7. september har den nye filmen i Bourne-franchisen, kalt «The Bourne Legacy», norgespremiere. Før helgen kom filmen ut i USA, og filmselskapet Universal Pictures har vel grunn til å forvente en relativt ålreit suksess også i Norge om vi følger tendensen fra det som skjedde over Atlanteren.

40,2 millioner dollar spilte nemlig filmen inn over helgen. Det er ganske mye mindre enn den siste Bourne-filmen med Matt Damon i hovedrollen («The Bourne Ultimatum» spilte inn 69 millioner dollar i åpningshelgen). Men det er slett ikke uvanlig at slike reboots av kjente filmserier mister en del publikum, det samme skjedde for eksempel med «The Amazing Spider-Man» tidligere i sommer og «X-Men: First Class» i fjor.

Dessuten hadde Universal Pictures – som nettsiden Box Office Mojo er inne på i sin analyse – en durabelig utfordring med å forklare folk nøyaktig hvordan filmen kunne være en del av Bourne-filmserien når karakteren til Matt Damon ikke er med i filmen i det hele tatt (ikke direkte i hvert fall, mer om det her).

Komedien «The Campaign» med Will Ferrell og Zach Galifianakis kapret andreplassen på den amerikanske kinotoppen, med en inntjening på 27,4 millioner dollar.

Det er ikke verst, med tanke på at filmen fikk rimelig hard kritikermedfart og også er en politisk satire. Skal vi gjette vil vi likevel tro at filmen aldri blir å se på norske kinoer, som også har vært tilfelle med en rekke av Ferrells filmer de siste årene. Filmen har foreløpig ikke fått noen norsk premieredato.

Hele kinotoppen i USA:

1. The Bourne Legacy (40,2 millioner dollar)
2. The Campaign (27,4 millioner dollar)
3. The Dark Knight Rises (19,5 millioner dollar)
4. Hope Springs (15,6 millioner dollar)
5. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days (8,2 millioner dollar)
6. Total Recall (8,1 millioner dollar)
7. Ice Age: Continental Drift (6,7 millioner dollar)
8. Ted (3,2 millioner dollar)
9. Step Up Revolution (2,8 millioner dollar)
10. The Amazing Spider.Man (2,2 millioner dollar)

I Norge er det «Madagaskar 3: Full rulle i Europa» som holder stand på toppen for andre uka på rad. Filmen har spilt inn over 500 millioner dollar på verdensbasis, noe som vel også overgår forventningene DreamWorks hadde med en ganske betydelig margin.

Som nykommer på andreplass finner vi Seth MacFarlanes «Ted», og de gode tallene for filmen kan vel delvis tilskrives populariteten MacFalanes tv-serier har hatt i Norge. Filmen har også fått relativt gode kritikker, tatt i betraktning at den er en komedie:

Hele kinotoppen i Norge:

1. Madagaskar 3: Full rulle i Europa 32 868
2. Ted 29 140
3. The Dark Knight Rises 3 19 078
4. Total Recall 10 284
5. Istid 4: Kontinenter på avveie 7 263
6. Magic Mike 3 657
7. The Amazing Spider-Man 2 088
8. Rock of Ages 1 315
9. Take This Waltz 1 239
10. Get the Gringo 660

Hos Comoyo er det videonykommeren «American Pie: Reunion» som topper – filmen gikk også godt på kino i Norge, men har tydeligvis også et betydelig videopublikum. Andreplassen er også en nykommer, den siste filmen i Varg Veum-serien – titulert «Varg Veum: Kalde hjerter».

Den tredje sterkeste nykommeren er «Underworld: Awakening» på en femteplass, mens Jenny Skavlans svenske komedie «En gång i Phuket» ikke gjør veldig stort inntrykk og kun debuterer på en 9. plass.

Hele Comoyo-lista:

1. American Pie: Reunion
2. Varg Veum: Kalde hjerter
3. Wrath of the Titans
4. Chronicle
5. Underworld: Awakening
6. A Thousand Words
7. Contraband
8. Liza Marklund: Den røde Ulven
9. En gång i Phuket
10. John Carter