• Denne episoden av «Dexter» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

«Is this a new beginning, or the beginning of the end?». Dexter Morgan avsluttet forrige sesong med disse ordene, etter at storesøsteren Debra hadde skutt i hjel løytnant Maria La Guerta – som i lang tid hadde vært overbevist om at Dexter var seriemorderen «The Bay Harbor Butcher». Vel, det var enten LaGuerta eller Dexter – men skuddet ble begynnelsen på slutten, for sesong åtte kommer til å bli den aller siste.

Serien legges angivelig ned etter disse tolv episodene, som dermed representerer enden på soga om den sympatiske seriemorderen Dexter Morgan. Jeg ville nok ikke ha satset på at historien får en lykkelig slutt. Vi kommer til å følge denne finalesesongen med ukentlige recaps, og som vanlig: varsku for spoilers

Forholdet mellom Dexter og Debra ble en smule anstrengt lenge før LaGuerta la på røret. Mest fordi: A) Deb var vitne til at han stakk en kniv rett i hjertet på sønnen til Tom Hanks (som spilte den apokalyptiske drapsmannen Travis Marshall), og hun er nå smertelig klar over at Dexter er en seriemorder. Og litt fordi: B) Debra tilsto at hun er forelsket i broren (adoptivbroren, men allikevel isj), etter påtrykk fra psykologen sin.

Noe som til dels forklarer hvorfor Deb ikke for lengst har pågrepet Dexter for de hundre–og–ørten drapene han har begått – men tvert i mot har gjort sitt ytterste for å beskytte lillebroren, selv om det gikk grådig ut over hennes nye jobb som politiløytnant. Og enda mer utover hennes selvfølelse, samvittighet og mentale helse.

Jeg vet ikke helt om kvasi–incestuøse følelser er nok til å legitimere at Deb ga Maria LaGuerta en kule i hjertet. La gå at hun var et opportunistisk, plagsomt rivjern. Uansett litt drøyt. Men der har du søskenkjærlighet, antar jeg.

Sesongpremieren har den ironiske tittelen «A Beautiful Day», og Dexter (Michael C. Hall) morer seg med å leke med en drake sammen med sønnen Harrison – akkompagnert av «What a Wonderful Word» på akustisk gitar. For hans del er tilværelsen helt hunky–dory nå: «A better person would feel bad about LaGuerta’s death, but the truth is: it solved all my problems».

Ingen aner at Debra sto bak drapet på LaGuerta, siden Dexter klarte å delegere skylda til Hector Estrada – som i sin tid sto bak mordet på Dexters mamma. LaGuerta hadde fått Estrada frigitt etter en livstid bak murene, i håp om å ta Dexter på fersken mens han drepte mannen som ødela livet hans. Isteden ble hun et offer for sine egne intriger, mens Dexter kverket dem begge. Poetisk urettferdighet, og to plagsomme fluer i en smekk.

Det har gått et halvår siden den gangen, og Dexter har holdt seg travelt opptatt med sønnens fotballtrening, partering av lik, bowling og tilfeldig sex. Uvisst i hvilken rekkefølge. Debra (Jennifer Carpenter) danser derimot ikke like bekymringsløst på rosene. Hun møter ikke opp på politietatens minnestund for Maria LaGuerta, der Angel Batista (David Zayas) holder en fin tale – før han avduker LaGuertas offisielle minnebenk. Som har navneplakett, og gode greier.

Etter ekskonas død avlyste Angel pensjonsplanene, og han er nå tilbake i Miami–politiet som kaptein. Vi får høre at Deb tok LaGuertas død «temmelig hardt», og hun har sagt opp jobben i politietaten. Dexter har ikke sett henne på et par måneder, heller – uansett hva han later som ovenfor kollegaene. Debs måte å takle problemene på? Vel, med mye kokain og skurke-sex, ser det ut til. Enten det, eller så jobber hun deep, deep, deep under cover. Eller eventuelt en kombinasjon av begge deler.

Da Dexter bryter seg inn i leiligheten hennes for å dobbeltsjekke at Deb ikke har begått selvmord, finner han bare et bredt utvalg av legemidler: Xanax, Paxil, Adderall, pot og mer Xanax. Eller som Lindsay Lohan kaller det: en lett frokost.

Det mentale spøkelset til pappa Harry (James Remar) råder ham til å holde seg langt unna søsteren: «Dexter, you’re the problem, not the solution». Men Dex gir seg ikke, og oppsøker Debs nye arbeidsplass. Det private sikkerhetsfirmaet «Elway Investigations», der han møter sjefen Jacob Elway (Sean Patrick Flanery). Deb har ikke vist seg der på et par uker, heller.

La gå at hun jobber på fleksitid, denne radiostillheten gjør Jacob Elway litt urolig, også. Siden han spilles av Sean Patrick Flanery kan vi automatisk gå ut ifra at han en sleip jappefisk med skjulte motiver. Sist jeg så fyren ble han slaktet av Jigsaw i «Saw 3D», så forhåpentligvis skjer noe liknende denne gangen.

Debras siste oppdrag var å få fatt i en juveltyv ved navn Andrew Briggs (Rhys Coiro), en «bounty hunter»–jobb som virker litt under hennes verdighet. Er det forresten et sjakktrekk å la Deb jobbe undercover, siden hun stadig viste seg på TV som politiløytnant? Hun er jo en offentlig person nå, så det virker som en temmelig fjollete risiko å ta. Men det er muligens poenget: at Deb bevisst setter seg i livsfare, og har en slags «death wish»?

Uansett uansvarlig av Elway, spør du meg. Innen vi får sjansen til å tenke mer på alt dette blir Dexter tilkalt til et nytt mordåsted: en fyr er skutt rett i brystet på kloss hold. En helt vanlig sak… rent bortsett fra at hodeskallen er åpnet, og deler av hjernen er fjernet, da.

Etterpå klarer Dexter å finne passordet til Debs bankkonto på andre forsøk (ikke «password», men naturligvis «fuckingpassword»), og folk som fikser sånt i filmer og TV–serier irriterer meg alltid skikkelig. Jeg håpet at noen hadde laget en montasje med sånne scener på YouTube, men dessverre ikke.

Så du får bare se for deg en masse klipp der folk gjetter passord inne i hodet ditt, før vi fortsetter. Greit nok at Dexter kjenner Deb bedre enn noen på kloden, å gjette passordet på andre forsøk er fortsatt… Nei. Bare nei.

Denne manøveren sørger uansett for at Dexter vet hvor Deb kjøper sprit daglig, så han oppsøker kiosken hun har handlet i de siste ukene. Og der er søsteren. Ikke et spesielt hjertelig gjensyn. Hun hevder: «I’m a professional working a case, so why don’t you get the fuck out of here before you ruin it!», og at planen er å finne ut hvor Briggs har gjemt juvelene. Men hun virker temmelig hyper, skjelven og lettere narkoman – og veldig aggressiv.

Hun vil slett ikke snakke med Dexter, og hun vil ikke «fuckin’» se ham, heller. «Because you made me compromise everything about myself that I care about. And I hate you for it!». Men rent bortsett fra det, da? Alt på det jevne? Kan jo ikke la en liten bagatell som drapet på en politikaptein stå i veien for søskenkjærligheten. «I shot the wrong person in that trailer!», mener Deb. Wow, I guess not.

Dexter tar ikke dette særlig bra, og prøver å rasjonalisere sjokket med en innbilt, irrasjonell samtale med avdøde pappa Harry. Dexters motsvarighet til Timmy Gresshoppe. Deretter avreagerer han med et iltert tilfelle av «road rage», og kveler nesten i hjel en annen bilist foran den livredde ungen hans. Den mørke passasjeren vil definitivt ikke ha på seg sikkerhetsbeltet i dag.

Dexters nanny Jamie (Aimee Garcia) har innledet et forhold til politidetektiven Joey Quinn (Desmond Harrington), som startet på nyttårsfesten til storebror Angel. Quinn kunne trenge litt oppmuntring: han har verdens verste hell med damer, og den siste kjæresten stakk av for å jobbe som stripper i Las Vegas etter at han drepte arbeidsgiveren hennes. Skal ikke se bort i fra at Quinn går en liknende skjebne i møte, hvis Angel oppdager at han boller lillesøsteren hans.

La gå at Quinn betalte for baren til Angel med skitne penger han fikk av den ukrainske mafiaen for å stjele blodbevisene til Isaak Sirko – en badass som dessverre døde ut av serien alt for fort. Men alle disse intrigene skjedde jo for flere episoder siden, og er for lengst glemt.

Det samme er tydeligvis baren til Angel. Så den korrupte klossmajoren Quinn sniker seg diskret ut, mens Angel går gjennom eskene med Maria LaGuertas eiendeler. De var jo tross alt gift en gang, så Angel var åpenbart hennes nærmeste etterlatte. Som et lite minne beholder han DVD–en som beviser at Deb hjalp Dexter med å brenne liket av den religiøse seriemorderen Travis Marshall. Nei, jeg tøyser bare. Han beholder politiskiltet hennes.

Dagen etter, på mordavsnittet, introduserer visepolitisjef Tom Matthews (Geoff Pierson) neuropsykiatrikeren Dr. Evelyn Vogel (Charlotte Rampling), som skal bistå etterforskningen av den siste mordsaken. Du vet, liket med den åpne hodeskallen. Hun er en legendarisk profiler, som bokstavelig talt har skrevet læreboken om psykopaters hjernefunksjon. FBI kaller henne «The Psychopath Whisperer», i følge Vince Masuka (C.S. Lee). Så, dårlige nyheter for Dexter.

Denne drapssaken vekker Dr. Vogels interesse fordi morderen fjernet offerets «insolar cortex», den delen av hjernen som styrer empatien – og det er jo en egenskap psykopater mangler. Hvorvidt denne hjerneoperasjonen skyldes et slags eksperiment eller en seriemorder som samler på hjernedeler, det er et åpent spørsmål – men Vogel er spent på å finne ut mer.

Angel Batista er utvilsomt seriens store hjerte. En varm og omtenksom fyr – som gir Dexter en stygg, rød vase som sto på kontoret til Maria LaGuerta. Det vil gjøre Angel veldig glad om Dexter kan tilgi LaGuerta for å ha beskyldt ham for å være en seriemorder, før hun selv så tragisk døde. Dexter tipper litt: «So tragically died?! She died because she wouldn’t leave things alone!». Øh, whups. Ha ha, kødda…?

Dexter blir reddet av Masuka, som tilkaller ham til et møte med Dr. Vogel. Hun er tilstrekkelig gåtefull og nysgjerrig til å gjøre Dexter skikkelig ubekvem, særlig fordi hun er så interessert i å få hans synspunkter om denne mordsaken. Vogel ser kjærlig ned på en hjernebit: «Mad scientists strain to look at this as a biological mass. A body part. Yet somehow, from all those firings of neurons, something intangible emerges. Emotions. Trust, morality, love. Unless you’re a psychopath. But even then belief systems merge. As with «The Bay Harbor Butcher»… what was he like?».

Hva behager? Å ja, James Doakes, som fikk skylda for drapene til Dexter. Dr. Vogel stusser litt når Dexter forteller at sersjant Doakes var en rasende hissigpropp. Hun mener at «The Bay Harbor Butcher» må ha vært en iskald kameleon, og ofrene seriemorderen valgte ut tyder på at han opererte med en moral kodeks som dikterte at han bare drepte andre mordere. En tillært egenskap, siden psykopater ikke har noen egen samvittighet. «Makes an interesting case study. I wish I could have interviewed him». Vi snakker fortsatt om sersjant Doakes, right?

Senere forteller visepolitimester Matthews at Dr. Vogel har bodd de siste årene i England, og ringte ham plutselig opp for å hjelpe til. Dexter mistenker at hun kan ha meldt sin interesse på grunn av ham, og noe sier meg at dette er en dame med mange hemmeligheter.

Debra er muligens helt ute av kontroll, men det ser faktisk ut til at hun jobber undercover. Hun tar en rask telefon til Quinn, mens hennes provisoriske elsker Briggs har et møte med en skum filur kalt «El Sapo» (eller Padda, på godt norsk), som muligens vil kjøpe de stjålne juvelene. Quinn gir denne infoen videre til Dexter i troen av at han fortsatt holder kontakt med søsteren. Passer jo bra.

Viser seg at gullsmeden Briggs ranet hadde mafiaforbindelser, og det kan tyde på at Deb er ute på tynn is, dypt vann, og andre passende akvatiske metaforer. Dexter får også besøk av Harrison, som nå har blitt rundt tre hoder høyere og åpenbart er spilt av en annen barneskuespiller. Synd for Evan Gregor Kruntchev, som spilte Harrison i forrige sesong – men kult for Jadon Wells, som har tatt over rollen.

«El Sapo» viser seg å være en Javier Guzman, som slett ikke er noen heler – men en leiemorder. Hoppsan! Der knuser Harrison vasen til salige La Guerta, mens han svinger rundt på en kontorstol som den slitsomme ungen han er. Jeg tipper dette blir et poeng senere, så fort Angel Batista oppdager vaseskårene. Dexter drar med seg sønnen ut av kontoret, og løper avgårde for å redde Deb. Så det blir en lang kjøretur med pappa, til Fort Lauderdale. Debra er for tiden innlosjert på «Pink Motel», som ellers er kjent for å være temaet i denne teenage–komedien fra åttitallet:

Et virkelig motell, som fortsatt tar i mot gjester. La gå at det ikke befinner seg i Miami, men i Sun Valley, California – der mesteparten av «Dexter» egentlig spilles inn. Dette motellet dukket også opp i første sesong av «Dexter», i episode sju: «Circle of Friends». Men nok nerding.

Mens Harrison sover søtt i baksetet banker Dexter forsiktig på døren til hotellrommet – og forteller Debra at hun står i fare for å bli drept. Hennes svar: «I don’t fucking care! What? Aren’t you the one that’s always saying that bad people deserve to die?». Så, nei – Deb har nok ikke helt kommet over dette med at hun kverket LaGuerta. «I wake up every day, thinking about every bad decision that I ever made because of you. And it kills me that I can’t take any of it back!».

De diskuterer veldig høylytt, med tanke på at Briggs fortsatt er i motellrommet. Han er jo nødt til å høre alt. Det samme er de fleste andre hotellgjestene, i et par mils omkrets. Til slutt kommer Briggs ut, og starter et slagsmål som ender med at Dexter stikker i hjel fyren med en springkniv. Kanskje litt for å få ut noe av den rabiate frustrasjonen som har bygget seg opp, men trolig mest i et misforstått forsøk på å redde søsteren.

For dem som holder telling er dette hennes andre kjæreste på rad som har blitt drept i nærheten av Dexter. Og totalt den fjerde som har dødd under voldsomme omstendigheter, minst.

Hun tipper over, og klynker «I felt ok around him… Fuck! Fuck. Fuck! Will you fucking go?! Will you go?! Please Go!». Dexter prøver å forklare at han kom for å redde henne, og at hun åpenbart er ubalansert. Deb er ikke enig: «I’m not lost. I know exactly where I am. I’m in some shitty fuckin’ hell, which is exactly what I deserve! but you… you are lost! All my life I thought I needed you. That I couldn’t survive without you. Fuck! Fuck! It was the other way around».

Hun er så knust, og har så rett. Stakkars jente. Hun jager ut Dexter, nekter ham å rydde opp liket – og tilkaller politiet. For å gjøre situasjonen enda verre har Harrison stukket av. Dex finner heldigvis poden tidsnok til at ingen ser dem, og Harrison spør «where are we, daddy?». Dexter svarer «Lost».

Deb forteller politiet at hun var ute for å kjøpe et smørbrød da Briggs ble drept, og identifiserer seg som privat etterforsker. Så uansett hvor mye hun hater broren nå, fortsetter hun å dekke over drapene hans. Deretter ringer Deb «Elway Investigations»-kontoret, og forteller telefonsvareren at hun har en anelse om hvor Briggs bytte fra gullsmedranet befinner seg. Ikke bra. Særlig ikke fordi hun blir skygget av «El Sapo». Hjemme vasker Dexter bort blod fra Harrisons kose–puddel, og han sliter skikkelig etter det siste oppgjøret med Deb: «Without her I don’t know who I am anymore».

Mens Dexter prøver å finne roen sittende på Maria LaGuertas offisielle parkbenk kommer Dr. Vogel forbi, og gir ham en konvolutt. Den er full av groteske barnetegninger Dexter tegnet som barn. Dexter desper, men Vogel er ikke det spor redd ham: «You can’t kill me. Because I don’t fit Harry’s code». Wow. Denne dama er interessant. En potensiell morsfigur? En mektig motstander? En alliert, eller muligens en seriemorderkollega? Sannelig ikke lett å si ennå, men en spennende slutt på episoden – og en sterk start på sesongen.

Den morbide humoren som kjennetegner serien var til stor del fraværende denne gangen, og jeg får en følelse av at dette kommer til å bli mørke, triste saker. Min teori er at pappa Harry i sin tid oppsøkte Dr. Vogel for å få hjelp til å håndtere Dexter, og sammen kom de opp med «The Code». Enten det, eller så vet visepolitisjef Matthews akkurat hva Dexter har fordrevet tiden med, og har trolig visst det siden Dexter var en ung gutt.

Matthews har tross alt kjent familien siden Dexter og Deb var små, og hadde et nært forhold til deres far Harry. Så kanskje han er en av arkitektene bak Harrys moralkodeks, som sørger for at Dexter kun dreper skurker som rettssystemet ikke får dømt? Jeg sitter ikke på noen ekstra kunnskaper, så alt dette er bare ville spekulasjoner. Men det er jo sånt som er mye av moroa med denne typen serier.

Gullstjerne til Jennifer Carpenter, som virkelig vrenger ut av seg noen såre, hjerteskjærende følelser her. Drevet halvt gal av skyldfølelse, og ute av stand til å stole på det eneste faste holdepunktet hun har hatt hele livet. Dexter, som er skyld i alle problemene hennes, og roten til alt den vonde.

Jeg frykter at det bare er et spørsmål om tid før hun bestemmer seg for å tilstå drapet på La Guerta, og gud vet hva Dexter finner på da. Jeg vet at mange finner Deb skikkelig plagsom, men det forhindrer ikke at Carpenter er en virkelig imponerende skuespiller – som stadig gjør en skikkelig sterk innsats i serien.

STERKESTE ØYEBLIKK: Sluttscenen med Dr. Vogel var en overraskende vending, men Debs sammenbrudd da Dexter drepte elskeren hennes gjorde sterkest inntrykk.

BESTE REPLIKK: «All my life I thought I needed you. That I couldn’t survive without you. Fuck! Fuck! It was the other way around».

FERSKE FOLK: Dr. Vogel, Jacob Elway og Andrew Briggs. Sistnevnte ser vi neppe noe særlig mer til.

BODYCOUNT: 3. Dexter stikker i hjel Briggs, og sager opp et ikke identifisert offer. Vi vet ennå ikke hvem som sto bak mordet på mannen med den åpne hodeskallen.

DEBRAS FUCK-O-METER: Vel, tanken var god. Planen var å telle antall «fucks» Debra ytrer i løpet av episoden, men siden hun ser ut til å lide av en form for Tourettes var jeg nødt til å kaste inn det hvite håndkleet etter det første kvarteret. Så la oss bare si at det var veldig mange, og bevege som diskret videre.

GØRR: Et mordoffer med åpen hodeskalle, som viser innmaten sin ved et par anledninger, ellers fint lite groteske grusomheter til «Dexter» å være.

SEX: En av Dexters «nye venner» viser brystpartiet. Nannyen Jamie viser baken mens hun har sex med Quinn, men hun dekker kokett brystene sine.

FORHOLDSVIS FUN FACTS:

Episoden er regissert av Keith Gordon, som har stått bak en rekke episoder av serien. I yngre dager var han skuespiller i alt fra Brian De Palmas «Dressed to Kill» til John Carpenters «Christine». Han er dessuten en veldig stødig filmskaper, som bl.a. har regissert det undervurderte dramaet «Waking the Dead» (2000). En bra mann!

Dexter har en barstol med reklame for våpenfirmaet «Smith & Wesson» hjemme. Tipper det er en historie bak hvordan han fikk den. Bare sånn apropos ingenting.

Her snakker skuespillerne litt om Debras forvandling fra politiløytnant til politimorder:

En rask «Behind the Scenes»:

Her summerer skuespillerne opp de tidligere sesongene:

KARAKTER: 8 av 10 blodige kosepudler.

  • Denne episoden av «Dexter» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-