Et par tekniske problemer (flere ukers Urge-søl + sigarettaske + Mac = ikke kompatibelt) har forsinket ukens recap av Bliss-jakten på Det Nye-jenta. Eller var det Det Nye-jakten på Bliss-jenta? Jeg husker ikke.

Vinneren kommer på forsiden av Det Nye og får en blogg.

Jeg får fremdeles frysninger av den prisen der, altså. Vinneren får en blogg. Bare sånn «gratulerer, her er en blogg!». Det er dette som løfter denne modellkonkurransen opp på et høyere nivå enn alle de andre.

Kontrakter med modellbyråer, reklamekampanjer, Vogue-forsider og kontanter er for amatører. Proffene får en blogg. Hadde internettet vært det minste folkelig og demokratisk kunne hvem som helst hatt en blogg, men slik er det jo ikke, så dette er virkelig en enorm mulighet for hun som til slutt kan kalle seg Det Nye-jenta.

Mari forteller at jakten er i full gang og at de allerede har funnet to jenter som skal få komme til Oslo (til Oslo!) for å bli satt på tøffe utfordringer.

Camilla gikk direkte videre, mens kreative Marit (hun som foretrakk å sminke seg som et dødningenhode på bloggen sin og som allerede hadde noe sånt som 100 000 følgere på Instatwitterbook) ble stemt frem av leserne. Seerne. Noe sånt.

Mari blir filmet mens hun vandrer nyfønet og redaktøraktig rundt i Det Nyes lokaler og sier at hun som tidligere modell vet hva hun er på jakt etter i Det Nye-jenta.

– Utstråling og smil en fordel, men først og fremst er vi på jakt etter noen som kan inspirere andre med kreativitet, stil og engasjement, sier Mari.

Er det ingen som har tenkt å si at kravene er «178 cm, 48 kilo og gjør som du blir bedt om, din snørrunge!»?

Eller it-jenta, som dommertrioen ofte sier.

En trio som består av tidligere modell og nå Det Nye-redaktør Mari Midtstigen, it-jente og moteredaktør i Det Nye Charlotte Thorstvedt, og motefotograf og modellspeider Ole Marius Fossen (han med David Hasselhoff på hjemmesiden sin).

Jeg skulle ønske noen laget Vi Menn-mannen. Den modelljakten hadde jeg gjerne sett! Krav: 190 cm, 95 kilo, tidligere leiesoldat, jeger eller ufo-entusiast med sans for biff og pupp. Juhu!

Men nok om det.

Tilbake til det Mari omtaler som den hemmelige prosessen før noen blir plukket ut til å delta i en sånn konkurranse – en del ingen modellrealityserier noensinne har holdt hemmelig. Den delen hvor dommerne ser på bilder av kandidatene og sier akkurat hva de mener om dem.

Og i kveld er trioen nådeløs. Virkelig. Jeg kan ikke huske å ha sett eller hørt en sånn tone på fjernsyn i det hele tatt.
For eksempel om antrekkene Martine (16) har lagt ut på sin blogg:

– Oj, de skulle vi hatt i bladet! roper Charlotte.

– Dette var jo dritkult! utbryter Ole.

– Herregud, hun har jo på seg det skjørtet jeg har på meg i dag! hojer Charlotte.

Martine (16) bor i en bygd og forteller på videoen sin at hun egentlig burde ha vært ute og solt seg, spist is og chilla og sånn, men at hun i stedet prioriterer Det Nye-søknaden sin. Ambisjonsnivået til disse jentungene, altså…!

Martine beretter også om det harde livet på landet, hvor man vanligvis ikke går i så pene klær – i sko og skjørt og sånn – men hun bryr seg ikke om hva andre synes for som hun sier:

– Jeg er meg selv!

Mari blir helt rørt i sin nådeløse vurdering, og synes det er utrolig kult at Martine (16) kommer fra en bitteliten bygd men likevel har stil.

Charlotte er nådeløst imponert over at man kan være så ung og ha så stor interesse for mote, i motsetning til det jenter vanligvis er opptatt av når de er i tenårene, som fysikk, matte, og oljeutvinningsmetoder.

Over til Lone (18), som virkelig får gjennomgå av den frittalende og uredde juryen.

– Veldig fine øyenbryn, sier Ole.

– Ser ut som en supermodell, sier Charlotte.

– Får Cara-vibber av henne, legger Ole til.

Trioen ler nådeløst og kjærlig når de oppdager at Lone (18) faktisk har et bilde av Cara Delevingne på bloggen sin.

Lone (18) liker å eksperimentere med sminke, og vil bli Det Nye-jenta slik at hun kan inspirere andre jenter til å være seg selv.

– Kjeeeempeskjønn, sier Mari.

– Veldig sprudlende, kurrer Charlotte.

– Jeg liker bildene, sier Ole.

Du er sjokkert, ikke sant? Jeg sa jo at ingen hadde snakket slik om mulige kandidater på fjernsyn noensinne.

Over til Stine (16), som Ole synes ligner på Therese Johaug fordi hun ser så naturlig ut.

Stine (16) forteller at hun er en smile- og sprudlejente, men at hun har lyst på en ny utfordring og derfor ønsker å bli den nye Det Nye-jenta.

– Den nye IT-jenten, legger hun til, for siden hun bruker mye tid på Instasnapgramface og premien er en blogg, har hun antatt at IT-kunnskaper er viktig.

Juryen har jo egentlig lyst til å trille ned av designsofaen og skrike av latter over at Stine (16) ikke vet forskjell på IT og it, men de er nådeløse og uforbeholdne i sine tilbakemeldinger og erklærer at Stine (16) er utrolig sjarmerende og sprudlende.

It-jente Charlotte Thorstvedt tar seg tid til å forklare hvordan man blir nettopp it-jente.

– Det vi de har til felles er en blanding av noe medfødt og litt flaks, en mystisk, magnetisk kraft som gjør at folk legger merke til oss dem.

Eller som Rudyard Kipling skrev om den middelaldrende enkefru Bathurst i novellen Mrs Bathurst allerede i 1904:

It isn’t beauty, so to speak, nor good talk necessarily. It’s just ‘It’.

Men det var nå det vi i dag ville kalle chick-lit-forfatteren Elinor Glyn som har fått all kred for å funnet opp begrepet. I en artikkel i 1925 definerte hun begrepet slik:

«It» is that quality possessed by some which draws all others with its magnetic force. With «It» you win all men if you are a woman and all women if you are a man.

Elinor Glyn produserte senere den massive filmsuksessen «It» (1927), basert på denne artikkelen, med Clara Bow i hovedrollen, og Clara Bow ble således massekulturens første globale it-jente, i tillegg fikk hun betegnelser som «the originale femme fatale and material girl».

Så hvis vi bruker Kipling som utgangspunkt jakter Det Nye-juryen på et snart 100 år gammelt fenomen. Og det er vel praktisk å legge til at Elinor Glyn hadde Benito Mussolini på sin liste over it-menn, for øvrig.

Nok om det. Eller nok om it.

Over til Anette (19), som er glad i klær og veldig glad i å tegne. Veldig flink til å tegne, må jeg legge til, for jeg roper høyt til tv-apparatet at hun øyeblikkelig må finne seg en illustrasjonsjobb og løpe så fort hun kan fra modelldrømmene sine.

Anette (19) legger til at hun er nerdejente fordi hun kan hele «Ringenes herre» utenat, hvorpå jeg roper høyt til tv-apparatet at det ikke gjør henne til en nerdejente, bare noen som er ti år for sent ute til å ligge i kø utenfor Colosseum kino.

– Jeg bør bli Det Nye-jenta for jeg når ut til et stort publikum, avslutter Anette (19).

– Jeg eeeelsker henne, sier Charlotte nådeløst.

– Veldig kul, altså, sier Mari, like nådeløst.

– Veldig fotogen, jeg hadde ikke hatt noen problemer med å slenge henne på coveret, sier Ole, den mest nådeløse av dem alle.

Over til Marlene (21). Trioen er innom Marlenes (21) blogg, sukker nådeløst over hvor søt den er i sin hverdagslighet, før de ser på den innsendte videoen.

Marlene (21) jobber i en klesbutikk og har hatt ME i to år, og forteller at hun med det egentlig er på grensen til det hun klarer akkurat nå, men at hun blir glad av å gjøre kundene sine glade.

– Kjeeeempesøt, sukker Charlotte nådeløst.

– Jeg vet ikke om hun egentlig vil være i stand til å produsere og blogge så mye for Det Nye hvis hun allerede er på grensen, sier Ole, som brått er nådeløs på ordentlig.

Heldigvis blir han nådeløst korrigert av Mari.

– En slik styrke er kvaliteter vi virkelig ser etter i Det Nye-jenta, sier Mari nådeløst.

Nok om ME. Over til Neumi (22), som studerer mote ved et college i New York.

Neumi forteller at hun er født og oppvokst i Oslo, men opprinnelig kommer fra Nigeria. Girlfriend, hvis du er født og oppvokst i Oslo garanterer jeg deg at du opprinnelig er fra Norge uansett hvilken hudfarge du har.

Neumi beskriver i detalj hva hun har på seg – magetopp, pencil skirt og knuckle rings – noe som får Charlotte til å kaste seg nådeløst frem og erklære at Neumi følger med på trendene.

Nok om trendjenter. Over til Susanne (23), som juryen øyeblikkelig og nådeløst påpeker har nydelige øyne.

Susanne (23) sier sjenert at Det Nye-jenta skal ose av selvtillit, men samtidig være tilnærmelig og folkelig.

– Det skal jo ikke være uoppnåelig å være Det Nye-jenta, avslutter Susanne (23) usikkert.

– Jeg synes hun ser flott ut, nydelig beinbygning i ansiktet, sier Ole nådeløst.

– Du får kjempe litt for henne du, da, glipper det faktisk ironisk fra Mari.

– Ja, det var det, da, sier Ole uentusiastisk.

Nok om Susanne. Over til Benedicte (22) som studerer på Musikkteaterhøyskolen i Oslo og jobber på Wallmann’s Salonger.

– Jeg vil bli Det Nye-jenta fordi jeg vil bli inspirert og vil inspirere andre, sier Susanne (22).

– Jeg likte veldig godt at hun vil inspirere andre, sier Mari nådeløst.

– Under sminken, langt der nede, finnes det et vakkert ansikt, sier Ole, som er urovekkende i sin genuine nådeløshet.

Ole tar seg tid til å forklare hva han forventer av Det Nye-jenta:

– Hun skal være salgbar, hun skal stå for de verdiene Det Nye står for, som er friskhet som skal appellere til den vanlige jenta på gata (han mener ikke gatejenter) og ikke de som vil være skinnypaninny-fotomodeller, altså.

Eller, jeg tror han sier skinnypaninny. Jeg aner ikke. Ole er uansett uten nåde.

Nok om skinnypaninny. Over til medisinstudenten Karn (21).

– Eeeelsker stilen hennes, hun gjør Fjellräven kult, hviner Charlotte nådeløst mens de scroller på Karns (21) blogg.

– Jeg tror at hun faktisk går i disse klærne mens hun studerer medisin i Bergen, slår Mari nådeløst fast.

– Jeg bør bli Det Nye-jenta fordi jeg har mer å bidra med enn de andre jentene som melder seg på i slike konkurranser, sier Karn (21) i videoen sin.

Og det Karn (21) har, ifølge seg selv, er «et fotogent ansikt, interesse for mote og fotografi og at jeg har en blogg og at jeg brenner veldig for dette».

I motsetning til absolutt alle de andre som har meldt seg på konkurransen.

Jeg blir fylt av håp om Karn (21) kommer med til en finalerunde – det ligger noe deilig nedlatende i en sånn påstand.

Så legger Karn (21) til de magiske ordene:

– Også er jeg meg selv.

Juryen går bananas i nådeløshet.

– Hun har totalpakken, sier Mari.

– Den beste vi har sett så langt, sier Charlotte og sammenligner Karn (21) med motebloggmodellgründer Elin Kling.

– Jeg liker best at disse jentene er ydmyke, sier Ole – modellspeideren – litt betuttet. Men så har han altså David Hasselhoff som blikkfang på nettsiden sin.

Nok om selvsikre (og forhåpentlig bitchy) medisinstudenter, over til bloggveteranen Regine (28).

28?! Når ble dette en KK- eller Tara-konkurranse?!

Regine forteller at hun akkurat nå er avhengig av en rosa Chanel-neglelakk, og at hun vil være en god reprensentant for Det Nye fordi hun er glad i skjønnhet og shopping.

– Veldig proff video, sier Mari nådeløst.

Men Ole er på en rull.

– Lite energi, veldig nedstemt, sier han. Heh! Ole er i ferd med å komme ut av koseskallet sitt. Håper han blir rasende en eller annen gang i serien, slik motefotografer jo bør bli.

Og det var dagens kandidater.

Over en matbit slår Mari fast at Ole er den som er vanskeligst å tilfredsstille.

– Jeg synes at du er veldig utseendefiksert, sier Mari.

– Det er derfor dere har tatt meg med, furter Ole. – Og det er forskjell på jobb og personlige preferanser.

Deilig. Dette fra mannen som nettopp fortalte at han foretrakk ydmyke jenter.

– Jeg er her fordi jeg vet hva bransjen vil ha og hva som selger, avslutter han.

– Jaha? sier Mari spørrende ut i luften, som om hun aldri har hørt det før.

Så må trioen plukke ut sin finalist, samt de fem som leserne (seerne) skal stemme på.

De bruker tid på å fortelle hvor inspirert de ble av ME-syke Marlene (21), som er et sikkert tegn på at det ikke blir henne de velger.

Jeg skjelver foran fjernsynsapparatet og håper trioen skal velge Karn (21) som sin direktefinalist.

Dette programmet trenger desperat en jente som muligens kan komme i kontakt med sin indre bitch.

OG DE GJØR DET!!

I den brå lykkerusen som følger er det meg revnende likegyldig om noen går inn på Det Nyes hjemmesider og stemmer frem noen av de andre.

Den fremtidige modell-fastlegen Karn (21) er med.

Min drøm om en rasende Ole og en ikke-ydmyk deltager lever videre til neste uke.