Det mangler ikke på heltehistorier fra Den andre verdenskrig i norsk film, men filmene om de kvinnelige krigsheltene har ikke stått i kø for å bli satt i produksjon.

Heldigvis har det norske produksjonshuset 4 1/2 i lengre tid utviklet en film basert på den smått utrolige historien om Sonja Wigert, Notodden-jenta som ble filmstjerne i Sverige i mellomkrigstida før hun jobbet for nazistene – og ble kurtisert av Josef Terboven selv, yummy! – med å fore dem informasjon fra sitt nettverk i toppen av svensk samfunnsliv.

Bare at hun egentlig var dobbeltagent og sto i ledtog med såvel svensk etterretningstjeneste som den norske motstandsbevegelsen. Jenta si, det!

Nå er opptakene til filmen etter det Filter Film og TV erfarer i gang, med svenske Jens Jonsson som regissør, og i Variety kunne vi dag lese lista over skuespillere som skal foran kamera.

Det er litt av et stjernelag av norske og svenske skuespillere, mange av dem med erfaring fra internasjonale storproduksjoner, og øverst: Ingrid Bolsø Berdal, for tida aktuell på HBO med «Westworld».

Opptakene til filmen er nå i gang, og Berdal spiller Wigert selv, får vi bekreftet av Tom Erik Kolåseter i Nordisk Film, som distribuerer filmen i Norge (den selges for tida for internasjonal distribusjon i Cannes av salgsagentene Trust Nordisk).

Dette er det første stillbildet som slippes fra filmen. Foto: Anton Martens / Trust Nordisk

Andre navn på rollelista er Rolf Lassgård («En mann ved navn Ove»), Alexander Scheer («Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales»), Edvin Endre («Vikings»), Gitte Witt Julsrud («Pornopung»), Johan Widerberg («Ocean’s Twelve»), Thomas Arnold («Thor: The Dark World»), Ingrid Vollan («Himmelblå») og Anders T. Andersen («Mammon»).

Vi kan avsløre ytterligere et navn på rollelista: Veteranen Erik Hivju, sist sett som kommandant på Oscarsborg i «Kongens nei», spiller Wigerts far i en liten, men viktig rolle. Han satt fengslet på Grini under krigen, og utgjorde trolig en sentral motivasjon for datterens dristige konspirasjon.

Manuset er skrevet av Harald Rosenløw Eeg («1000 ganger god natt») og Jan Trygve Røyneland («Okkupert»), og tar for seg hele Wigerts historie fra hun lar seg verve av svenske agenter.

Etter hvert blir dobbeltspillet tyngre og tyngre å bære, og til slutt må Wigert ta en skjebnesvanger beslutning for å redde forholdet til kjæresten, den ungarske diplomaten Andor Gellert, ifølge Variety.

Filmens tittel er simpelthen «Spionen». Noen premieredato har vi ikke hørt.