er jeg ikke helt overbevist om at dette er en god ide, og håper heller at Debra, Hannah eller Dr. Vogel får sin egen serie. Kanskje sammen i «Cagney, Arsenic & Old Lacey».

High-five til de to personene i verden som skjønte den obskure dobbelt-referansen. Ingen? Oh, well. Vi får se hva som skjer i de kommende episodene.

Uansett gøy at gift-Hannah er tilbake i serien igjen, forhåpentligvis ikke for å hevne at Dexter tystet på henne i forrige sesong. Hun burde ha en del å snakke med Dr. Vogel om, tipper jeg. Hasta la pasta, ses neste uke!

GØRR: Et mordoffer som er knivstukket gjentatte ganger, noen raske scener fra en bilulykke – og et assortert utvalg av blodige bilder i studioet til Zach. Så ikke særlig mye voldsomheter denne uken.

SEX: Ikke noe snusk her, heller.

BODYCOUNT: 1. Så fremt Debra og Dexter overlever forgiftningen: bare et mordoffer.

FERSKE FOLK: Hannah er tilbake for første gang siden forrige sesong, men ingen splitter nye folk vi bryr oss om.

DEBRA’S FUCK–O-MATIC: Bare tre variasjoner av fuck, og en asshole. Ja denne gangen telte jeg, faktisk.

BESTE REPLIKK: I mangel av noe som virkelig utmerker seg, gå for det mest vulgære. Det er mitt motto, så: «This steak taste like asshole!».

BESTE SCENE: Dexters samtale med Zac på slaktebordet var bra spilt, og gjensynet med Hannah var lovende. Ellers ingen store høydepunkter.

FORHOLDSVIS FUN FACTS: Episoden er regissert av John Dahl, en dyktig filmskaper som i yngre dager sto bak severdige neo–noirs som «Kill Me Again» (1989), «Red Rock West» (1993) og «The Last Seduction» (1994). Undertegnede intervjuet ham for en del år tilbake, og han har som etternavnet antyder norske aner.

Dahl har regissert episoder av omtrent hver bidige TV–serie som er verdt å se, deriblant «Hannibal», «Homeland», «True Blood» og femten avsnitt av «Dexter». En bra mann. Her er traileren til «Red Rock West»:

Til slutt, ukens offisielle «Dexter»-podcast:

KARAKTER: 7 av 10 knuste speil.