• Denne episoden av «Dexter» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

Nei, ukens episode av «Dexter» er heller ingen solskinnshistorie, og antyder at familien Morgan neppe kommer til å få en lykkelig slutt. Dexter (Michael C. Hall) våkner opp av at sønnen Harrison klynker, og det er tilsynelatende blodspor på kjøkkengulvet. Illevarslende. Heldigvis er det bare Harrison som har spist en hel kartong med «Yum Yum Pops»–ispinner, og har vondt i magen.

Så drypp fra kirsebær-is er så klin likt blodflekker at selv ikke Miamis beste blodspatter–ekspert klarer å se forskjell. Ja, ja. Dexter er uendelig tålmodig med sønnen sin, men vi har jo for lengst slått fast at Dex ikke er noen vanlig psykopat – og en bra (om enn litt fraværende) pappa. Muligens ikke en like bra bror, selv om han fortsatt iherdig prøver å få til en forsoning med Debra (Jennifer Carpenter).

Hun er imidlertid belastet med en brysom samvittighet, og den spiser henne opp innenfra. Debra stirrer fortsatt ned i den mørke avgrunnen, mens øynene til Dexter stirrer lurt tilbake på henne. «Dunk dunk!». Hun våkner opp fra sin søte skjønnhetssøvn på grunn av en irriterende bankelyd. «Dunk dunk!». Viser seg å være en politikonstabel, som banker på bilvinduet hennes med en batong.

Debra sovnet i bilen sin med passasjersetet fullt av tomme ølflasker, og hun er veldig, veldig, veeeldig langt fra sober. Enda pinligere: politimannen kjenner Deb igjen som tidligere politikaptein, og ber henne tålmodig gå ut av bilen. Eller eventuelt sjangle ut av bilen. Debra krasjet tydeligvis rett inn i et parkometer før hun sluknet, noe hun selv synes er hysterisk gøyalt: «Hahahaha! Oh, mothershit!».

Klokken er fire på natten, og den siste i universet Deb vil ringe til er broren sin. Så isteden slår hun på tråden til eksen Joey Quinn (Desmond Harrington), som plukker henne opp på politistasjonen uten spørsmål eller klager. Fyren er kanskje inkompetent og under middels intelligent, men viser seg å være en god og lojal venn i nøden.

Siden Quinn har rikholdig erfaring når det gjelder pinlig fyllerør sparer han talene, og geleider Deb diskret ut. Det burde være åpenbart for alle at Debra er i krise, og er i akutt behov for hjelp. Synd for Dexter at han er den siste i verden som kan hjelpe henne nå, men de forhindrer ikke at han fortsatt prøver. Men søsteren er langt fra det eneste seriøse problemet Dex står ovenfor nå.

Dagen etter blir Dexter tilkalt til den antatte seriemorderen Lyle Sussman’s jakthytte, noe som bekrefter at Miami–politiet nå har oppdaget det Dexter allerede har visst siden forrige episode: at Sussman er død som en sild. Sist Dexter så fyren dinglet han i en kjøttkrok, men nå er liket flyttet inn på gulvet til jakthytta.

Åstedet er iscenesatt for å få det til å se ut som om Sussman blåste ut hjernen sin med en hagle, men det gjorde han jo ikke. Han ble drept av den virkelige «Hjernekirurg»-seriemorderen, som vi fortsatt ikke vet hvem er. Evelyn Vogel, muligens? Eller en av hennes psykologiske eksperimenter…? Inntil videre er det uansett en fordel for Dexter at politiet tror at den såkalte «Hjernekirurg»-saken er avsluttet, og har stemplet Sussmans død som et selvmord.

Som Masuka (C.S. Lee) sier: «Ah, suicide. Makes our lives so much easier». Åh, Masuka. Din kåte luring. Du har alltid en kvikk, upassende replikk på lur.

Debra vil ikke dra hjem for å sove ut rusen, så Quinn kjører henne rett til Elway Investigations–kontoret mens han prøver å finne ut hva som er galt med henne. På den tiden Quinn konstant drakk seg drita var det jo for å drukne sorgene etter at Deb dumpet ham – så hva er hennes unnskyldning? Rent bortsett fra at hun hittil har drept to personer, liksom?

Debra er unnvikende, og mumler noe om at hun kanskje ikke kjenner sin egen begrensing.

Dr. Vogel (Charlotte Rampling) får en urovekkende tekstmelding på vei inn på hjemmekontoret sitt: «look outside». På dørmatten ligger to pent innpakkende presanger, med kort merket «His» and «Hers». Jeg antar «His» er til Dexter. Pakkepakkepakke, yay! Begge gavene inneholder en liten hjernebit. Hurra, akkurat hva de begge ønsket seg!

Dexter har endelig tatt seg tid til å lese Vogels bøker om psykopati, og prøver å finne mistenkte blant hennes tidligere pasienter. Litt uvanlig at Vogel har skrevet om pasientene sine uten å gi dem dekknavn, men la oss ikke henge oss opp i sånne bagateller.

Poenget er at Dexter har funnet en mistenkt: Ron Galuzzo (Andrew Elvis Miller), som kvalte sin bestevenn under oppveksten og la skylda på en mobber. Vogels vitnemål under rettssaken fikk Galuzzo innelåst på en institusjon til han fylte 21 år, noe som kan være en god grunn til å bære litt nag.

Dexter forteller også Vogel at Debra kjenner til hans hemmelige liv som seriemorder, og hun er veldig forundret. Ikke bare over at søsteren kjenner til deres felles hemmelighet, men også av at Dexter så åpenbart har dårlig samvittighet. Ikke et karaktertrekk psykopater vanligvis er kjent for.

Jacob Elway (Sean Patrick Flanery) viser seg å være en veldig tålmodig sjef, som prøver å lindre Debs brutale hangover med naturmedisin. Eller eventuelt forgifte henne. Sekunder senere kommer Dexter inn på kontoret hennes, utrolig over at hun var noen millimeter unna å bli dømt for fyllekjøring. Han nekter å gå derfra før hun takker ja til en middag sammen, sånn at de kan «snakke ut».

Debra ser ut til være mer lysten på å hoppe rett ut av vinduet, men aksepterer invitasjonen med entusiasmen til en trassig tenåring. Blir sikkert kjempekoselig! De kan jo mimre om den gangen de drepte La Guerta sammen, øyeblikket Debra oppdaget at Dexter er en seriemorder – eller gangen Deb tilsto at hun var forelsket i sin egen bror. Good times.

Dexter kan dessuten fortelle henne en gladnyhet til dessert: at politiet står uten spor i El Sapo–skytningen, og har gitt leiemorderen skylda for drapet på Briggs. Selv om Dexter sto bak sistnevnte, og Deb (muligens) bak førstnevnte. Praktisk. Dette gir Dexter tid til å etterforske sin fremste mistenkte i «Hjernekirurg»–saken: Galuzzo.

En slesk fysak som jobber med salg, i likhet med flere sleske fysak-psykopater jeg har møtt i løpet av livet. Salgssjef: der har du psykopatyrket nummer en, rett etter skattefunksjonær. Galuzzo selger treningsapparater i et shoppingsenter, og Dexter oppsøker ham på jobben under påskuddet at han vil kjøpe treningsutstyr. Under demonstrasjonen av en StairMaster drar Dex frem Evelyn Vogels bok «Crave to Kill», bare for å føkke med ham.

Ron Galuzzo lar seg ikke rokke i ett sekund.

Senere forteller Dr. Vogel mer om hvordan hun og Harry kom opp med «The Code». Harrys fremste bidrag var at Dexter bare kunne drepe «dårlige mennesker», så lenge ofrene oppfylte spesifikke kriterier som gjorde dem fortjent til en dødsstraff. Vogel, derimot, ville at den første og fremste regelen skulle være «don’t get caught».

Så det hun lurer på nå er: hvorfor drepte ikke Dexter søsteren så fort hun oppdaget at han var en seriemorder? «Not that I’d ever advocate such a thing. But since Debra knew the truth about you, she’s clearly a risk». Dexter blir forbauset over spørsmålet. Han ville jo aldri i livet ha gjort noe for å skade Debra, i alle fall ikke med vitende og vilje. «She’s my sister, and I love her».

Det er vanskelig å si om dr. Vogel er oppriktig nysgjerrig, hvorvidt hun prøver å lede Dexter ned noen mørke sideveier – eller bare psykoanalyserer ham. Hun fortsetter uansett avhøret. En psykopat kan jo ikke elske, så hva er det Dexter «elsker» med søsteren? «Selfless love is hard enough for typical people, and for psychopaths it’s… Impossible». Mon tro om denne replikken kommer til å få en viktig betydning senere i serien?

Dexter lurer på om hun sier dette for å få ham til å føle seg pyton. «Quite the contrary. I want you to revel in what you are. I told you, you’re perfect. You’re perfect as a psychopath. All this talk about helping Debra, loving her. It’s like you’re Michelangelo trying to play the banjo». Vittig, men denne dama kan bli en dårlig innflytelse. De fleste Dexter blir venner med viser seg jo å være det.

Angel Batista (David Zayas) prøver å hjelpe Quinn med opptaksprøven til sersjanteksamen, og han er som vanlig i overkant intens. Puggingen går ikke særlig bra, muligens fordi Quinn ikke er særlig smart. Angel har allerede forsvart Quinns ferdigheter foran vise–politisjef Matthews (Geoff Person), så ryktet til dem begge står på spill. Under middagen oppdager Jamie (Aimee Garcia) at kjæresten Quinn sto opp midt på natten for å hjelpe eksdama Deb, noe som leder til et gørrkjedelig sjalusidrama.

Så vi hopper kjapt videre til en annen ubekvem middag. Debra og Dexter sitter i en fæl familierestaurant, mens Dexter peker ut en glad mann som spiser sammen med alle ungene og kona si. Det viser seg å være en av dem Debra reddet livet til da hun fryktløst angrep en våpendesperado i forrige sesong. Dexter prøver å bevise at Debra er en snill person, som har gjort en stor forskjell i livene til så mange. «I know you think you’re a bad person, Deb, after all that has happened – but you’re not. You’re a good person».

Det ser ut til å gjøre et lite inntrykk, men Deb er fortsatt unnvikende.

Dagen etter er Debra er ute på oppdrag med Elway, mens de spaner på en utro ektemann som har sex med en brystfager bimbo i bilen sin. Jeg begynner å mistenke at dette detektivfirmaet bare har to ansatte: Deb og Elway. Denne sidehistorien er bare med på grunn av scenen der den utro ektemannens kone senere nekter å tro at det er ham på bildet.

Selvbedrag kan være en mektig faktor, og som Elway sier: «People get used to living in denial. It’s just easier, you know?». Debra vet dette alt for godt, og blir veldig tankefull. Noe sier meg at dette kommer til å bli et vendepunkt, og enten lede til et gjennombrudd – eller et totalt sammenbrudd. Trolig det siste, sånn som Deb ter seg for tiden.

Dexter lirker seg inn i leiligheten til Ron Galuzzo, og oppdager at fyren er en kannibal – som har stelt i stand et festmåltid med fingergryte. Altså en gryterett med menneskefingrer i. Han har kjøleskapet fullt av kulinariske kannibal-delikatesser, inklusiv en hel hjerne marinert i hjemmelaget løksaus. Yummi. «Hjernekirurg»-morderen ville ha kuttet bort «insolar cortex»-biten. Så, feil seriemorder.

I gamle dager ville Dexter umiddelbart ha dekket rommet med klarplast, og festet Galuzzo til kjøkkenbordet med plastfolie ved første anledning – og deretter stukket noe spisst rett i hjertet hans. Men etter problemene med Debra virker han ikke så opptatt av å slippe løs «den mørke passasjeren» lengre, og Dex har ikke myrdet noen hittil i sesongen. Hvis vi ser bort fra impulsdrapet på Briggs, og det gjør vi jo.

Den eneste som muligens savner den drittsekken er Debra, og akkurat nå er hun travelt opptatt med å drikke seg drita på sterksprit gjemt i brun papirpose – mens hun ser på mobilvideoen fra øyeblikket hun overvant våpendesperadoen. Bedre tider. Hun har heltemodig høy promille, og befinner seg i bilen utenfor politistasjonen. Dette kommer ikke til å gå bra.

Debra sjangler ustødig inn på stasjonen, og den eneste som legger merke til henne er Quinn. Hun snøvler skikkelig: «I wanna make an offischial schtatement. I don’t want coffee, I want to confesch!». Hun hvisker til Quinn: «I killed La Guerta». Oh shit! Han geleider Deb trygt til et avhørsrom, og kobler ut mikrofonen. Hun tilstår alt, men Quinn misforstår og tror at Debra bare har dårlig samvittighet for ikke å ha reddet La Guerta i tide.

Flaks for Dexter at Quinn er så imponerende inkompetent. Deb gråter, skriker, snøvler og bønnfaller Quinn om å tro henne. Men det gjør han ikke. Og mens Deb ustødig skribler ned en full tilståelse ringer Quinn til Dexter – som er travelt opptatt med å gå igjennom potensielle «Hjernekirurg»–kandidater sammen med Evelyn Vogel. Dexter styrter bestyrtet avgårde, og tar med seg Dr. Vogel.

Hun prøver å få Dexter til å innrømme at han er mer urolig for sitt eget skinn enn for Debra, men Dexter nekter. «That’s not true. I told you I love her!». Vogel prøver å forklare at Debras kjærlighet for ham er noe helt annet: «When Debra killed La Guerta it was real, selfless love. She sacrificed everything she believed in for you. Can you see that? Your sister needs professional help, there is nothing more you can do». Med «profesjonell hjelp» mener nok Vogel egentlig «min hjelp», sånn at hun kan rote litt rundt i hodet til Debra.

Debra blir som forventet helt fortvilet da Dexter dukker opp i avhørsrommet, sammen med Evelyn Vogel – og reaksjonen hennes er temmelig hjerteskjærende. Hun skriker desperat at «I’m confeshsing everything, telling the whole fuckin’ truth! There’sch nothing you can do to schtop me!».

Der tar hun jo veldig feil. Sekunder senere stikker Dexter en sprøyte med sitt patenterte super–bedøvelsesmiddel rett i halsen på søsteren, og hun kollapser umiddelbart. Dexter smugler henne ut av politistasjonen, hengende på skuldrene, uten at en sjel på stasjonen oppdager det. En god blanding av griseflaks og slett politiarbeid, spør du meg.

Dexter innser at han ikke er i stand til å hjelpe Deb på egen hånd, og gjør bare vondt enda verre. Vogel overbeviser Dexter om at hun kan hjelpe søsteren, men for sikkerhets skyld sikrer han Deb med håndjern. Hun kommer ikke til å være på godt humør når hun våkner igjen. Best å være på den sikre siden. Kanskje en ide å finne frem en bøtte hun kan kaste opp i, også?

Dexter, på sin side, følger Vogels råd og konsentrer seg om det feltet han behersker best. Rovdrap. Så han gjør akkurat det jeg beskrev for et par avsnitt siden: ventilerer alt raseriet sitt på kannibalen Galuzzo, som han har spent fast på et bord med hjelp av veldig mye plastfolie.

Så er det på tide med en ny enetale: «You’re digusting. A cannibal, consumer of human flesh. There was a time when I couldn’t imagine anyone being what you are, and doing what you do. But now I realize that I am just like you. I consume everyone I love». Deretter drar han frem en kniv, og mens bildet går til svart hører vi en rask «splætt!».

Den mørke passasjeren har satt seg i førersetet, og Debras sammenbrudd ser ut til å dytte Dexter over til den bekmørke siden. Men ville en ekte seriemorder–psykopat ha vært så tynget av dårlig samvittighet og sorg? Neppe, og det blir forhåpentligvis et av temaene fremover. Kampen om den svarte sjelen til Dexter Morgan fortsetter uansett neste uke.

Da får vi kanskje endelig også vite hvor han kjøper all denne plastfolien hen, og ikke minst hvor han oppbevarer den. Det må ta en helvetes mange ruller bare for et eneste drap, så han er nødt til å ha et reservelager et sted.

GØRR: Sussman blir funnet med hele bakhodet åpent. Drapet på Galuzzo utspiller seg utenfor kameraet rekkevidde, og er dermed diskvalifisert.

SEX: Elway tar noen raske detektivbilder av en toppløs pike, ellers ingenting.

BODYCOUNT: 2. Du kan sikkert plusse på et halvt dusin til, med hjelp av ferskvarene i kjøleskapet til kannibalen Galuzzo.

FERSKE FOLK: Den tidligere nevnte seriemorderen Galuzzo, som forsvinner ut av serien med et splætt.

DEBRA’S FUCK–O-MATIC: Noen der ute som fortsatt holder tellingen? Tror faktisk ikke det var like mange som i forrige episode.

BESTE REPLIKK: Dr. Vogel oppfordrer Dexter til å kjøre psykopatløpet helt ut: «I want you to revel in what you are. I told you, you’re perfect. You’re perfect as a psychopath. All this talk about helping Debra, loving her. It’s like you’re Michelangelo trying to play the banjo!».

BESTE SCENE: Øyeblikket der Debra sjangler inn i politistasjonen for å tilstå var et lite sjokk, som vanlig glimrende spilt av Jennifer Carpenter. Den dama er sannelig flink til å lide.

FORHOLDSVIS FUN FACTS:

Episoden er regissert av Ernest R. Dickerson, en gammel ringrev som på nittitallet sto bak filmer som «Juice», «Surviving the Game» og «Ambushed».

Det faktum at Ron Galuzzo viser seg å være en slibrig kannibal i Jeffrey Dahmer-stil er muligens serieskapernes lille spark til «Hannibal» – «Dexters» store konkurrent når det gjelder seriemorderserier.

Episoden har tittelen «What’s Eating Dexter Morgan?». Ikke bare et ordspill som hentyder til kannibalisme og Dexters bekymringer – men også en snodig referanse til Lasse Hallström-dramaet «What’s Eating Gilbert Grape» (1993) med Johnny Depp og Leonardo DiCaprio.

«Dexter»-gjengen var også til stede på årets Comic-Con, og gjorde sine siste farvel til fansen. Her er mesteparten av panelet deres, filmet med sånn passelig skjelvent amatørkamera:

En offisiell podcast om episoden, med produsenter, manusforfatter og Sean Patrick Flanery:

Til slutt, en rask featurette:

KARAKTER: 8 av 10 hjerner marinert i hjemmelaget hvitløkssaus.

  • Denne episoden av «Dexter» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

Les også tidligere recaps av «Dexter»:
Episode 01: Debra på skråplanet, en blodig kosepuddel og begynnelsen på slutten!
Episode 02: Reservemamma vet best!