Mens vi venter på at TV3 skal dra i gang årets monsterversjon av «Top Model Norge», som de lover skal bli den tøffeste noensinne (teaseren viser håpefulle modeller som klatrer opp et fjell, så kanskje vi får en «71 grader Top Model», hvor modellene må ligge i telt i og iføre seg mascara i minus 30?), kan vi korte ned tiden ved å se modelljaktsuppen TV 2 har varmet opp i Bliss-mikrobølgeovnen og serverer under det saftige navnet «Det Nye-jenta». «En annerledes modellkonkurranse».

Velkommen til Nille, dere!

Det Nye har jaktet på forsidepiker og forsidegutter siden en gang på 80-tallet

En gang i tiden, for lenge siden, var Det Nye nasjonens absolutt ledende ungdomsblad, og det på alle plan – musikk, film, mote og ikke minst humor. Dette er så lenge siden at vi lo høyt av Pusur, og siterte vår livsveileder Søren når ting var på sitt mørkeste.

Journalister som Yan Friis, Peter Nagy og Tone Skårdal Tobiasson reiste verden rundt og møtte superkjendiser som Patrick Swayze og Alison Moyet, mens Sølvi Dos Santos laget motereportasjer vi ikke engang kunne forestille oss fantes i Vogue (som vi som Ingrid Bjørnov så riktig har påpekt uttalte på samme måte som «rouge»).

Også hadde de en årlig kåring som het Det Nye-piken – og i likestillingens navn – Det Nye-gutten. Hvem som helst kunne sende inn bilde av seg selv, og bli kjendis over natten. Mine Det Nye-kilder kan for øvrig fortelle at Morten Rudå ble den første Det Nye-gutten.

Så vet du det.

Hvem som helst kunne bli forsidepike eller forsidegutt hos Det Nye.

Nå har Det Nye og TV 2 Bliss altså bestemt seg for å gjenopplive konseptet i form av en billig reality, og over 600 norske jenter har latt seg friste av de nesten uvirkelig glamorøse premiene: Vinneren får ikke bare bildet sitt på forsiden av Det Nye, hun får også en blogg. En blogg! En helt gratis blogg!

En gratis blogg kommer ikke av seg selv, altså.

Utgiftene er jo vanligvis enorme, og man skal kjenne ganske mange på innsiden av bloggmiljøet for å starte en blogg. Tenk på alt utstyret du må ha…!

Datamaskin med tastatur, en ledning som kobler deg til internett, en dings som kan ta bilder, en greie som gjør at du kan laste opp bildene, for ikke å snakke om disse funksjonene som gjør at du kan lage forskjellige fonter og legge filtre på bildene dine og sånn.

Jeg vet ikke hva slikt koster i virkeligheten, men det er sikkert fryktelig dyrt.

Men den nye Det Nye-jenta får altså alt dette gratis hvis hun kommer gjennom nåløyet til de tre dommerne.

De tre dommerne vurderer bl.a. kandidatenens blogger. Ingen blogg, ingen modell!

600 jenter har altså sendt inn en søknad. Og det tunge arbeidet med å plukke ut seks finalister faller på de magre, men velformede skuldrene til eks-modell og Det Nye-redaktør Mari Midtstigen, it-girl (ja, hun presenteres som det) og Det Nye-moteredaktør Charlotte Thorstvedt og fotograf Ole Marius Fossen, som har et bilde han en gang tok av David Hasselhoff som blikkfang på hjemmesiden sin.

Så han vet i det minste hva star quality er.

David Hasselhoff – mannen tiden har gitt opp å løpe fra.

– Jeg ser etter formidlingsevne, Charlotte etter stil og Ole etter et coveransikt, forklarer Mari.

 Men tilgi meg. Det har nå tatt deg like lang tid å lese dette som det tar å se en episode av Det Nye-jenta, så jeg meg skru opp tempoet en smule.

Charlotte, Mari og Ole Marius sitter i en glam sofagruppa i en glam leilighet med panoramautsikt over byen, og foran dem på bordet ligger en haug med headshots.

– Dere skal nå få være med på den hemmelige prosessen som foregår før kameraene begynner å rulle, forklarer Mari, åpenbart uvitende om at kameraene har rullet i flere minutter allerede, og at det de gjør ikke lenger er spesielt hemmelig.

– Vi skal plukke ut én som går rett til finalen, sier Mari. – Og så skal seerne stemme frem sin favoritt. Ole, hvem liker du?

Ole velger Andrea (17). – Hun har fine kinn, sier han.

– La meg sjekke bloggen hennes, sier Mari og scroller på iPaden sin. – Veldig fin font.

Denne fonten fikk eggstokkene til Det Nyes sjefredaktør til å vibere vagt.

 – Kule bukser, sier stilekspert Charlotte. – Jeg har sånne selv.

Sånne bukser laget vi på 80-tallet ved hjelp av et klorbad og en saks. Men de koster sikkert 2700 kroner på Koma nå.

På videoen sin forsikrer Andrea (17) at hun i disse tider mener det er viktigst å bli kvitt janteloven.

– Jeg tør å være meg selv, sier Andrea (17). Det er derfor lar hun seg inspirere av moteblader og motebloggere.

– Men er hun et coveransikt? spør Ole.

Disse bildene var nok til å få motredaktøren til å juble.

– La oss legge Andrea til side og se på Ida (18), sier Mari.

– Fin rosa munn, sier Ole, som helt klart setter pris på de små ting i livet.

– Jeg er helt avhengig av mamma og pappa, sier Ida (18), og legger til at hun ikke går ut før hun er sikker på at hun har speilet på sin side. – Men jeg er utrolig selvironisk, altså, også tør jeg å være meg selv.

– Hun virker veldig uselvstendig, sier Mari.

Så derfor legger de Ida (18) til side, og bestemmer seg for å se nærmere på Cono (19), som presenterer seg som «halvt nordlending og halvt Botswana». Hun liker å skate og ta bilder av seg selv mens hun skater.

– Også tør jeg være meg selv, sier Cono (19).

– Men er hun swag nok? undrer Mari.

Så derfor legger de Cono (19) til side og ser på Mia (20), som liker å shoppe, henge med venner og reise. Favorittbutikken hennes heter Another Man’s Treasure og ligger i New Jersey.

– Her handler jeg så ofte jeg kan, forklarer Mia (20). Ikke på grunn av klærne, men fordi de har gamle telefoner, bøker og masker. – Også tør jeg være meg selv.

Charlotte eeeeeeelsker at Mia (20) elsker Another Man’s Treasure, for i Charlottes univers er vintage det samme som stil. Hvordan rekker en 20-åring å handle ofte i en butikk i New Jersey? Jeg rekker knapt å handle på Kiwi og den er oppe fra 7-23.

 Her vil jeg gjerne bare komme med en saksopplysning, for mange lurer på hvor gammelt noe må være for å bli regnet som vintage.

Regelen er enkel: ting som er produsert før 1920 regnes som antikviteter, mens ting som er eldre enn 20 år fra dags dato kan klassifiseres som vintage. Har du tatt vare på Millet-jakken fra 1992, for eksempel, har du et vintage-plagg. Og var du en av de første som kjøpte en Moods of Norway-dress vil den være vintage om ti år, så hold ut!

 – Men jeg vet ikke om Mia (20) er stilsikker nok ennå, legger it-girl Charlotte til.

Neste kandidat er Lydia (20).

– Jeg tør å være meg selv, sier Lydia (20).

– Hun har pene øyenbryn, da, sier Ole.

 Hvis Ole kunne leke litt i photoshop, med Lydias øyenbryn, Idas rosa munn og Andreas kinn, ville vi allerede hatt en Det Nye-jente.

Men Mari er usikker på Lydias formidlingsevne, så derfor haster de videre til Camilla (18).

Og Camilla står for kveldens største sjokk.

CAMILLA HAR INGEN BLOGG.

– Det er veldig vanskelig for meg å vurdere henne når hun ikke har en blogg, sier Mari.

Så de må nøye seg med å se Camillas innsendte video, hvor Camilla forsikrer at hun er interessert i mote og at hun tør å være seg selv.

– Se den smale munnen og de brede leppene, da, sier Ole drømmende.

Jeg har en vag følelse av at Ole som seksåring satt og klippet ut øyenbryn og lepper og neser og kinn fra dameblader og limte dem sammen til en en slags drømmedame, mens han hvisket: «It rubs the lotion on its skin or else it gets the hose again».

Trioen raser videre til Charlotte (26), som tør å være seg så mye seg selv at hun lar seg filme i dagslys uten sminke av noe slag.

Ole liker henne fordi hun har samme solbriller som ham.

Charlotte (22) spiller lacrosse, og når hun ikke gjør det pleier hun å være seg selv.

– Jeg liker henne fordi hun er sånn guttejente som meg, sier Det Nyes sjefredaktør og justerer litt på testiklene.

Men kan Charlotte eller noen av de andre jentene måle seg med Marit (16), som har 101 000 følgere på Instagram?

– 101 000 følgere?! skriker Charlotte, som nok er it-girl, men ikke IT-girl. – Hvordan i alle dager har hun fått til det?!

Et spørsmål hele redaksjonen i Det Nye bør stille seg, siden bladet har 15 508 følgere på Facebook og Instagram til sammen.

Jeg tror Det Nye trenger Marit (16) mer enn Marit (16) trenger Det Nye.

På den annen side – på de fleste av Marits selfies har hun sminket seg som et dødningehode. Så det kan være Marit (16) skal sikte seg inn på magasiner i en helt annen sjanger.

Marits selfies er enten for moro syld, eller em nådeløs kommentar til skjønnhetstyranntiet og for mange peelings etter hverandre.

– Men jeg tror hun er for ung for våre lesere, sier Det Nyes sjefredaktør, som i samme åndedrag bestemmer at det er på tide med en pause.

– Dette har vært slitsomt, det har liksom gått i ett, sier hun, og trioen trekker ut på den glamorøse terrassen for å trekke litt frisk luft.

Programmet har nettopp vart i 19 minutter.

Ute på terrassen diskuterer de fordeler og ulemper ved det å ha lepper, øyenbryn, kinn og hud og hvordan vanskeligste delen av jobben deres fremdeles står igjen.

Nå skal de velge sin finalist.

De går inn igjen, og på mirakuløst vis har en håndfull av bildene flyttet seg over på en tavle. På dette tidspunktet har selv etterarbeidsprodusentene mistet interessen for hva som motiverer trioens valg, så i stedet for å høre hva de sier, spilles det litt musikk mens trioen flytter headshots rundt på tavlen til det er ett igjen.

– Ja, da ble det Camilla, da, sier sjefredaktøren.

Den andre direktefinalisten er det seerne som skal stemme frem.

Hvordan det skal skje er litt uklart, men skulle noen surfe innom hjemmesiden til Det Nye ligger det sikkert nærmere detaljer der.

Så et kort klipp fra neste uke, hvor en håpefull kandidat sier:

– Hvis jeg blir IT-jenta…

Og hun mener IT, og ikke it. Men med tanke å det labre antallet følgere på FB og Instagram kunne jo Det Nye behøve en IT-jente.

Slik kan man altså fylle 23 minutter på Bliss.

Ny recap kommer neste uke, om ikke annet så for å se om sjefredaktøren kommer over en kul font, om moteredaktøren snubler over noe vintage, og om Ole finner resten av kroppsdelene han trenger for å få lammene han har i hodet til å slutte å skrike.

 Camilla er ledelsens yndling, neste uke får vi se om 101 000 instagrammere mener alvor og om noen der ute vet forskjell 14 og 18 år.

Lykke til – husk hva som skjedde med tidligere Det Nye-pike Ingeborg Sørensen, så nr to i Miss World, så gift rikt, så ganske rik kjæreste, nå tilbake etter et opphold bak murene.

Ingen har sagt modellivet er en fest. Bortsett fra Naomi Campbell.

  • Se første episode av «Det Nye-jenta» gratis her