La oss være ærlige: kino er kult, men det mest spennende som skjer innen historiefortelling finner vi på tv, kabel og VOD.

Flere av våre favorittserier hang på kroken i året som gikk, deriblant «The Borgias», «The Office», «Fringe», «30 Rock» og ikke minst fabelaktige «Breaking Bad». La oss forbigå tømmerhuggeren «Dexter» med fem sekunders stillhet og deretter late som at de siste episodene bare var en vond drøm.

Enda flere serier vender heldigvis tilbake, og vi gleder oss skikkelig til nye sesonger med «Game of Thrones», «Rectify», «House of Cards» og «Hannibal».

Det vi imidlertid er opptatt av akkurat nå er seriene som debuterer i 2014, og her er noen av titlene vi gleder oss mest til i året som kommer:

«TRUE DETECTIVE»

True_Detective_Serie_de_TV-976194456-large

Denne HBO-serien starter opp allerede 12. januar, men ligger godt an til å bli en av årets store høydepunkter. Ikke minst takket være det høye nivået på talentene som er involvert.

I hovedrollene finner vi Matthew McConaughey og Woody Harrelson; som spiller to politidetektiver som tilbringer 17 år på å spore opp en seriemorder i Louisiana. McConaughey spilte inn «True Detective» like etter AIDS-dramaet «Dallas Byers Club», og bærer unektelig preg av å være en smule utmagret etter den beinharde dietten.

Så han ser passende hjemsøkt ut. Med tanke på at taglinen for serien er «Touch darkness, and darkness touches you back», kan vi trygt gå ut i fra at dette kommer til å bli…vel, dark shit.

Alle episodene er skrevet av Nic Pizzolatto («The Killing») og regissert av Cary Fukunaga («Sin Nombre», «Jane Eyre»), så dette er mest å regne som en åtte timer lang film.

Planen er at hver sesong vil ta for seg en ny krimhistorie, med nye hovedpersoner – så dette er et prosjekt som kan fortsette i flere år fremover.

Det vi har sett av filmklipp og trailere virker i alle fall fordømt lovende.

Her er en interessant «making of», også:

«THE KNICK»

knick

Regissør Steven Soderbergh annonserte høytidelig at han skulle pensjonere seg fra hele filmbransjen etter at han hadde gjort seg ferdig med «Side Effects» – som attpå til ble sluppet rett på hjemmekino i Norge.

Til gjengjeld ble hans HBO-produksjon «Behind the Candelabra» satt opp på kino, selv om den opprinnelig ble laget for kabel. Soderbergh hevdet at han ville vie tiden til kunstmaling, men det tok heldigvis ikke mange minuttene før han ombestemte seg.

For mens du leser dette er Steven travelt opptatt med å regissere alle åtte episodene av miniserien «The Knick». Et drama som tar for seg hverdagen på Nickerbocker-sykehuset i New York på begynnelsen av 1900-tallet, med Clive Owen i hovedrollen som legen John W. Thackery.

Siden serien for tiden er under innspilling på location i New York er det ikke sluppet noen trailer ennå – men Soderbergh fikk en del oppmerksomhet på verdenswebben da han bl.a. forvandlet hele Hooper Street i Brooklyn til et område fra århundreskiftet, komplett med flere hundre statister i tidsriktige klær.

Serien forventes på kabelkanalen Cinemax i slutten av 2014, og vi kan regne med at den omtrent samtidig vil være tilgjengelig her hjemme på HBO Nordic.

«BETTER CALL SAUL»

saul

«Breaking Bad» endte akkurat da den skulle, og soga om Walter White fikk en helt perfekt slutt.

Vi bør kanskje saluttere serieskaperen Vince Gilligan for at han ikke dro ut historien i flere år til, men det forhindrer ikke at vi satt igjen med en tom og trist følelse etter finaleepisoden. Vi vil naturligvis ha mer, og får det vi vil ha.

For Gilligan vender heldigvis tilbake til dette universet i avleggeren «Better Call Saul», en komiserie om den lurvete advokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk). Serien vil angivelig ta for seg Sauls karriere før han rotet seg bort i meth-imperiet til Walter White, og vil gi oss sjansen til å se hvordan han prosederer i retten.

Det ryktes at serien vil hoppe frem og tilbake på tidslinjen litt, men siden dette i hovedsak er en «prequel» er det jo mulig at vi vil få gjensyn med gamle «Breaking Bad»-kjenninger. Noe som forhåpentligvis betyr at Mike (Jonathan Banks) er med!

Planen er at «Better Call Saul» starter opp på kabelkanalen AMC høsten 2014, selv om opptakene ennå ikke har startet. I slutten av november signerte i alle fall Vince Gilligan en avtale med produsenten Sony Pictures TV, så ting bør skje kjapt fremover.

Netflix har snappet opp rettighetene til serien, som vil være tilgjengelig der bare dager etter at episodene er vist i USA.

«BELIEVE»

Believe - Season Pilot

Med «Gravity» har Alfonso Cuaron regissert en av årets aller beste kinofilmer, så da er det jo bemerkelsesverdig at han i november uttalte under en panelsamtale for The Hollywood Reporter  at TV-mediet er mye mer interessant enn film.

Ekstra spennende fordi Cuaron har regissert pilotepisoden til det overnaturlige dramaet «Believe», som han dessuten har skapt i samarbeid med allestedsnærværende J.J. Abrams.

Historien er konvensjonell nok, og sirkler rundt en liten jentunge ved navn Bo (Johnny Sequoyah). Hun er utstyrt med overnaturlige krefter, som lander et sted mellom Carrie og E.T.. Mens mektige skurker under ledelse av den lumske Skours (Kyle McLachlan) prøver å få fatt i pikebarnet, er det opp til den dødsdømte fangen Tate (Jake McLaughlin) å beskytte henne.

Serien legger seg på en realistisk stil med håndholdte kameraer og naturalistisk skuespill, og bare det at Cuaron er involvert garanterer at dette blir noe utenom det vanlige.

Bak kulissene har det vært en del trøbbel, og hittil to showrunners har forlatt produksjonen på grunn av «kreative uenigheter» – men innspillingen er nå i full gang, og serien skal etter planen starte på NBC i løpet av våren.

«PENNY DREADFUL»

Her har vi en spennende serie det har blitt sluppet fint lite info om. I følge kabelkanalen Showtime «en psykoseksuell» eventyrserie som utspiller seg i 1880-tallets London, og tar for seg «den sanne historien» om en rekke kjente romanfigurer fra gotisk litteratur.

Deriblant Victor Frankenstein, Dracula og Dorian Gray. Høres unektelig ut som Alan Moore-tegneserien «League of Extraordinary Gentlemen», men vil forhåpentligvis bli vanvittig mye bedre enn den pinlige filmatiseringen, som var så forferdelig at den fikk Sean Connery til å førtidspensjonere seg.

«Penny Dreadful» er skapt av betydelige talenter: serien er produsert og skrevet av John Logan, som tidligere har sanket Oscar-nominasjoner for «Hugo», «Gladiator» og «The Aviator».

Sjefsprodusenten er selveste Sam Mendes, som for tiden forbereder neste Bond-film – og de to første episodene er regissert av Juan Antonio Bayona («The Impossible», «The Orphanage»).

Rollelista er også solid: med folk som Josh Hartnett. Eva Green og Timothy Dalton i hovedrollene. Et kostbart storprosjekt, ifølge denne offisielle produksjonsbloggen:

«THE STRAIN»

strain

Vår mann Guillermo del Toro hadde hele tiden planer om at «The Strain» skulle bli en TV-serie. Men siden ingen av TV-studioene var interesserte ga han isteden ut denne vampyrhistorien som en romantrilogi, i samarbeid med forfatteren Chuck Hogan.

Etter å ha lest den første boken ble kabelkanalen FX ivrig, og nå er innspillingen av første sesong i full gang.

Sjefsprodusent Guillermo del Toro har selv regissert pilotepisoden, og serien har premiere i juli 2014. Denne grøsserserien dreier seg om vampyrer, men ikke den furtne typen som utvikler varme følelser for Kristen Stewart.

Her er vampyrismen en slags virusinfeksjon, som forvandler ofrene til groteske udyr med lange tunger – og det er opp til en liten gruppe helter å overvinne dem, før hele kloden blir overtatt av blodsugerne.

Ron Perlman (og Blade) er dessverre fraværende, men rollelista består av «Game of Thrones»-kjenningen David Bradley, Kevin Durand, Doug Jones og Sean Astin.

FX-sjefene har høye forventninger og planer om fire sesonger, som skal fortelle en sammenhengende historie med en klar slutt. Det eneste som offisielt er sluppet så langt er en kryptisk viral-video:

I mellomtiden, her er en «motion comic» basert på tegneserieversjonen, som gir oss en pekepinn på hvordan pilotepisoden kan se ut:

«GOTHAM»

gothamcentral

Vi vet for å være ærlig fint lite om denne FOX-serien, som hverken har avslørt skuespillere eller startet innspillingen ennå.

«Gotham» ble annonsert samme dag som pilotepisoden av skuffelsen «Agents of S.H.I.E.L.D.» hadde premiere. Et frontalangrep på Marvel-studioet, for å gjøre det klart at DC Comics kommer for å bite dem i strupen.

«Gotham» er nemlig løst basert på tegneserien «Gotham Central», og følger de yngre årene til politikommisjonær James Gordon. Batman himself vil ikke dukke opp i serien, men det vil til gjengjeld en ung Bruce Wayne.

Pilotepisoden tar for seg Gordons etterforskning av drapet på foreldrene Thomas og Martha Wayne, den traumatiske hendelsen som førte til fødselen av Lynvingen. James Gordon vil i følge den offisielle oppsummeringen også etterforske forbrytelsene til «skurkene som gjorde Gotham City kjent».

Hvorvidt alt dette vil ha en sammenheng med den kommende «Batman vs. Superman»-film er usikkert, men ikke helt usannsynlig. TV-kanalen Fox har allerede gitt grønt lys til en hel sesong, så sjefsprodusent Bruno Heller slipper å vente på reaksjonene etter pilotepisoden.

«Gotham» er spikret inn for TV-sesongen 2014, så serien er nødt til å ha en kort produksjonstid – noe som ikke akkurat gjorde underverker for «Agents of S.H.I.E.L.D.». Vi vet ennå ikke hvem som skal spille hovedrollen som James Gordon, men håper virkelig at det blir Bryan Cranston.

Han har jo allerede portrettert Gordon i den glimrende animasjonsfilmen «Batman: Year One»:

Cranston burde dessuten ha litt ledig tid nå som «Breaking Bad» er nedlagt, og er som skapt for rollen:

«THE RED ROAD»

theredroad

En av våre store TV-favoritter i 2013 var en serie som ikke fikk all verdens oppmerksomhet: det gripende dramaet «Rectify».

Dette var kabelkanalen Sundance Channels første egenproduserte TV-serie, men nå satser de stort på «The Red Road». En dramathriller i seks deler, skapt og skrevet av Aaron Guzikowski – som for tiden er aktuell på norske kinoer med den intense thrilleren «Prisoners».

«The Red Road» følger kollisjonen mellom to samfunn. På den ene siden finner vi en amerikansk småby representert av sheriffen Harold Jensen (Martin Henderson). På den andre: en indianerstamme i Ramapo-fjellene, og den kriminelle tøffingen Philip Kopus (Jason Momoa).

Situasjonen detonerer etter at disse karene slår seg sammen, uten at vi foreløpig vet hva denne uhellige alliansen går ut på. De fleste burde kjenne den karismatiske muskelbunten Jason Momoa som Conan og Khal Drogo i «Game of Thrones», mens Martin Henderson har dukket opp i alt fra «The Ring» til «Smokin’ Aces».

Pilotepisoden er regissert av prisvinneren James Gray («The Yards», «We Own the Night»), og serien starter i USA en gang i februar.

Uvisst når den kommer til Noregs land, men vi satser på at den vil bli plukket opp av en eller annen VOD-leverandør.

«THE LEFTOVERS»

leftovers

Damon Lindelof har fått en del hets fra filmnerder, som er misfornøyde med arbeidet han gjorde som manusforfatter for bl.a. «Lost», «Prometheus» og «Star Trek Into Darkness». La oss ikke ta den debatten her, men Lindelofs neste prosjekt virker uansett lovende.

Han vil sjefsprodusere HBO-serien «The Leftovers», basert på romanen av Tom Perrotta. Mer enn hundre mennesker forsvinner i småbyen Mapleton, og de er muligens de første til å dra opp til himmelen i en bibelsk oppstigning.

Resten av befolkningen fortsetter hverdagen i påvente av dommedagen, mens politisjefen Kevin Garvey (Justin Theroux) prøver å holde orden i kaoset. De to første romanene til forfatteren Tom Perrotta ble filmatisert som godbitene «Election» (1999) og «Little Children» (2006), noe som i seg selv har skapt store forventninger til denne HBO-serien.

Eneste grunn til skepsis er at pilotepisoden er regissert av Peter Berg, som i fjor hadde den tvilsomme æren av å toppe Filters «Årets verste filmer 2012»-liste med kalkunen «Battleship».

Det gjenstår å se om Berg klarer å gjenskape den syrlige, satiriske tonen fra romanen, men vi stoler på HBO. Så dette bør bli noe spesielt. Ingen trailer ennå, men man kan se de første små glimtene fra «The Leftovers» i HBOs «Yearender»:

«FARGO»

tvseriegled fargo

Darn tootin’! Kabelkanalen FX gjenoppliver nå Coen-brødrenes «Fargo» (1996) som en såkalt «limited series» på ti episoder – der fokuset er på en ny gruppe norskamerikanske innbyggere i Fargo, som forhåpentligvis ikke alle blir stappet inn i en kvistkutter.

I likhet med filmen er angivelig serien basert på virkelige hendelser, så vi får håpe at det ikke medfører at noen japanske damer fryser i hjel. Ellers har TV-versjonen av «Fargo» bare miljøet og tonen til felles med filmen.

Vi får dessverre ikke noe gjensyn med Marge Gunderson (Frances McDormand er snart aktuell i HBO-dramaet «Olive Kitteridge»), men rollelista er fylt opp av kjenninger.

Deriblant Martin «Bilbo» Freeman (som den lurvete forsikringsselgeren Lester Nygaard), Bob Odenkirk (som politimannen Billy Olsen), Billy Bob Thornton (som den skurkete Lorne Malvo), og Oliver Platt (som Minnesotas supermarked-konge Stavros Milos).

Joel og Ethan Coen er oppført som sjefsprodusenter, men i et ferskt intervju med filmbladet Empire innrømmet brødrene at de knapt har vært involvert i produksjonen etter at de solgte inn prosjektet til FX.

Pilotepisoden er regissert av «Breaking Bad»-veteranen Adam Bernstein. Siden serien for tiden er under produksjon er det ikke sluppet noen trailer ennå, men her er i alle fall en påminnelse om hvor gøyal Coen-filmen er:

Gleder vi oss litt?

…og her er ytterligere ti serier som kan være verdt å få med seg:

«TURN»

«HELIX»

«INTELLIGENCE»

«THE LAST SHIP»

«RESSURECTION»

«24: LIVE ANOTHER DAY»

«LOOKING»

«BLACK SAILS»

«KLONDIKE»

«LEGENDS»